Mediaverslaving treft meisjes en jongens in dezelfde mate. Het soort mediagebruik verschilt echter aanzienlijk. Ook de oorzaken verschillen per kind.
Intensieve betrokkenheid bij media vindt op steeds jongere leeftijd plaats, waardoor de kans op verslaving aanzienlijk toeneemt.
Wie getroffen is door mediaverslaving verwaarloost zijn andere leven steeds meer. Computerspelletjes of Facebook-vrienden worden geleidelijk aan het enige doel van het leven.
Digitale media hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen en jongeren. In tegenstelling tot vroeger is het consumentengedrag sterk veranderd en zelfs voor schoolwerk kunnen kinderen niet zonder de PC. Maar betekent dit dat een kind verslaafd is aan media? Het is zeker niet nodig om kinderen meteen de smartphone af te nemen. Het is echter wel belangrijk om het nader te bekijken. In onze tekst laten we zien wanneer deskundigen over mediaverslaving beginnen te praten en in hoeverre je de signalen bij kinderen en jongeren kunt herkennen om in een vroeg stadium tegenmaatregelen te kunnen nemen.
[button]Verder lezen over mediaverslaving bij kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. mediaverslaving bij kinderen – een moeilijk te vatten concept
Voor veel mensen is het moeilijk zich een leven voor te stellen zonder een mobiele telefoon op zak. Thuis zijn er pc’s en laptops beschikbaar, zolang het maar niet de console voor de tv is.
We zijn dus op bijna elk moment van de dag en de nacht omringd door verschillende media. Het is dan ook logisch dat de dagelijkse consumptie blijft stijgen en meestal moeilijk te meten is.
Terwijl het tijdstip van gebruik thuis nog relatief goed gecontroleerd kan worden, wordt het anders veel moeilijker.
Als kinderen en jongeren onderweg op hun smartphone kijken, merken ouders dat meestal niet.
Er is echter meer nodig dan overmatig gebruik van de computer of smartphone om te kunnen spreken van mediaverslaving bij kinderen. De grens is echter vloeiend, zodat een grensgedrag al snel een verslaving kan worden.
De term mediaverslaving dekt een breed spectrum. Het fenomeen verwijst naar de deelgebieden computerverslaving, gameverslaving en internetverslaving, maar ook naar overmatig televisiegebruik of permanent chatten.
In dit filmpje voor kinderen zie je hoe ernstig de gevolgen van mediaverslaving voor kinderen kunnen zijn:
Opmerking: Een duidelijke statistiek over mediaverslaving is moeilijk vast te stellen vanwege de vloeiende grens. Er wordt echter geschat dat tot 300.000 kinderen en jongeren tussen 12 en 17 jaar ermee te maken hebben.
2. tekenen om een mediaverslaving te herkennen
Computergameverslaving:
In 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie besloten om computerspelverslaving te classificeren als een ziekte.
Meer details over de definitie zijn direct te vinden op de website van de WHO.
Er is geen duidelijke standaardtest die je kunt gebruiken om de symptomen van mediaverslaving vast te stellen. Toch zijn er alarmsignalen die je in acht moet nemen.
Als uit de volgende test blijkt dat meerdere punten op uw kind van toepassing zijn, praat dan openlijk over de kwestie en zoek hulp:
- overmatig gebruik van digitale media (meerdere uren per dag; meestal toenemend)
- toenemend controleverlies (veel kinderen beseffen niet hoeveel tijd ze eigenlijk voor de pc, console of smartphone doorbrengen)
- gebrek aan compensatie in het echte leven (toenemende desinteresse in sociale contacten en niet-digitale hobby’s)
- Frequente geschillen binnen het gezin over de duur van het gebruik
- stemmingswisselingen afhankelijk van successen of mislukkingen in de digitale wereld (vooral met computerspelletjes)
- weinig belangstelling voor communicatie met het gezin
- het niet gebruiken van digitale media leidt tot nervositeit en agressie
- voortdurend gebruik van digitale media ondanks vermoeidheid, honger, dorst of spanning
Vooral als zich meerdere symptomen van deze korte test voordoen, moet u niet aarzelen om professionele hulp te zoeken bij de aanpak van mediaverslaving.
Tip: Hoe eerder preventie plaatsvindt, hoe gemakkelijker het is om de mediaverslaving onder controle te krijgen.
3. oorzaken en gevolgen van mediaverslaving
Ondanks talrijke studies is er nog steeds geen duidelijk bewijs voor de oorzaken van mediaverslaving. Er zijn veeleer veel verschillende factoren die mediaverslaving kunnen bevorderen.
.Sommige kinderen lijden bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen en krijgen een gevoel van macht bij het spelen van online rollenspellen of zelfs in chats. Ze worden erkend en geprezen, terwijl dit in het echte leven niet gebeurt. Sommige kinderen zoeken contact of proberen familieconflicten te vermijden.
In de meeste gevallen komen echter een aantal verschillende factoren samen, die er alleen in totaal voor zorgen dat een kind of jongere verslaafd raakt aan media.
De gevolgen van mediaverslaving zijn niet alleen maatschappelijk merkbaar, maar veranderen ook de structuren van de hersenen.
In de geneeskunde, vooral op het gebied van neurologie en psychiatrie, is aangetoond dat het beloningscentrum dopamine vrijmaakt wanneer virtuele successen worden ervaren. Als deze echter uitblijven of als de PC niet binnen handbereik is, ontstaat er een tekort en zakt de stemming. Kinderen en adolescenten worden dus steeds afhankelijker van een dergelijk geluksgevoel.
Let op: Bij een sterke mediaverslaving is therapie net zo noodzakelijk als bij een andere ziekte, bijvoorbeeld drugsverslaving.
Als ouders het verstoorde gebruiksgedrag van hun kind echter vroeg genoeg herkennen, redden kinderen het meestal zonder therapie. Als u daarentegen moeite hebt om de regels te handhaven of als u niet dicht bij uw kind kunt komen, maak dan gebruik van het hulpaanbod.
U kunt hier begeleiding bij u in de buurt vinden.
4. belangrijke vragen en antwoorden
Hebben jongens vaker last van mediaverslaving dan meisjes?
Uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschillen zijn tussen de seksen wat betreft de kans op verstoord mediagebruiksgedrag.
Meisjes maken echter veel vaker gebruik van sociale media, terwijl jongens de meeste tijd besteden aan het spelen van computerspelletjes.
Kan ik mijn mediaconsumptie achteraf beperken?
Het handhaven van verboden is meestal relatief moeilijk. Vooral bij jongeren bereik je zo relatief weinig.
Probeer daarom een afleidingsmanoeuvre door activiteiten te doen waarbij kinderen geen smartphone kunnen gebruiken en toch succes ervaren. Een bezoek aan een klimtuin is bijvoorbeeld een goed idee.
Hoe werkt de therapie voor mediaverslaving?
Eerst leren de getroffenen welke gevolgen hun verslaving heeft. De volgende stap is het herkennen en overwinnen van het problematische gedrag.
Bovenal is het belangrijk kinderen en jongeren een perspectief in de echte wereld te bieden, zodat media steeds meer hun aantrekkingskracht verliezen.
5 Verder lezen over mediaverslaving bij kinderen
No products found.
No products found.
No products found.