Van tenenlopen is sprake wanneer een kind niet met de hele voet stapt, maar alleen met de voorste voet. Vaak is dit probleem slechts tijdelijk en verdwijnt het vanzelf na enkele maanden.
De meeste tenenlopers (52%) hebben een familiegeschiedenis van het probleem. Bij sommige kinderen is het een aangeboren spierverkorting.
Als het probleem enige tijd aanhoudt, moeten de ouders een arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen. Gangbare therapieën bestaan uit fysiotherapie, speciale oefeningen en piramide-inlegzolen.
Wanneer kinderen hun eerste stapjes zetten, is dat een heel bijzonder moment voor het hele gezin. Veel ouders zijn echter onzeker als hun kind alleen op de voorste voet stapt en de hiel tijdens het lopen in de lucht blijft. In dat geval gaat het om het zogenaamde tenenlopen.
Tenenlopen isde meest voorkomende gangafwijking bij kinderen. Het kind loopt alleen op de tenen, waardoor de voetzool niet gerold kan worden. De oorzaken zijn nog grotendeels onopgehelderd.
[button] Verder advies over tenenlopen [/button].
Inhoudsopgave
1. veel kinderen lopen in het begin op de voorvoet.
Kinderen die beginnen te lopen zijn nog erg onzeker hoe ze de ene voet voor de andere moeten zetten. Daarom stappen veel baby’s alleen op hun voorste voet. Na verloop van tijd leren de meeste kinderen echter heel natuurlijk dat ze de hele voetzool kunnen gebruiken bij het lopen. Uiterlijk op de leeftijd van 2 jaar moet het kind in staat zijn om op de hele voet te stappen.
Bij sommige kinderen blijft het probleem echter bestaan, zodat ongeveer 5% van de kinderen in de kleuterleeftijd een teen-tot-teen gang vertoont. Het kind loopt op de tenen, maar met de tenen plat op de grond.
Terwijl sommige kinderen al tijdens hun eerste looppogingen de teen-tot-teen gang gebruiken, is het looppatroon van andere kinderen aanvankelijk onopvallend. Hieruit kan worden afgeleid dat de gangafwijking zich ook in de volgende jaren kan ontwikkelen.
Globaal kunnen de volgende drie typen worden onderscheiden:
- I: de loopafwijking is het gevolg van een aangeboren spierverkorting.
- II: de teen-tot-teen gang komt vaker voor in families.
- III: Getroffen personen vallen alleen in stressvolle situaties in deze gang.
Een interessante theorie over het rechtop lopen is te zien in de volgende video:
2. teen-tot-teen gang kan worden veroorzaakt door spierverkorting
Waarom een peuter een tenenkrommende gang heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de meeste kinderen zijn er geen aanwijsbare oorzaken. Daarom spreken artsen van een habituele (gewoonte) of idiopathische (onbekende oorzaak) tenenkrommende gang.
Bij type I wordt de gangafwijking veroorzaakt doordat de kuitspieren verkort zijn. In dit geval begint het tenenlopen meestal pas op de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Maar er lijken ook genetische oorzaken te zijn voor type II en type III. De teen-teen gang begint echter direct bij het begin van het lopen.
Bij type I is een normale gang meestal niet mogelijk. Het kind loopt op de tenen omdat de spieren van de achillespees zo sterk verkort zijn dat het stappen op de hele voetzool niet mogelijk is.
Bij kinderen met type II is stappen op de hele voet meestal wel mogelijk, maar alleen als de heup naar buiten is gedraaid. Bij situationeel tenenlopen (type III) kunnen kinderen meestal normaal lopen. Als zich echter een situatie voordoet waarin de kinderen gestrest zijn, gaan ze onbewust op hun tenen lopen. De getroffen kinderen hebben ook vaak concentratieproblemen.
3. Laat het looppatroon van het kind onderzoeken.
Tenenlopen als ziektebeeld
Tiptoe gait wordt ook volgens de ICD-10 erkend als een zelfstandige ziekte. De beschrijving van de ICD-code vindt u hier.
Alsuw baby langer dan drie maanden alleen op de voorvoet loopt, moet u de oorzaken beslist door een arts laten ophelderen. In dat geval kan een behandeling nodig zijn.
De arts zal eerst vragen of er in de familie soortgelijke gevallen zijn geweest. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Het looppatroon wordt geanalyseerd en het evenwichtsgevoel wordt getest. Als andere ziekten worden vermoed, worden aanvullende neurologische tests uitgevoerd.
Zodra de arts heeft vastgesteld wat de oorzaak is van het op de tenen lopen, kan een passende therapie worden gestart.
Slechts in zeer zeldzame gevallen zijn geestelijke handicaps of autisme verantwoordelijk voor het tenenlopen.
4. In veel gevallen is geen therapie nodig.
De kans dat het probleem zichzelf oplost is zeer groot met afzetten van de teen. Bij ongeveer 50% van de getroffen kinderen verdwijnt de loopstoornis tegen de basisschoolleeftijd.
Kinderen met een tenengang worden meestal doorverwezen naar een orthopeed. De behandeling hangt natuurlijk altijd af van de oorzaak. Als de tenengang het gevolg is van andere ziekten, moeten die eerst worden behandeld.
Omdat verkorting van de kuitspieren een veel voorkomende oorzaak van tenenlopen is, is fysiotherapie een populaire en geprefereerde vorm van behandeling. Met speciale oefeningen wordt de beweeglijkheid van de enkel, de knieën en de heupen getraind. Aangezien de kinderen vaak ook last hebben van een holle rug, zijn meestal verdere fysiotherapeutische maatregelen nodig.
Gipsverband, spalken of orthesen kunnen ook worden gebruikt om de voetafwijking te corrigeren. Verder zijn er piramide-inlegzolen die speciaal voor de tenengang zijn ontwikkeld door de orthopedisch chirurg David Pomarino. Deze bieden steun en zorgen ervoor dat de banden en spieren in een normale positie komen.
Bij concentratiestoornissen en gedragsproblemen daarentegen kan ergotherapie tot succes leiden.
5. verdere gids voor het lopen op de tenen
No products found.