Ontwikkeling van een 6-jarig kind: Dit zijn de gedragingen en vaardigheden die je moet weten

Op 6-jarige leeftijd verandert er veel voor een kind. Naar de kleuterschool gaan is verleden tijd, en op school krijgen de kleintjes te maken met nieuwe uitdagingen. Wij laten u zien hoe de typische ontwikkeling …

Ontwikkeling van een 6-jarig kind: Dit zijn de gedragingen en vaardigheden die je moet weten

kind 6 jahre an der tafel
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Ontwikkeling van een 6-jarig kind: Dit zijn de gedragingen en vaardigheden die je moet weten
Hoe groot en hoe zwaar is een kind van 6?

Gewoonlijk hebben kinderen op deze leeftijd een lengte tussen 117 en 120 cm en een gewicht van 20 tot 21 kg. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in lengte in het bijzonder, aangezien genen een belangrijke rol spelen.

Over welke cognitieve vaardigheden moet een kind van 6 jaar beschikken?

Een goed ontwikkelde woordenschat, een basiskennis van logica en veel nieuwsgierigheid maken het voor kinderen gemakkelijk om hun weg te vinden op de basisschool.

Waarom zijn motorische vaardigheden zo belangrijk?

Helaas spelen jonge kinderen steeds minder buiten, waardoor de motorische vaardigheden zich vaak onvoldoende ontwikkelen. Deze tekortkomingen worden steeds moeilijker te compenseren naarmate ze ouder worden.

Op 6-jarige leeftijd verandert er veel voor een kind. Naar de kleuterschool gaan is verleden tijd, en op school krijgen de kleintjes te maken met nieuwe uitdagingen.

Wij laten u zien hoe de typische ontwikkeling van een kind van 6 jaar eruit ziet, welke vaardigheden normaal zijn en in hoeverre u uw kind kunt helpen om ook moeilijke fasen onder de knie te krijgen.

[button]Gids voor ouders van kinderen op de basisschool[/button]

1. lengte en gewicht op de leeftijd van 6 jaar

uebergewichtiges kind sitzt auf einem spielplatz herum
Overgewicht bij kinderen leidt tot lusteloosheid.

Op 6-jarige leeftijd wegen meisjes doorgaans 20 kg bij een lengte van ongeveer 117 cm. Jongens zijn op deze leeftijd slechts iets langer met 120 cm en hebben een gemiddeld gewicht van ongeveer 21 kg. Dit is echter slechts het absolute gemiddelde.

Afhankelijk van de vraag of uw kind net een kleine groeispurt heeft gehad of dat die nog moet komen, kan de lengte snel veranderen. Belangrijker dan de grootte, die bijna nooit een probleem wordt tijdens de ontwikkeling, is het juiste gewicht voor de betreffende lichaamsgrootte.

Zorg er daarom altijd voor dat uw kind niet te dik is, want dit probleem wordt meestal veel erger in de adolescentie en leidt tot veel, soms ernstige, gezondheidsproblemen.

Als u geïnteresseerd bent in meer dan alleen de typische lengte- en gewichtsontwikkeling van kinderen in Duitsland, kunt u hier uitgebreide informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vinden.

2. een kind moet op 6-jarige leeftijd stil kunnen zitten

Het vermogen om zich gedurende langere tijd te concentreren kost veel tijd. In de kinderopvang is het zelden nodig om stil te zitten en alleen maar een uitleg te volgen.
Om op de basisschool bij te blijven en te leren hoe leren werkt, is dit vermogen echter van elementair belang.

ein grundschueler sitzt konzentriert am tisch
Stilzitten is in het begin meestal een groot probleem.

Daarom zijn er in het laatste jaar van de kleuterschool vaak speciale groepen waar kinderen specifiek worden voorbereid op de eisen van de school.
Toch kunnen ouders dit natuurlijk ook thuis stimuleren door kinderen alleen te laten om individuele taken te doen.

Tegen de leeftijd van 6 jaar moeten kinderen in staat zijn regels te aanvaarden en hun eigen emoties onder controle te houden (althans voor zover dat mogelijk is).

Het vermogen om de gevoelens van andere kinderen te interpreteren en dienovereenkomstig te reageren helpt om vrienden te maken en op school aan te komen.

Steun uw kind daarom niet alleen op cognitief gebied, maar zorg ervoor dat uw kind mensen open kan benaderen en zelfvertrouwen heeft.
Individuele verschillen blijven natuurlijk bestaan, maar geen enkel kind mag bang zijn om zich in de klas uit te spreken.

Tip: Korte scheidingen zijn belangrijk, zodat kinderen niet al overweldigd zijn tijdens de schooltijd. Breng uw kinderen daarom van tijd tot tijd naar vrienden en familieleden en laat uw kind ’s nachts bij grootouders achter.

3 De cognitieve vaardigheden van een 6-jarig kind

Eerste vriendje of vriendinnetje:

Vaak zijn kinderen die naar de eerste klas van de basisschool gaan in deze tijd voor het eerst verliefd. Hoewel deze liefde meestal niet lang duurt, moet u de gevoelens van uw kind serieus nemen.

Als een kind niet luistert of vaak liegt, kan dit gedrag verband houden met een plotseling ontwaken van ambitie. Sommige meisjes reageren bitcherig als ze verliezen. Jongens worden soms brutaal of zelfs agressief.
Op dit punt moet u niet overreageren, maar reageren.

Ambitie en het verlangen om een wedstrijd te winnen of de beste van de klas te zijn zijn prima. Dit geldt echter niet als dit op een oneerlijke manier wordt afgedwongen en de ambitie een probleem wordt.
Laat uw kind daarom bewust verliezen bij spelletjes om deze vaardigheid te trainen.

In het algemeen zijn spelletjes een uitstekende manier om verschillende cognitieve vaardigheden te bevorderen. Vooral de gebieden

eine familie spielt gemeinsam ein brettspiel
Samen spelen verbetert het concentratievermogen.
 • van concentratie,
 • van het omgaan met regels,
 • van het beheersen van de eigen gevoelens,
 • van interactie
 • en communicatie

maken het voor kinderen gemakkelijker om zich in het dagelijkse schoolleven staande te houden.

Hoewel de ontwikkeling van kinderen op 6-jarige leeftijd aanzienlijk verschilt, zijn er toch enkele basisbeginselen die elk kind moet beheersen.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende zaken:

 • het volgen van langere verhalen zonder onderbreking
 • het beheersen van de grammatica (voor zover mogelijk) bij normaal taalgebruik
 • nieuwe woorden onmiddellijk kunnen herhalen
 • het kunnen schrijven van de eigen naam
 • meerdere dingen (ongeveer 4 à 5) tegelijk kunnen onthouden
 • logische verbanden kunnen leggen
 • kunnen tellen tot minstens 20, of nog beter, tot 100

4. de motoriek van veel kinderen laat te wensen over.

ein 6 jahre altes kind faehrt fahrrad
Op 6-jarige leeftijd moeten kinderen al veilig kunnen fietsen.

De wereld begrijpen, veel vragen stellen en andere mensen met een open geest benaderen – dat zijn allemaal kwaliteiten die heel belangrijk zijn en bij de meeste ouders voorop staan.
Op het gebied van de motoriek daarentegen zijn er vaak problemen op verschillende gebieden.

Veel kinderen kunnen nog niet hun schoen strikken of hun evenwicht bewaren op één been.
Oefen daarom zo vroeg mogelijk met uw kind, zodat zelfs complexe bewegingen zoals fietsen of coördinatie op inline skates geen problemen opleveren.

Integreer veel beweging in het dagelijks leven en daag een kind van 6 jaar uit op verschillende gebieden.
Hoewel het fijn is als uw kind al heel goed kan fietsen, is het ongunstig als het niet in staat is om veilig een bal van korte afstand te vangen.
Speel daarom veel buitenspelletjes die verschillende bewegingsaspecten vereisen.

Tip: Een goed lichaamsbeeld draagt in belangrijke mate bij tot een gezond zelfvertrouwen, dat niet alleen met sport te maken heeft.

5. gids voor ouders van basisschoolkinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten