Nekpijn bij kinderen: oorzaken en behandelingen in één oogopslag

Wanneer een kind nekpijn heeft, maken veel ouders zich grote zorgen. De oorzaken zijn echter meestal onschuldig en alleen terug te voeren op nekspanning. Als er echter andere symptomen zijn of als de hoofdpijn en …

Nekpijn bij kinderen: oorzaken en behandelingen in één oogopslag

kleines kind hat nackenschmerzen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Nekpijn bij kinderen: oorzaken en behandelingen in één oogopslag
Welke oorzaken kan nekpijn bij kinderen hebben?

Hoewel nekpijn bij een kind meestal onschuldig is en de gezondheid slechts tijdelijk aantast, moet u mogelijke ziekten uitsluiten.

Speelt de psyche een rol als mijn kind nekpijn heeft?

Psychologische factoren zijn een veel voorkomende trigger van nekpijn. Maar ook een acuut gebrek aan lichaamsbeweging of zwakke nekspieren kunnen de klachten veroorzaken.

Zijn er speciale oefeningen tegen nekpijn bij een kind?

Als de nekpijn wordt veroorzaakt door spierspanning, kunt u proberen de spieren te ontspannen met specifieke oefeningen.

Wanneer een kind nekpijn heeft, maken veel ouders zich grote zorgen. De oorzaken zijn echter meestal onschuldig en alleen terug te voeren op nekspanning.

Als er echter andere symptomen zijn of als de hoofdpijn en nekpijn van uw kind bijzonder hevig zijn, is een bezoek aan de dokter raadzaam.

[knop]Zoek een nieuw kussen voor uw kind[/knop]

1. veel kinderen hebben last van nekpijn

ein kind mit nackenschmerzen greift sich in den nacken
Het aantal kinderen dat last heeft van nekpijn groeit.

Er zijn veel verschillende oorzaken die pijn in de nek kunnen veroorzaken. Een uniforme behandeling is dan ook niet mogelijk. Toch zijn de klachten van veel kinderen vergelijkbaar en relatief eenvoudig op te lossen.

Gebrek aan beweging en zwakke nekspieren dragen bij tot nekpijn.
Veel volwassenen met een traditionele kantoorbaan kennen dit probleem.Maar ook kinderen hebben last van een slechte houding.

Hoewel kinderen over het algemeen veel meer bewegen dan volwassenen, moeten ze relatief veel zitten, zelfs op de basisschool. Het hoofd wordt meestal naar voren gebogen, zodat de belasting van de nek aanzienlijk toeneemt.
Kinderen nemen vaak dezelfde ongezonde houding aan voor de pc. Dit is nog beter merkbaar bij het gebruik van tablets en smartphones.

Let op: Er zijn echter ook ziekten, zoals hersenvliesontsteking, die altijd gepaard gaan met zeer uitgesproken pijn in de nek.
Merk echter op dat hier altijd andere symptomen aan toegevoegd moeten worden.

2. de oorzaken van nekpijn achterhalen

kleiner junge haelt den kopf schief
Soms biedt een ander kussen al verlichting.

In de regel wordt nekpijn bij een kind veroorzaakt door gespannen spieren. Door hoge belasting van de halswervelkolom raken de spieren in de nek gespannen.
Afhankelijk van de ernst kan dit leiden tot chronische nekpijn.

Dus als uw kind vaker klaagt over een gespannen nek, wijst dit op overbelasting, een slechte houding, gebrek aan beweging of zwakke nekspieren.
In veel gevallen is er sprake van een combinatie van verschillende factoren, die echter goed te behandelen zijn.
Groei daarentegen heeft geen effect op de nek, maar laat zich meestal voelen door pijn in de benen.

Als uw kind daarentegen klaagt over plotselinge pijn in de nek, kan dit een teken van alarm zijn. In dit geval is een stijve nek vooral te merken aan het feit dat kinderen hun kin niet meer op hun borst kunnen leggen.
Als dit ernstige pijn veroorzaakt en er ook sprake is van koorts en vermoeidheid, wijst dit op hersenvliesontsteking. Bovendien is er meestal sprake van zeer ernstige hoofdpijn, dus moet men zo snel mogelijk naar de dokter.

Dit is wat artsen doen:

Hoe het onderzoek in zijn werk gaat en tot welke aanbevelingen het waarschijnlijk zal leiden, leest u hier in detail.

Ondanks enkele tekenen kan de aanwezigheid van hersenvliesontsteking uiteindelijk alleen worden opgehelderd door middel van een lumbaalpunctie. Met behulp van een kleine canule wordt hersenvocht uit het ruggenmerg gehaald.
Dit gebeurt echter pas na enkele seconden.

Een andere mogelijke oorzaak, die vooral ’s morgens na het slapen optreedt, is een stijve nek. In dat geval kunnen kinderen hun hoofd niet meer recht houden.
Dit is vaak het gevolg van een ongunstige slaaphouding waarbij kinderen de spieren van hun nek hebben overbelast.

Waarom je je geen zorgen hoeft te maken over een stijve nek zie je in deze korte YouTube-video:

Let op: Meningitis kan zowel door virussen als door bacteriën worden veroorzaakt. Terwijl een virale meningitis meestal zonder gevolgen geneest, kan een bacteriële infectie tot ernstige complicaties leiden.
Daarom is het bijzonder belangrijk om snel te handelen.

3. stress belast de ziel

ein aengstliches maedchen haelt sich den nacken
Angsten bezorgen kinderen soms veel stress.

Angst en stress, samen met een slechte houding en zwakke spieren, zijn de meest voorkomende triggers voor nekpijn bij een kind. Angst ademt als het ware in de nek van je kind.

In stressvolle tijden spannen we ons automatisch aan, trekken we onze schouders onnatuurlijk op en leggen we ons hoofd erg in de nek of buigen we het naar voren.
Als we naar een foto kijken, lijkt deze houding vreemd in vergelijking met een normale zithouding. We merken dit echter nauwelijks aan onszelf.
Daarom is het des te belangrijker dat ouders proberen te letten op bepaalde signalen van hun kind.

Een frequente greep naar de nek of het voorhoofd, een ingezakte zithouding of een gedragsverandering vormen niet alleen een belasting voor uw kind, maar leiden in de meeste gevallen ook tot nekpijn.

Vooral wanneer angst en stress veelvuldig of zelfs permanent voorkomen, hebben de nekspieren nauwelijks tijd om te herstellen en te ontspannen.
In dat geval is het des te belangrijker om de mentale problemen op te lossen, zodat daarna de fysieke klachten kunnen worden aangepakt.

Tip: De beste oefeningen tegen nekpijn hebben geen nut als de trigger van de nekpijn niet wordt weggenomen.

4 Hoe nekpijn bij een kind te voorkomen

kind mit hanteln und einem bambus als symbol fuer die wirbelsaeule
Doelgerichte oefening zorgt voor sterke nekspieren.

Als er, afgezien van nekpijn, geen andere tekenen van kinderziekte bij uw kind zijn, moet u eraan werken om de nekspieren zo min mogelijk te belasten en ze tegelijkertijd gericht op te bouwen.

Controleer daarom de volgende gedragingen en probeer ze te vermijden of op te nemen in uw dagelijkse routine:

 • Observeer uw kind aan het bureau. Een verstelbaar bureau en een in hoogte verstelbare stoel bieden ontspanning voor het komende huiswerk.
  Een zitbal voegt afwisseling en beweging toe.
 • Beperk het dagelijks gebruik van smartphone, tablet en computer.
 • Zorg ervoor dat uw kind regelmatig opstaat en niet te lang in één houding blijft zitten. Idealiter blijven ze niet langer dan 20 minuten in één houding.
 • Sportactiviteiten houden de nekspieren in beweging, zodat ze niet te snel gespannen raken. Regelmatige lichaamsbeweging is daarom een van de beste remedies tegen nekpijn.
 • Koop een hoogwaardige schoolrugzak waarbij het gewicht niet primair op de schouders rust, maar door het bekken kan worden opgevangen. Vermijd bovendien onnodige ballast in de rugzak.
 • Verminder de verwachtingsdruk en geef uw kind het gevoel dat het altijd bij u terecht kan met problemen.

5 Oefeningen voor nekpijn

Zodra er sprake is van nekpijn bij een kind, is het belangrijk om een geschikte remedie tegen nekpijn te vinden. Het verminderen van stress en eventuele overbelasting kan preventief werken, maar kan de acute spanning niet verlichten.

Als het probleem langere tijd aanhoudt, moet u daarom niet aarzelen om de hulp van een fysiotherapeut in te roepen.

Uw kinderarts zal u meestal een recept geven. Naast het losmaken van de spieren gaat het er tijdens de sessies vooral om uw kind oefeningen tegen nekpijn te laten doen.

Vooraf kunt u het ongemak verlichten met de volgende rekoefeningen:

ein kind steht auf einem gelaender
De combinatie van rekken, bewegen en versterken loont op de lange termijn.
 • Ontlast de zijspieren van de nek:
  Ga eerst rechtop staan en reik met je rechterhand over je hoofd naar de linkerkant van je hoofd. Trek je hoofd nu heel lichtjes naar rechts tot je een rek voelt.
  U kunt de intensiteit verhogen door tegelijkertijd de linkerhand naar beneden te duwen.
  Wissel dan van kant.
 • De nek soepel houden:
  Ga voor deze oefening weer rechtop staan. Beweeg nu eerst uw hoofd zo ver mogelijk naar de linkerkant en schommel in de buitenste positie ongeveer tien keer langzaam heen en weer alsof u naar iemand knikt.
  Beweeg nu uw hoofd zo ver mogelijk naar de andere kant en herhaal de procedure. Wissel drie keer van kant.
 • Rekken van de achterkant van de nek:
  Voor deze oefening moet u rechtop staan of zitten. Pak nu met beide handen de achterkant van uw nek vast en breng uw ellebogen zo ver mogelijk naar elkaar toe en beweeg uw kin naar uw borst.
  Pas op dat u uw rug niet kromt en houd de positie ongeveer 20 tot 30 seconden vast.

Tip: Het grootste probleem bij nekpijn is dat de oefeningen altijd worden verwaarloosd als de klachten verbeteren. Maar juist dan is het belangrijk om door te gaan om te voorkomen dat de vervelende pijn weer de kop opsteekt.

6. Zoek een nieuw kussen voor uw kind

No products found.

Gerelateerde berichten