Magisch denken wordt gekenmerkt door een mix tussen wat werkelijk wordt ervaren en verzonnen verhalen.
De magische fase heeft niets te maken met bewust liegen. Het is eerder zo dat kinderen in deze periode nog geen grens kunnen trekken tussen fantasie en werkelijkheid.
De tijd van magisch denken omvat zowel positieve als negatieve ervaringen.
Magisch denken beschrijft een fase in de ontwikkeling van kinderen waarin logica en natuurlijke grenzen niet gelden. Wij laten zien op welk gebied de magische fase normaal is bij kinderen en op welk punt er problemen kunnen ontstaan.
[button]Verder lezen over de fasen in de ontwikkeling van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. magisch denken – alles is mogelijk

Volgens de Zwitserse bioloog en ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget maken alle kinderen een magische fase door. Deze begint in de regel op twee- à driejarige leeftijd en eindigt kort voordat de school begint op vijf- of zesjarige leeftijd. Afhankelijk van de ontwikkelingsfase en de individuele aanleg kan deze periode echter ook tot in het zevende levensjaar duren.
Magisch denken wordt gekenmerkt door het feit dat kinderen de werkelijkheid waarnemen, maar tegelijkertijd fictieve gedachten opnemen in hun beeld van de wereld.
Vanuit rationeel oogpunt is dit nauwelijks te begrijpen. Volgens Piaget doorlopen kinderen deze magische of ook wel mystieke fase echter om langzaam maar zeker de grenzen tussen werkelijkheid en fictie te kunnen herkennen.
2. neem kinderen serieus – magisch denken is geen bewust verzonnen sprookje.

De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat kinderen iets meer fantasie hebben dan volwassenen. Maar als een verhaal te ingewikkeld klinkt en de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen, beginnen veel ouders zich zorgen te maken over hun kroost.
In de magische fase van de ontwikkeling van kinderen zijn gedachten echter moeilijk te controleren en is het belangrijk dat kinderen echte ervaringen en onwerkelijke fantasieën mogen combineren.
Naarmate kinderen ouder worden, overwinnen ze deze fase en leren ze een duidelijke grens te trekken tussen waarheid en fictie.
Maar totdat dit gebeurt, moet u als ouders uw kind serieus nemen. In de meeste gevallen is het relatief eenvoudig om werkelijke ervaringen van fictie te onderscheiden. Luister naar de behoeften en wensen van uw kind en kijk samen in de kast of er geen monster in verstopt zit.
Een korte blik op het magisch denken van kinderen vanuit psychologisch oogpunt is te zien in deze YouTube-video:
3. mooie en slechte dingen zijn echt als magisch denken de wereld regeert
Kinderen associëren veel realistische dingen met fictieve gebeurtenissen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bang zijn dat door hun gedrag iets ergs zal gebeuren.

“Als ik nu mijn bord niet leeg eet, gaat mijn oma dood”. Ook al klinken deze gedachten voor volwassenen volkomen onrealistisch en hebben ze geen enkel verband met elkaar, het zijn juist de typische verschijnselen die bij kinderen van deze leeftijd tot problemen kunnen leiden.
Kinderen nemen volwassen zinnen die eigenlijk onschuldig bedoeld zijn vaak te letterlijk en ontwikkelen typische angsten. Bij veel kinderen ontstaan vrij plotseling beelden in hun hoofd die het onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie onmogelijk maken.
Zelfs als kinderen eigenlijk weten dat het wassen van hun haar volkomen normaal is, nemen ze plotseling aan dat het water hun haar zal doen uitvallen. Sommige kinderen voelen de angst om ’s nachts door een monster te worden aangevallen of in het bad in een draaikolk verstrikt te raken.
Magisch denken bij kinderen wordt echter niet alleen gekenmerkt door negatieve symptomen. Fantastische wezens zoals feeën, elfen of eenhoorns kunnen samen met uw kinderen de wereld ontdekken.
In deze tijd zoeken veel kinderen ook een magisch vriendje bij wie ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. In tegenstelling tot de communicatie met volwassenen zijn er hier geen grenzen, waar ze steeds aan herinnerd worden.
Tip: Na verloop van tijd leren kinderen onderscheid te maken tussen werkelijkheid en fantasie. Als kinderen echter niet meer in de kerstman geloven, verdwijnt ook een verzonnen vriend en eindigt het fantasierijke denken.
4. tips voor de omgang met kinderen in de magische fase

Hoewel veel ouders zich zorgen maken of een kind misschien een psychose heeft en therapie nodig heeft, is dat eigenlijk zelden nodig.
Begrijp de fase waarin magisch denken de wereld van je kind bepaalt als iets bijzonders.
Gebruik deze tijd om samen rond te dwalen in fantasiewerelden en laat je creativiteit de vrije loop.
Ook al is het misschien moeilijk voor u om voor de hand liggende feiten af en toe niet direct uit te leggen, kinderen in de kleuterleeftijd kunnen uw uitleg vaak nog niet volledig volgen.
De wereld van het magische denken houdt hen zo vast dat zelfs logische contexten snel in een ander licht worden geplaatst.
Als kinderen in de paashaas willen geloven, vind je overal bewijzen voor zijn bestaan. Zelfs als een kind ziet dat je de kleurrijke eieren verstopt, is dat nog geen bewijs dat de paashaas niet bestaat.
Het is vergelijkbaar met het monster onder het bed. Wees dus bereid om voor de vijftigste keer ontspannen onder het bed te kijken om te controleren of er echt geen sinistere figuur op de loer ligt.
Let op: Als u merkt dat uw kind steeds meer last heeft van obsessieve gedachten en er niet vanaf komt, kan therapeutische hulp nuttig zijn.
Met name psychische stoornissen die bekend zijn uit de psychologie, zoals de borderline persoonlijkheidsstoornis, kunnen op deze manier worden uitgesloten.
Als u het onderwerp magisch denken bij kinderen nader wilt bekijken, hebt u daartoe hier de mogelijkheid.
5 Verder lezen over de ontwikkelingsfasen van kinderen
No products found.
No products found.
No products found.