- Het is niet altijd gemakkelijk de diagnose migraine bij kinderen te stellen, omdat de symptomen zeer atypisch kunnen zijn. In sommige gevallen zijn er in plaats van hoofdpijn alleen begeleidende symptomen zoals buikpijn, misselijkheid of braken.
- Om migraine succesvol te behandelen, moet u eerst een arts raadplegen om andere oorzaken uit te sluiten. Vervolgens kunt u een migrainedagboek gebruiken om de afzonderlijke triggers te identificeren.
- Gebruik eerst huismiddeltjes om de pijn te verlichten. Als deze niet meer helpen, is het nodig om passende medicijnen te nemen.
[Button] Koop een migrainedagboek [/button]
Migraine is wijdverbreid in Duitsland. Maar niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben al last van deze hoofdpijnaanvallen. Terwijl in sommige gevallen huismiddeltjes voldoende zijn om van de hoofdpijn af te komen, moeten andere kinderen hun toevlucht nemen tot sterke medicijnen.
Vaak wordt migraine bij kinderen niet herkend omdat de symptomen heel anders kunnen zijn dan bij volwassenen. Daarom laten we je graag zien hoe je een migraine bij je kind kunt herkennen. We leggen uit welke maatregelen helpen en hoe je ze het beste kunt voorkomen.
Inhoudsopgave
1. de symptomen van een migraine kunnen zeer atypisch zijn bij kinderen
Migraine is een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn, samen met spanningshoofdpijn. Volgens de Duitse migraine- en hoofdpijnvereniging (Deutsche Migräne- und Kopfschmerzgesellschaft e.V.) heeft ongeveer vier tot vijf procent van de kinderen en jongeren in Duitsland last van migraine. De hoofdpijn komt even vaak voor bij meisjes als bij jongens.
Voor ouders is het echter niet altijd gemakkelijk om migraine bij hun kind te herkennen. Dat komt omdat de symptomen niet eenduidig zijn en sterk kunnen variëren. Bovendien kunnen jongere kinderen hun symptomen nog niet goed beschrijven.
Veel voorkomende symptomen van migraine bij kinderen zijn:
- Een pulserende, kloppende hoofdpijn die bij kinderen niet noodzakelijkerwijs slechts één kant van het hoofd treft, maar het hele hoofd kan aantasten.
- Geassocieerde symptomen, zoals buikpijn, misselijkheid, braken, hartkloppingen of duizeligheid (soms zonder hoofdpijn).
- Aura in de vorm van hallucinaties, visuele stoornissen, gevoelsstoornissen en gevoelloosheid (ook bekend als “Alice in Wonderland syndroom”)
Vooral bij jonge kinderen moet u naast de bovengenoemde symptomen ook letten op gedragsveranderingen. De meeste kinderen zijn tijdens zo’n hoofdpijnaanval erg onrustig en snel geïrriteerd. Bovendien treden vaak concentratieproblemen op.
Deduur van migraineaanvallen kan sterk variëren. Meestal duren ze echter korter dan bij volwassenen. De gemiddelde duur is ongeveer één tot zes uur.
Let op: Als de hoofdpijn gepaard gaat met koorts en ernstige nekpijn, moet u beslist een arts raadplegen. Deze tekenen kunnen ook meningitis zijn, die dringend behandeld moet worden.
https://www.youtube.com/watch?v=xSdQ4_JHNwo
2. elk kind heeft individuele uitlokkende factoren
Net als bij volwassenen worden de oorzaken van migraine bij kinderen nog niet volledig begrepen. Maar omdat migraineaanvallen in sommige gevallen vaker voorkomen, gaan artsen ervan uit dat er sprake is van een erfelijke aanleg.
Er zijn echter veel andere triggers die migraine kunnen veroorzaken. Deze triggers verschillen echter sterk van kind tot kind.
Devolgende triggers kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een migraine:
- Een ongezond dieet
- Onvoldoende vochtinname
- Stress of mentale belasting
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- Overprikkeling door overmatig mediagebruik
- Slaapgebrek of onregelmatige slaapgewoonten
- Temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid
- Chemische irriterende stoffen in de omgeving van het kind (uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook, kleurstoffen)
- Voedselintoleranties
- Lawaai of fel licht
Zoals u ziet, is de lijst van mogelijke triggers erg lang. Bovendien komen verschillende omstandigheden meestal samen en veroorzaken ze alleen een migraineaanval bij een kind als ze op elkaar inwerken.
3. raadpleeg de kinderarts bij tekenen van een migraineaanval
Het is niet altijd gemakkelijk om migraine van spanningshoofdpijn te onderscheiden. Over het algemeen wordt spanningshoofdpijn beter bij inspanning, terwijl migraine meestal erger wordt.
Het is echter belangrijk om naar een kinderarts te gaan om de afzonderlijke oorzaken te achterhalen. Dit is ook nodig om de migraine effectief te kunnen behandelen.
3.1 Eerste stap: andere oorzaken uitsluiten
Er bestaat geen specifieke test om de diagnose migraine te stellen. Daarom is het belangrijker om andere oorzaken van de hoofdpijn uit te sluiten. Bij een eerste consult vraagt de arts eerst naar de symptomen en de ernst van de aanvallen.
Daarna kunnen artsen verder onderzoek doen als ze vermoeden dat er andere oorzaken voor de pijn kunnen zijn. Deze omvatten computertomografie (CT), magnetische resonantiebeeldvorming (MRI), elektro-encefalografie (EEG), bloedonderzoek en echografie.
Als uit de resultaten blijkt dat de hoofdpijn geen organische oorzaak heeft, kunnen artsen een passende therapie starten waarmee de migraine met succes kan worden behandeld.
3.2 Tweede stap: bijhouden van een migrainedagboek
In te vullen hoofdpijndagboek
Het Duitse centrum voor kinderpijn heeft speciaal voor kinderen een hoofdpijndagboek gemaakt. De kinderen kunnen daarin hun waarnemingen noteren om uit te vinden wat voor soort hoofdpijn het is en welke maatregelen het beste helpen. U kunt het dagboek hier vinden.
Om de individuele triggers op te sporen is het zinvol als u samen met uw kind een zogenaamd migrainedagboek bijhoudt.
In dit dagboek moet u de volgende feiten noteren:
- Op welk moment van de dag treedt de migraine op?
- Hoe lang duurde de aanval?
- Hoe hevig was de pijn?
- Wat waren de begeleidende symptomen?
- Welke activiteiten deed u voor de migraineaanval?
- Werden er medicijnen gebruikt?
Het is hetbeste om het dagboek gedurende meerdere weken of maanden zorgvuldig in te vullen. Deze informatie zal een arts helpen te bepalen welke factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor de migraine.
4. zoek een geschikte therapie voor migraine bij kinderen
Alsje kind last heeft van een migraineaanval, moet je eerst proberen de symptomen te bestrijden met huismiddeltjes. Een kind met migraine heeft veel rust nodig. U kunt uw kind het beste in een verduisterde kamer zetten. Het is ook belangrijk om elke bron van lawaai te vermijden.
U kunt ook een koele doek of molton op het voorhoofd van uw kind leggen. Sommige kinderen hebben ook baat bij een nekmassage met pepermuntolie. Een paar uur slaap kan de pijn aanzienlijk verlichten.
Als de migraineaanval gepaard gaat met hevige pijn, kunt u ook overgaan tot aangepaste medicatie. Migraine wordt vaak behandeld met een anti-emeticum. Bij kinderen wordt bijvoorbeeld vaak de werkzame stof domperidon gebruikt. Na ongeveer 15-20 minuten kan een aanvullende pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen worden toegediend.
Tip: Als eenvoudige pijnstillers niet meer voldoende zijn, kunt u uw kind ook triptanen geven in de vorm van een neusspray. Het nut hiervan is tot nu toe echter alleen bewezen voor de werkzame stof sumatriptan.
5 Migraineaanvallen voorkomen
.
Helaas kan een migraine niet volledig worden genezen. Wel is het mogelijk om zowel de frequentie als de ernst aanzienlijk te verminderen. Om een migraine met medicijnen te voorkomen, kunnen verschillende groepen werkzame stoffen worden gebruikt.
De volgende werkzame stoffen zijn mogelijk:
- Bètablokkers
- Antidepressiva
- Calcium antagonisten
- Anticonvulsiva
- Kruidenpreparaten
In principe beslist de arts welk geneesmiddel het meest geschikt is om migraine bij kinderen te voorkomen.
Deze vorm van migraineprofylaxe kan echter veel bijwerkingen hebben. Bovendien is het alleen geschikt als de kinderen heel vaak last hebben van migraine en er een overeenkomstig aantal pijnstillers moet worden gebruikt.
Bijkinderen zijn de niet-medicamenteuze profylactische maatregelen echter vaak doeltreffender.
De volgende tips kunnen helpen om migraine effectief te voorkomen:
- Regelmatig bewegen in de frisse lucht
- Voldoende slaap
- Een regelmatige, stressvrije dagelijkse routine met regelmatige maaltijden
- Uw dieet aanpassen
- veel vocht drinken in de vorm van water of ongezoete thee
- Stressvermindering met behulp van ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning
- Eventueel een psychotherapeutische behandeling
6. koop een migrainedagboek
No products found.