Nachtmerries bij kinderen en baby’s: oorzaken en hoe te helpen

Kinderen starten op, beginnen te huilen en ademen ongewoon snel – in dit geval kan het een zogenaamde nachtmerrie zijn. Ouders voelen zich in deze situatie vaak overweldigd omdat zij niet weten hoe zij het …

Nachtmerries bij kinderen en baby’s: oorzaken en hoe te helpen

kind liegt mit teddy im bett und schreit
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Nachtmerries bij kinderen en baby’s: oorzaken en hoe te helpen
Wat zijn de symptomen van nachtmerries?

De meest voorkomende symptomen zijn een stijgende pols, een verhoogde ademhaling en zweten of kippenvel. Het kind praat of schreeuwt ook vaak tijdens de slaap en kan zelfs wild tekeergaan.

Wat is de oorzaak van nachtmerries?

Hoewel er tot nu toe veel onderzoek is gedaan, zijn wetenschappers het er nog steeds niet over eens waarom nachtelijke angsten bij kinderen voorkomen. Sommige deskundigen denken dat het komt doordat de hersenen van het kind nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Hoe lang duren nachtelijke angsten?

Veel ouders schrikken als hun kind een nachtmerrie heeft. Het goede is dat het niet lang duurt. In de meeste gevallen stopt de schrik na twee tot tien minuten.

Kinderen starten op, beginnen te huilen en ademen ongewoon snel – in dit geval kan het een zogenaamde nachtmerrie zijn. Ouders voelen zich in deze situatie vaak overweldigd omdat zij niet weten hoe zij het beste kunnen reageren.

Omdat veel ouders zich afvragen wat nachtmerries zijn en wanneer ze bij kinderen kunnen voorkomen, willen wij u in dit artikel over dit onderwerp informeren.
[button]Aanbeveling van de redactie: Slaapmuziek voor kinderen[/button]

1. nachtmerries zijn een soort slaapstoornis

Nachtmerries vs. nachtmerries

Een nachtangst wordt soms verward met een nachtmerrie. Er zijn echter grote verschillen. Terwijl de nachtmerrie optreedt in de REM-fase, krijgen kinderen de nachtmerries in de diepe slaapfase. Bovendien is het kind na een nachtmerrie wakker en ontvankelijk. Het Duitse Groene Kruis heeft de belangrijkste verschillen hier samengevat.

Nachtangsten, medisch pavor nocturnus genoemd, zijn een slaapstoornis die zowel bij een baby als bij een peuter kan voorkomen. Volgens de beroepsvereniging van kinderartsen en jeugdartsen heeft 3% tot 6% van de kinderen last van deze slaapstoornis.

In de meeste gevallen treden nachtelijke angsten ongeveer één tot drie uur na het inslapen op. Kinderen zijn dan in de niet-REM fase, d.w.z. in diepe slaap.

De volgende symptomen komen vooral voor bij nachtelijke angsten:

  • het kind praat, schreeuwt of slaat wild om zich heen
  • de polsslag neemt toe
  • de ademhaling neemt toe
  • zweten en kippenvel komen voor

Omdat kinderen meestal hun ogen open hebben, gaan ouders ervan uit dat ze op dat moment wakker zijn. Dit is echter niet het geval. Ze zijn in een diepe slaap en reageren niet als er tegen hen gesproken wordt. Bovendien kunnen ze zich de volgende dag niet herinneren wat er de vorige nacht is gebeurd.

Voorzichtig: Ook al zijn nachtmerries meestal onschuldig, ze kunnen het kind doen slaapwandelen. Zorg daarom voor belangrijke veiligheidsmaatregelen.

2. de oorzaken zijn nog grotendeels onbekend

müdes Mädchen reibt sich die Augen vor Müdigkeit
Kinderen die lijden aan slaaptekort hebben meer kans op nachtelijke terreur.

Hoewel er tot nu toe talrijke studies zijn gedaan, zijn wetenschappers het nog steeds niet eens over de vraag waarom nachtelijke angsten bij kinderen voorkomen. Sommige deskundigen geloven dat het komt doordat de hersenen van het kind nog niet volledig ontwikkeld zijn. Dit betekent dat de hersenen van het kind nog niet geleerd hebben om soepel van de diepe slaap naar de droomslaap over te gaan.

Een andere oorzaak is volgens onderzoekers slaaptekort. Dit kan worden veroorzaakt doordat kinderen van twee tot drie jaar na verloop van tijd langzaam hun middagdutje opgeven of later naar bed gaan.

Maar ook stress en spannende gebeurtenissen in het leven van het kind kunnen leiden tot slaapstoornissen ’s nachts. Dit verklaart ook dat in sommige gevallen zelfs schoolkinderen nog worstelen met nachtelijke terreur.

De volgende aandoeningen kunnen ook bijdragen tot het optreden van nachtmerries:

  • Slapen in een onbekende omgeving
  • Familiegeschiedenis van de aandoening
  • ziekten die gepaard gaan met koorts
  • nieuwe medicijnen
  • Overstimulatie door te frequent mediagebruik

Als de nachtelijke angsten minstens één keer per week voorkomen, moet u voor alle zekerheid een kinderarts raadplegen. In de meeste gevallen volgt dan onderzoek in een slaaplaboratorium.

3. Geef zekerheid en veiligheid bij nachtelijke terreur

Mutter tröstet ihren kleinen Jungen bei einem Nachtschreck
Blijf rustig en praat je kind erdoorheen
.

Ouders die voor het eerst een nachtelijke terreur bij hun kind ervaren, zijn vaak ongerust en weten niet hoe ze moeten reageren. Uit pure wanhoop proberen ze vaak hun kind wakker te schudden. Dit kan er echter toe leiden dat het kind gedesoriënteerd en verward is en vervolgens moeite heeft om weer in slaap te vallen.

Maar wat helpt als mijn kind plotseling hard schreeuwt en uithaalt? Allereerst moet u koste wat kost vermijden dat uw kind wakker wordt. Als u herkent dat het om een nachtelijke terreur gaat, moet u uw kind rustig kalmeren en het geruststellen dat het veilig is en dat er niets kan gebeuren.

Zorg er absoluut voor dat uw kind zichzelf geen pijn kan doen. Als uw kind slaapwandelt, begeleid het dan voorzichtig terug naar bed.

Er isgeen specifieke behandeling of medicatie die nachtelijke terreur kan voorkomen. Accepteer deze slaapstoornis en probeer er niet krampachtig tegen te vechten. Dit betekent natuurlijk niet dat u geen preventieve maatregelen moet nemen.

Hoe je er het beste mee om kunt gaan als je kind last heeft van nachtmerries, zie je in de volgende video:

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Mutter mit ihrem kleinen Kind bei einer Ärztin
Als nachtmerries regelmatig voorkomen, moet u de oorzaken laten ophelderen door een kinderarts.
Op welke leeftijd kunnen nachtmerries voorkomen bij kinderen?

Nachtmerries komen meestal voor bij kinderen tussen drie en zes jaar. Maar ook baby’s kunnen er last van hebben. Als een baby nachtmerries heeft, huilt hij of zij vaak heel hard. Als uw kind in de pre-puberteit nog steeds last heeft van nachtmerries, moet u een kinderpsycholoog raadplegen om de oorzaken te achterhalen.

Hoe lang duren de nachtmerries?

Veel ouders schrikken als hun kind een nachtmerrie heeft. Het goede is dat het niet lang duurt. In de meeste gevallen stopt de schrik na twee tot tien minuten. Daarna vallen de kinderen vanzelf weer in slaap.

Is een nachtelijke terreur gevaarlijk?

Als nachtelijke angsten slechts af en toe voorkomen, zijn ze meestal onschuldig en volledig ongevaarlijk. Als uw kind daarentegen vaak of zelfs elke nacht schrikt, moeten de oorzaken beslist met een kinderarts worden opgehelderd. In sommige gevallen kunnen deze symptomen ook epilepsie zijn.

Hoe kan ik nachtelijke angsten voorkomen?

Hoewel de oorzaken nog niet volledig bekend zijn, zijn er enkele maatregelen die nachtelijke angsten kunnen voorkomen. Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw kind voldoende slaapt. Zelfs op tweejarige leeftijd hebben sommige kinderen nog steeds behoefte aan een regelmatig dutje om hun stress te verlichten. Daarnaast kunnen bedtijdrituelen een baby of peuter helpen om te kalmeren en beter te slapen. Het is ook belangrijk dat je kind zo min mogelijk stress heeft in het dagelijks leven.

5. aanbeveling van de redactie: Slaapmuziek voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten