Als er een vreemd voorwerp in het oor van uw kind zit, hoort uw kind waarschijnlijk slechter dan normaal. Aangezien het niet om een infectie gaat, kan dit probleem zelfs optreden zonder koorts. Alleen bij een infectie loopt er een afscheiding uit het oor.
Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds komen ziekteverwekkers vooral in kinderdagverblijven voor en anderzijds is het immuunsysteem vaak nog niet volledig ontwikkeld. Bovendien is de buis van eustachius kleiner dan bij volwassenen.
Naast een spiegelonderzoek van het oor worden ook audiometrische opnamen gemaakt. Ook een bloedonderzoek en een röntgenfoto of echo behoren tot de mogelijkheden.
Oorpijn bij kinderen is vrij moeilijk te herkennen. Vooral als het kind nog vrij klein is, niet kan communiceren en door zijn leeftijd slecht hoort. Wrijft uw kind opvallend vaak in zijn of haar oor en hoort het slecht? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat uw kind oorpijn heeft. Wij leggen uit hoe u het beste met de situatie kunt omgaan.
[knop]Gids voor veelvoorkomende kinderziekten[/knop]
Inhoudsopgave
1. heeft uw kind oorpijn? Zoek eerst de oorzaak

Het is begrijpelijk dat je ouderlijk instinct je in eerste instantie zegt: pijnstilling is de naam van het spel. Maar: om oorpijn bij een kind te verlichten, moet je de oorzaak kennen. Het volgende overzicht van oorzaken en symptomen moet je laten zien waar de oorpijn van je kind vandaan kan komen:
1.1 Barotrauma
Barotrauma verwijst naar oorpijn die bijvoorbeeld kan optreden na een reis naar de Alpen of na een vlucht. Het wordt pijnlijk als het zich ontwikkelt tot tubale catarre, die wordt veroorzaakt door negatieve druk in het middenoor en een ontsteking daar.
1.2 Vreemde lichamen
Als er een vreemd voorwerp in het oor van uw kind zit, hoort uw kind waarschijnlijk slechter dan normaal. Aangezien er geen infectie is, kan dit probleem zelfs optreden zonder koorts. Alleen bij een infectie loopt er een afscheiding uit het oor.
1.3 Geelzucht
Een steenpuist is een pijnlijke bult. De pijn neemt af als hij opengaat en de etter kan wegvloeien.
1.4. gehoorgangontsteking
Bij een ontsteking van de gehoorgang is de huid in het oor vaak rood, jeukerig en pijnlijk. Opgezwollen lymfeklieren in de hals kunnen ook een teken zijn van een gehoorgangontsteking.
1.5. middenoorontsteking
Een middenoorontsteking gaat gepaard met veel symptomen: gehoorverlies, koorts, keelpijn, loopneus en oorpijn die uw kind kan omschrijven als kloppend of zelfs stekend.
1.6. oorsmeerprop
De oorzaak van een oorsmeerprop is snel uitgelegd: het oor produceert te veel oorsmeer, dat zich ophoopt in het oor. De gevolgen: Duizeligheid, suizen in de oren, druk op het oor, oorpijn, slecht horen.
1.7 Ontsteking van het wrattenproces
De processus mastoideus is voor velen een onbekende. Het is een deel van de schedel dat zich achter het oor bevindt. Vaak ontstaat deze ontsteking na een middenoorontsteking.
1.8 Tandheelkundige problemen
Vaak gaat het om kiespijn, zoals een ontsteking in de tand of in het kaakbeen, die kan uitstralen naar de oren en daar oorpijn kan veroorzaken. Deze vorm van ontsteking is ook mogelijk zonder koorts.
Let op: Bij baby’s en kleine kinderen is het natuurlijk moeilijker te herkennen waar de oorpijn vandaan komt. Uw oplettende ouderlijk oog moet reageren als uw kind steeds naar zijn of haar oren grijpt en in een onrustige en zeurderige bui is. Als u iets vermoedt, is het belangrijk om naar de kinderarts voor kinderen met oorpijn te gaan.
2. Bijzonder geval van middenoorontsteking: Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor
Kinderen jonger dan 2 jaar worden bijzonder vaak getroffen door otitis media. Driekwart van alle kinderen van 3 jaar heeft deze infectie al eens moeten doorstaan. Maar ook kleuters van 4 of 5 jaar krijgen het vaakst een middenoorontsteking. In een vakartikel in de ÄrzteZeitung staat: “Zes procent van alle kinderen bij de kinderarts heeft een middenoorontsteking. Volgens de “Stiftung Kindergesundheit” krijgt 75 procent van alle kinderen aan het eind van het derde levensjaar acute otitis media (AOM), 30 procent zelfs meer dan drie keer!”.
Waarom vooral de allerkleinsten zo vaak last hebben van deze oorpijn heeft vaak de volgende redenen:
- Ziekteverwekkers komen vooral in de kinderkamer voor.
- Vaak is het immuunsysteem van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld om zich tegen de ziekteverwekkers te kunnen verdedigen.
- De buis van eustachius is kleiner dan bij volwassenen. Dit betekent dat de ziekteverwekkers die uit neus en keel komen, slechts een korte weg naar het middenoor hebben.
2.1 Hoe een middenoorontsteking ontstaat
Een griepje of een verkoudheid is vaak de aanleiding voor een middenoorontsteking. De triggers leggen de korte afstand van de druipneus en de ontstoken keel van het kind snel af naar het middenoor. Daar veroorzaken ze een ontsteking van de zogenaamde buis van eustachius. Dit heeft gevolgen: De buis van eustachius zwelt op en het ontstekingsvocht kan niet meer weg. Kloppende oorpijn is wat je kind hiervan voelt.
Er zijn in principe twee antwoordmogelijkheden op de vraag “wanneer naar de dokter”: Bij baby’s en peuters kan de vraag “wanneer naar de dokter” alleen beantwoord worden met een “onmiddellijk”. Het risico dat de ontsteking van het middenoor zich uitbreidt naar de botten is anders te groot. Als het kind al ouder is of u bent op vakantie en uw kind heeft geen koorts, kan de vraag “wanneer naar de dokter gaan” worden beantwoord met de volgende vuistregel: Als de oorpijn van uw kind na drie tot vier dagen niet vanzelf verdwijnt, moet u naar de kinderarts gaan.
2.2 Dit helpt uw kind met een middenoorontsteking
Heb je besloten een paar dagen te wachten? Dan kunt u het herstel van uw kind ondersteunen met ontzwellende neussprays of -druppels. Ook medicijnen die helpen het slijm los te maken of pijnstillers die de pijn verminderen, kunnen uw kind helpen. Als het een middenoorontsteking door bacteriën is, krijgt uw kind antibiotica.
Om de pijn te verlichten die kinderen ’s nachts wakker houdt, kunnen huismiddeltjes zoals uienzakjes of warmte helpen. Voor een uienzakje hakt u de pittige groente fijn, wikkelt u deze strak in met een doek en legt u het zo gebonden huismiddeltje ongeveer 20 minuten op het oor van het kind. Om de pijn van een middenoorontsteking te verlichten, kan warmte ook helpen. Een rode lamp of een verwarmd kersenpitkussen kan – naast veel liefde en warmte van zorgzame ouders – veel pijn verlichten.
Naast deze beproefde huismiddeltjes zijn ook homeopathische middelen mogelijk, zoals bolletjes. Aconitum, Apis, Belladonna, Bryonia, Chamomilla, Ferrum phosphoricum, Mercuris solubilis en Pulsatilla zijn veel gebruikte middelen. De toevlucht tot homeopathie voor kwalen op vakantie is bij sommige ouders gebruikelijk.
3. De kinderarts bekijkt uw kind volledig.

Omdat andere factoren vaak de aanleiding zijn voor oorpijn bij kinderen, zal de kinderarts uw kind vaak van top tot teen onderzoeken. Naast een otoscopie, een beschouwing van het oor, worden ook audiometrische opnames gemaakt om het gehoorvermogen in beeld te brengen. Ook een bloedonderzoek, een röntgenfoto of een echo behoren tot de mogelijkheden. Centraal staat de vraag hoe de oorpijn van het kind zich heeft ontwikkeld (bijvoorbeeld overdag, ’s nachts, snel, langzaam, aan één kant, aan beide kanten) en ook hoe het het gehoor van uw kind beïnvloedt.
Tip: Aangezien ernstige oorpijn bij kinderen vaak optreedt na het baden of zwemmen, is het zinvol om op dit punt proactief te zijn: Vervuild water is taboe. Ook moeten de oren na het zwemmen of baden goed worden afgedroogd.