Meningitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en gevolgen van meningitis

Wanneer hersenvliesontsteking optreedt bij een kind, raken ouders snel in paniek. In de meeste gevallen is dat onterecht, maar er zijn ook zeer ernstige beloopsvormen van de ziekte. In dit artikel willen wij u informeren …

Meningitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en gevolgen van meningitis

Hirnhautentzündung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Meningitis bij kinderen: symptomen, oorzaken en gevolgen van meningitis
Wat zijn de verschillende soorten meningitis?

In wezen wordt onderscheid gemaakt tussen de virale en de bacteriële vorm. Virale meningitis komt vaker voor dan bacteriële meningitis.

Hoe herken je meningitis bij een kind?

Nekstijfheid is het duidelijkste symptoom van meningitis.

Hoe kan hersenvliesontsteking worden voorkomen?

U kunt uw kind laten vaccineren tegen hersenvliesontsteking en zo de ziekte voorkomen.

Wanneer hersenvliesontsteking optreedt bij een kind, raken ouders snel in paniek. In de meeste gevallen is dat onterecht, maar er zijn ook zeer ernstige beloopsvormen van de ziekte.

In dit artikel willen wij u informeren over hoe u de symptomen van hersenvliesontsteking bij een kind kunt herkennen. Daarnaast leert u wat de oorzaken van meningitis zijn, hoe het verloop van de ziekte eruit kan zien en welke gevolgen kunnen optreden.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen…

Viren und Bakterien
Bacteriën zijn gevaarlijker.

In de meeste gevallen wordt hersenvliesontsteking bij kinderen en volwassenen veroorzaakt door virussen. Als de ontsteking echter bacterieel van aard is, dus als er bacteriën in het hoofd komen, is het gevaar voor de hersenen en het hele lichaam veel groter.
Hersenvliesontsteking tast de hersenen zelf echter niet aan, als dit voorkomen kan worden.

Als er bij een kind tekenen van meningitis zijn, moet u onmiddellijk in actie komen en uw kind naar het ziekenhuis brengen. Bij een bacteriële infectie van de hersenvliezen kan de toestand van een kind binnen enkele uren dramatisch verslechteren.
Bij virale meningitis, die veel vaker voorkomt, hoeft u zich echter geen zorgen te maken over een ernstig beloop.

2 De symptomen van meningitis bij een kind herkennen

Zowel de bacteriële als de virale vorm van meningitis uit zich met vergelijkbare symptomen. Helaas lijken sommige symptomen van meningitis op die van een relatief onschuldige griep of griepachtige infectie.

De volgende meningitis symptomen zijn typisch voor kinderen:

Kind mit starken Kopfschmerzen
Meningitis veroorzaakt ernstige hoofdpijn.
 • Plotseling begin van hoge koorts.
 • Ernstige hoofdpijn, vaak omschreven als ondraaglijk
 • Nekstijfheid (meningismus)
 • Gevoeligheid voor licht of fotofobie en gevoeligheid voor lawaai
 • Concentratieproblemen, verwarring, duizeligheid
 • Misselijkheid en braken (vaak als gevolg van hevige pijn)
 • Pijn in de ledematen

Op het eerste gezicht lijken veel van de genoemde meningitis symptomen op griep of een migraine aanval bij kinderen. Samen wijzen ze echter op meningitis.

Een duidelijke aanwijzing voor een mogelijke meningitis is de verstijving van de nekspieren. Dit kan vrij goed worden beoordeeld met behulp van het Brudzinski-teken.
Een illustratie vindt u hier.

Het Kernig-teken is een andere manier om dit te controleren, aangezien sommige patiënten hun benen niet of slechts met veel pijn kunnen strekken wanneer zij deze optillen. Een overeenkomstige illustratie vindt u hier.

Het isiets moeilijker om een baby te herkennen. Aangezien baby’s zich nog niet duidelijk kunnen uitdrukken, kunnen slechts enkele tekenen worden geïnterpreteerd. Als u meningitis bij zuigelingen vermoedt, let dan naast koorts op de volgende tekenen:

 • Veelvuldig huilen
 • Weigering om te eten en/of te drinken
 • Ineengedoken houding (door stijve nek)
 • Aanvallen

Een overzicht van de symptomen vindt u ook in deze YouTube-video:

Meningitis komt soms voor zonder koorts, zodat er geen gevaar is voor verwarring met griep.

3. de oorzaken van meningitis

Helaas kun je op veel verschillende manieren hersenvliesontsteking krijgen. In de meeste gevallen veroorzaken virussen meningitis.
De volgende ziekteverwekkers zijn typisch verantwoordelijk voor virale meningitis:

Bakterien in Nahaufnahme
Als ze onbehandeld blijven, leidt bacteriële meningitis bijna altijd tot de dood.
 • Herpes simplex virussen (type 1 en 2)
 • TBE-virussen (vroege zomer meningoencefalitis)
 • Bof-, waterpokken- en mazelenvirussen

Er zijn echter nog veel meer virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Sommige virussen worden overgedragen door druppelinfectie, zodat een nies of hoest in de nabijheid voldoende kan zijn om het virus op te lopen.
In de meeste gevallen veroorzaken de virussen echter vooral een andere ziekte en leiden ze slechts bij een deel van de getroffenen daadwerkelijk tot ontsteking van de hersenvliezen.

Veel zeldzamer, maar ook veel gevaarlijker, is bacteriële meningitis bij kinderen. Bacteriën die vaak meningitis veroorzaken zijn de volgende:

 • Meningokokken
 • Pneumococcus
 • Haemophilus influenzae type B

Naast meningokokken en pneumokokken en haemophilus influenzae type B zijn er nog andere bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Let op: Als bacteriële meningitis wordt vermoed, is dat een spoedgeval. Ga daarom niet naar de huisarts, maar onmiddellijk naar een ziekenhuis om uw kind te laten behandelen. Als uw kind niet onmiddellijk met antibiotica wordt behandeld, is er acuut levensgevaar.

4 De gevolgen van hersenvliesontsteking – van onschuldig tot ingrijpend

De opsporing van hersenvliesontsteking:

Om vast te stellen of er sprake is van meningitis wordt een lumbaalpunctie uitgevoerd. Bij deze snelle en pijnloze procedure neemt een arts zenuwvloeistof af uit een ruggenmergkanaal.

Als het om een virusinfectie gaat, gaat dit gepaard met hevige pijn, maar drastische gevolgen zijn uiterst zeldzaam. De behandeling is vooral gericht op het bestrijden van de symptomen. Slechts zelden worden speciale medicijnen gebruikt die specifiek tegen bepaalde virussen werken.

Helaas is de situatie veel erger bij bacteriële meningitis. Hier moet dringend actie worden ondernomen om verdere complicaties te voorkomen en de bacterie zo snel mogelijk te doden.
In de regel vindt de eerste behandeling plaats met breedspectrumantibiotica. Zodra een bacteriële infectie is bevestigd en de desbetreffende bacteriën zijn geïdentificeerd, kan een specifieke antibioticabehandeling beginnen.

Kinderhand mit Infusionsnadeln
Tijdige antibioticabehandeling is vaak levensreddend.

Over het algemeen is een bacteriële infectie goed te behandelen, zolang hij vroeg wordt ontdekt. Het wordt problematisch als het immuunsysteem verzwakt is of de infectie vergevorderd is.

Als de bacteriële meningitis zich snel ontwikkelt, kan dit niet alleen langdurige schade aan een kind veroorzaken, maar in het ergste geval ook fataal zijn. Het wordt vooral problematisch wanneer meningitis overgaat in een hersenontsteking, zodat blijvende schade kan ontstaan.

Als de bacteriën een kritiek aantal hebben bereikt, kan dit een bloedvergiftiging veroorzaken, die vervolgens kan leiden tot uitval van meerdere organen.

Het klinkt zeker als een horrorscenario voor iedereen die deze regels leest. Bacteriële meningitis komt echter maar bij ongeveer 3 op de 100.000 mensen voor. Het risico om aan deze ziekte te overlijden neemt af met de leeftijd, omdat het immuunsysteem beter functioneert.

5. vaccinatie tegen meningitis is mogelijk

Schild warnt vor Zeckengefahr im Wald - Hintergrund mit Sonneschein
In TBE-risicogebieden draagt tot 2% van alle teken het TBE-virus bij zich.

Aangezien zowel de virale als de bacteriële vorm van meningitis zeer besmettelijk zijn, is vaccinatie de best mogelijke bescherming.

Vanwege de zeldzaamheid van de ziekte is een algemene vaccinatie op de kleuterschool echter niet geschikt. Er bestaat weliswaar een speciaal vaccin, maar dat kan niet tegen alle bacteriën en virussen beschermen.

Een speciale vaccinatie tegen meningokokken en pneumokokken wordt alleen gegeven als je een zwak immuunsysteem hebt. Als er daarentegen geen onderliggende ziekten zijn, raadt de Permanente Vaccinatiecommissie (STIKO) vaccinatie voor zuigelingen en jonge kinderen niet aan.

Een bijzonderheid geldt voor het TBE-virus, dat voornamelijk door teken wordt overgedragen. Hoewel vaccinatie tegen deze speciale vorm van vroegzomerse meningoencefalitis niet onomstreden is, zou u vaccinatie moeten overwegen als u in een risicogebied woont en veel tijd doorbrengt in het bos of op weilanden.

6 Verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten