Poliepen zijn eigenlijk keelamandelen die bestaan uit lymfeweefsel. Door de afweer tegen ziekteverwekkers kunnen deze in de loop der tijd steeds meer opzwellen.
Vergrote neuspoliepen kunnen bij kinderen de neusademhaling ernstig belemmeren. Daarnaast zijn er symptomen als chronische rhinitis, snurken en slaapstoornissen.
Er zijn verschillende manieren om neuspoliepen bij kinderen te behandelen, waaronder huismiddeltjes. U moet de poliepen operatief laten verwijderen als ze de neusademhaling belemmeren en er vaak infecties optreden.
Kinderen zijn vaak ziek en hebben last van verkoudheden en hoesten. Dat komt vooral omdat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Als uw kind echter voortdurend door de mond ademt omdat het verkouden is, kunnen vergrote adenoïden of neuspoliepen het probleem zijn.
In onze gids leggen we graag uit wat neuspoliepen bij kinderen inhouden. We bespreken wat poliepen doen en wanneer ze een probleem worden. Vervolgens vertellen we welke symptomen kunnen optreden en welke behandelmethoden mogelijk zijn.
[button]Aanbevolen patiëntenverslag over neuspoliepen[/button]
Inhoudsopgave
1. poliepen zijn verhoogd afweerweefsel
Als we in de volksmond spreken over adenoïden bij kinderen, bedoelen we eigenlijk de adenoïden, de amandelen in de keel. Deze bestaan uit lymfeweefsel en zijn vooral verantwoordelijk voor het bestrijden van ziektekiemen. Ze bevinden zich niet direct in de neus, maar in het bovenste deel van de keel.
Omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, moet het lichaam voortdurend vechten tegen ziekteverwekkers. Dit belast de lymforganen, waardoor ze na verloop van tijd groter worden.
Deze poliepen komen bij elk kind voor. Maar afhankelijk van het immuunsysteem kunnen ze groter of kleiner zijn. Natuurlijk speelt ook de grootte van de keel van het kind een rol. Het wordt pas problematisch als de amandelen zo groot worden dat ze de neusademhaling ernstig belemmeren.
In tegenstelling tot adenoïden zijn neuspoliepen een aandoening die vaak pas na de leeftijd van ongeveer 30 jaar opduikt. Als zuigelingen of kinderen worden getroffen, lijden zij meestal ook aan een stofwisselingsziekte, zoals taaislijmziekte.
2. het meest voorkomende symptoom is constante mondademhaling
.Terwijl vergrote adenoïden een teken van verdediging tegen ziektekiemen zijn, zijn de oorzaken van neuspoliepen vaak allergieën of permanente irritatie van het slijmvlies. Bij kinderen die aan taaislijmziekte lijden, wordt ook een afscheiding in de sinussen afgezet, wat tot ontstekingen kan leiden.
De meeste ouders weten niet zeker of hun kind aan poliepen lijdt, omdat de symptomen niet altijd duidelijk te onderscheiden zijn van andere ziekten.
De volgende symptomen komen vooral voor bij vergrote adenoïden:
- Permanente mondademhaling
- Snurken
- Onrustige slaap
- Chronische rhinitis
- Nasale, onduidelijke spraak
- Nachtelijke ademhalingspauzes
Acute middenoorontsteking
Middenoorontsteking komt vaak voor als gevolg van poliepen. Volgens statistieken van het Federaal Bureau voor Gezondheidsvoorlichting krijgt meer dan 80% van de kinderen in het eerste levensjaar een acute middenoorontsteking.
Deze verschijnselen kunnen zich later ontwikkelen tot middenoorontstekingen en gehoorverlies. Ook een vertraagde spraakontwikkeling kan een van de gevolgen zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat water en afscheiding zich ophopen in het middenoor, wat vervolgens leidt tot geleidingsstoornissen.
Natuurlijk kan alleen een KNO-arts de definitieve diagnose stellen of er werkelijk sprake is van vergrote adenoïden. Hij of zij zal het hele oor-, neus- en keelgebied van het kind bekijken. De poliepen zijn heel gemakkelijk te herkennen door een spiegelonderzoek van de neusholte.
3 Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor neuspoliepen
Als de arts bij een kind poliepen vindt, betekent dat niet dat het kind onmiddellijk moet worden geopereerd. De keuze van de behandeling hangt af van de grootte van de poliepen en de mate waarin zij het vermogen van het kind om te ademen beperken.
Hieronder laten we u kennismaken met de twee meest gebruikelijke methoden om van poliepen af te komen.
3.1 Behandeling met medicijnen
In de regel zal de behandelend arts u eerst adviseren om medicijnen te nemen. In dat geval worden neussprays gebruikt om ervoor te zorgen dat het slijmvlies in het neus- en keelgebied opzwelt.
Als allergieën verantwoordelijk zijn voor de vergroting van de adenoïden, zal de arts antihistaminica voorschrijven, die in de meeste gevallen goed werken.
In veel gevallen moet men echter gewoon afwachten of de zwelling zonder operatie vanzelf afneemt. De symptomen nemen vaak af naarmate de kinderen ouder worden en de keel groter wordt.
3.2 Chirurgische verwijdering
Als de adenoïden het kind echter te veel beperken, moet je ze zeker laten verwijderen. In de meeste gevallen vindt de operatie poliklinisch plaats. Hiervoor wordt het kind onder algehele narcose gebracht.
De ingreep duurt slechts ongeveer 15 minuten. Het doel is om bij kinderen zowel de neuspoliepen als de stroperige afscheiding te verwijderen. Hiervoor wordt een speciaal ringmes gebruikt. Aangezien de adenoïden alleen worden verwijderd, is het niet nodig de wond te sluiten met hechtingen.
Adenoidectomie is een van de meest voorkomende routineoperaties en heeft over het algemeen een zeer laag risico. In enkele gevallen kan een kleine nabloeding optreden.
Opmerking: Het verwijderen van poliepen heeft geen negatieve invloed op het immuunsysteem.
4. FAQ: Veelgestelde vragen en antwoorden
Zijn vergrote neuspoliepen gevaarlijk?
Nee, neuspoliepen zelf zijn meestal ongevaarlijk. Wat wel vervelend is, is dat de patiënt voortdurend snuift, snurkt en alleen heel slecht door de neus kan ademen. De gezwellen worden pas gevaarlijk als ze leiden tot voortdurende ontstekingen, die secundaire ziekten kunnen veroorzaken.
Kunnen poliepen bij kinderen ook als alternatief worden behandeld?
Vergrote adenoïden kunnen ook heel goed worden behandeld met behulp van homeopathie. De therapie moet echter individueel aan de patiënt worden aangepast. Huismiddeltjes zoals neusdouches en inhalaties helpen ook bij neuspoliepen.
Kunnen adenoïden teruggroeien na een operatie?
Als de adenoïden door de arts volledig worden verwijderd, groeien ze meestal niet terug. De situatie is echter anders bij neuspoliepen bij kinderen. Die kunnen ook na een operatie weer aangroeien.