Middenoorontsteking bij kinderen: Hoe helpt u uw kind met ernstige oorpijn?

Raakt uw kind zijn oor overdreven vaak aan, is het gevoelig voor uw aanraking van het oor, is het prikkelbaar, rusteloos en huilt het vaak? Dan zou je peuter je kunnen vertellen dat hij een …

Middenoorontsteking bij kinderen: Hoe helpt u uw kind met ernstige oorpijn?

Ohrenschmerzen Mädchen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Middenoorontsteking bij kinderen: Hoe helpt u uw kind met ernstige oorpijn?
Wat zijn de oorzaken van otitis media?

In veel gevallen is een hardnekkige griepinfectie de voorloper van een middenoorontsteking. Strikt genomen is de oorzaak van de ontsteking zelf de buis van eustachius.

Hoe herken ik een middenoorontsteking bij mijn kind?

Als uw kind u niet kan vertellen dat het oorpijn heeft, moet u letten op kleine tekenen – bijvoorbeeld prikkelbaarheid, huilbuien, gevoelige oren en veelvuldig aanraken van de oren.

Welke medicijnen krijgt mijn kind voor de behandeling?

In hardnekkige gevallen ontkomt u niet aan een behandeling met antibiotica. De meeste kinderen genezen echter binnen enkele dagen vanzelf. Ga echter altijd naar de dokter!

Raakt uw kind zijn oor overdreven vaak aan, is het gevoelig voor uw aanraking van het oor, is het prikkelbaar, rusteloos en huilt het vaak? Dan zou je peuter je kunnen vertellen dat hij een pijnlijke ontsteking in zijn oor heeft. In dit artikel leggen we uit welke andere symptomen typisch zijn voor een middenoorontsteking bij een kind en welke behandeling je kind helpt om de pijn te verminderen.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. de buis van Eustachius is vaak de oorzaak van een middenoorontsteking.

Middenoorontsteking bij baby’s

Als een baby kort na de geboorte een middenoorontsteking krijgt, kan dit een gevolg zijn van de geboorte. Het is mogelijk dat er tijdens de geboorte vruchtwater in het oor terecht is gekomen, wat kan leiden tot een middenoorontsteking.

Middenoorontstekingen komen vaak voor bij jonge kinderen. Het komt meestal voor tussen zes maanden en de basisschoolleeftijd. Als uw kind de juiste leeftijd heeft en nog nooit een middenoorontsteking heeft gehad, is hij of zij in de minderheid. Ongeveer 95 procent van de jonge kinderen tot drie jaar heeft minstens één keer last van otitis media, en ongeveer een derde krijgt het niet één keer.

Daar zijn verschillende redenen voor: Anders dan bij u is de buis van Eustachius, ook wel bekend als de buis van Eustachius, bij kinderen korter en smaller, waardoor deze gemakkelijker opzwelt, zelfs bij een minder ernstige ontsteking. Daardoor kan de druk in het middenoor niet meer in evenwicht worden gehouden en ontstaat een gevoel dat lijkt op vliegen. Ook vloeistoffen stromen niet meer goed weg. Er ontstaat een middenoorontsteking.

Dit is wanneer een deel van het oor achter het trommelvlies ontstoken raakt. De ontsteking zit meestal in het deel van het oor dat aansluit op de keel – de buis van Eustachius. Als deze gezond is, zorgt hij voor druknivellering in de trommelholte en tegelijkertijd voor de ventilatie van het middenoor.

Juist door de constructie van de buis van Eustachius kunnen ziekteverwekkers gemakkelijk het oor binnendringen. Net als bij de neus zwellen de slijmvliezen in het oor op dezelfde manier op. Daardoor kunnen afscheidingen zich ophopen en kunnen ontstekingen ontstaan.

U kunt een middenoorontsteking bij een kind herkennen doordat uw kind opvallend reageert op het aanraken van het oor.

Kind mit Ohrenschmerzen
Als uw kind zijn of haar oor vaak aanraakt, kan dit een aanwijzing zijn voor een middenoorontsteking.
.

Misschien heb ook jij wel eens een middenoorontsteking gehad. Dan weet u waarschijnlijk dat het niet alleen heel vervelend, maar ook pijnlijk is. Het is duidelijk dat uw kind last heeft van de ontsteking in het oor door de oorpijn. Wat op dit moment bijzonder moeilijk is, is dat vooral baby’s en peuters niet duidelijk kunnen formuleren wat hen mankeert. Omdat ze zich niet verbaal kunnen uitdrukken, zullen ze u het ongemak op andere manieren laten weten. U moet op deze signalen letten:

Uw jonge kind van 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar …

  • blijft naar zijn oor grijpen.
  • is nogal onrustig.
  • huilt vaker.
  • is snel geïrriteerd.
  • is erg gevoelig als je het oor (of de knobbel achter het oor) aanraakt.

Naast deze eerste tekenen is het niet ongewoon dat er symptomen optreden, die ook kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd. Vanaf ongeveer 4 of 5 jaar kan uw kind u vertellen dat zijn of haar gehoor slechter is dan normaal. Ook de hoge koorts die typisch is voor een middenoorontsteking bij een peuter zal afnemen naarmate het kind ouder wordt. Otitis media is overigens nooit besmettelijk.

Tot de aspecifieke symptomen van otitis media bij kinderen behoren deze gedragingen.

Uw kind …

  • heeft een verhoogde temperatuur, koorts of zelfs koude rillingen.
  • heeft geen eetlust of weigert zelfs helemaal te eten.
  • is zwak, lusteloos en lusteloos.
  • diarree heeft of moet overgeven.

Let op: Als u merkt dat er pus en bloed uit het oor van uw kind komt, kan dat een teken zijn dat het trommelvlies is gescheurd. Het goede hieraan is echter dat de drukpijn die meestal gepaard gaat met een middenoorontsteking onmiddellijk ophoudt als het trommelvlies gescheurd is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het verstandig er met uw kinderarts over te praten.

3. binnen een paar dagen moet uw kind over de middenoorontsteking heen zijn.

Normaal gesproken is uw kind snel weer op de been en geneest de middenoorontsteking (meestal zonder late gevolgen). Toch willen we u ook uitleggen welke complicaties er kunnen optreden. Zo kan het mastoïdproces ontstoken raken, een hersenvliesontsteking ontstaan of een verlamming van de gezichtszenuwen optreden.
Daarom is een afspraak voor controle bij uw kinderarts zeer aan te bevelen.

Tip: Maak altijd een afspraak voor controle met uw kinderarts.

Als een kind al bepaalde risico’s loopt of vaak wordt gekweld door een middenoorontsteking, moet u het advies inwinnen van een keel-, neus- en oorarts om gevolgen zoals een vertraging in de spraakontwikkeling of gehoorverlies te voorkomen.

4. antibiotica zijn niet verplicht voor de behandeling van otitis media.

Ohrenuntersuchung Kind beim Arzt
Eerst zal de kinderarts medicijnen voorschrijven om de koorts te verlagen en de pijn te verlichten. Als deze niet helpen, moet uw kind antibiotica krijgen.

Allereerst kan uw kind van otitis media afkomen zonder antibiotica. Een therapie zonder antibiotica heeft zelfs zin, want soms kunnen deze medicijnen zelfs kwaad. Ongeveer 25 procent van de ontstekingen is viraal en daar zijn antibiotica eenvoudigweg machteloos tegen. Daarnaast zijn er enkele bacteriën die oorzakelijk kunnen zijn. Niet elk antibioticum kan elke bacterie bestrijden.

Daarom zal uw kinderarts deze behandelingsstappen nemen:

  • Uw kinderarts zal uw kind eerst medicijnen met ibuprofen of paracetamol voorschrijven, de klassiekers om de koorts te verlagen en de pijn te verlichten. Vervolgens zijn er neusdruppels, die een decongestieve werking hebben.
  • Na een periode van 48 uur zal de arts uw kind willen zien voor controle. Als er dan nog geen duidelijke verbetering is, wordt meestal overgegaan tot antibiotica. Geef het strikt volgens het advies van uw arts en stop er nooit zomaar mee.
  • Als de middenoorontsteking nog steeds aanhoudt, kan een KNO-arts zogenaamde tympanostomiebuisjes in brengen. Dit wordt (meestal onder een korte algemene verdoving) via een klein sneetje in het trommelvlies ingebracht en laat afscheidingen naar buiten stromen. Het middenoor wordt nu ook weer voldoende geventileerd. Het kan tot een jaar in het trommelvlies blijven en wordt meestal door het oor afgestoten of door de arts verwijderd.

Tip: U kunt de therapie actief ondersteunen door uw kind veel liefde en geborgenheid te geven. Speel met uw kind als het daarvoor fit genoeg is, en verwen uw kind met veel knuffels. Maakt u zich geen zorgen, otitis media is niet besmettelijk. Gun uw kind rust en vermijd lawaai. Naar buiten gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling, mag natuurlijk wel.

5. Een rookvrij huishouden en een pneumokokkenvaccinatie kunnen voorkomen dat uw kind otitis media krijgt.

Kind wird von Ärztin geimpft
Laat je kind inenten tegen pneumokokken en voorkom zo een middenoorontsteking
.

Vaak komen ze als trio. We hebben het dan over hoest, verkoudheid en middenoorontsteking. Daarnaast zijn er risicofactoren waarop ze meer of minder invloed hebben.
Ga na of uw kind extra gevoelig is door vergrote adenoïden. Dan kunt u de eerste tekenen van een middenoorontsteking sneller herkennen en erop reageren.
Als u de oorontsteking van uw kind vrij vroeg herkent, kan het gebruik van huismiddeltjes voldoende zijn. De klassieker uit de categorie huismiddeltjes is het zakje met uien, dat op het oor wordt gedrapeerd en de oorontsteking van het kind moet bestrijden. Er zijn ook homeopathische middelen zoals Belladonna, Chamomilla, Ferrum phosphoricum en Pulsatilla.

Andere klassieke risicofactoren die een ontsteking in het oor van uw kind in de hand kunnen werken, zijn opvang in het kinderdagverblijf (crèche of kleuterschool), broertjes en zusjes in huis, flesvoeding als baby en een rokersgezin.

Deze maatregelen kunnen dus een middenoorontsteking bij het kind voorkomen:

  • Geef uw baby borstvoeding. De antistoffen in uw moedermelk verminderen het risico op een infectie.
  • Zorg ervoor dat de oren van uw baby na het zwemmen of baden niet direct worden blootgesteld aan kou.
  • Stel uw baby nooit bloot aan rook – van uzelf of van anderen.
  • Dien neusdruppels met een decongestief effect toe na een verkoudheid. Let op: De gebruiksduur is meestal beperkt tot zeven dagen.
  • Laat uw kind vaccineren tegen pneumokokken. Deze bacterie is vaak de oorzaak van middenoorontstekingen.

6 Verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten