Helaas is er geen algemene indicatie hoe lang een buikgriep precies duurt. Door de verschillende virussen kan het verloop van de ziekte nogal verschillen.
Als een klein kind last heeft van een buikgriep, hoef je meestal niet naar medicijnen te grijpen. Als onderdeel van de behandeling is het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk vocht innemen.
Hoe kleiner een kind is, hoe groter de kans op uitdroging. Als u merkt dat uw kind apathisch is, extreem moe en nauwelijks iets drinkt of binnenhoudt, aarzel dan niet om een kinderarts te raadplegen.
Als zich bij een jong kind een maagdarmvirus voordoet, zijn de zorgen van veel ouders vaak groot. Vooral het plotselinge begin kan heel beangstigend zijn.
In de meeste gevallen zakt een maagdarminfectie bij een peuter echter na een paar dagen af en is het ongevaarlijk. Het is wel belangrijk dat ouders het vochtverlies in de gaten houden, want kleinere kinderen drogen zeer snel uit in vergelijking met volwassenen.
[button] Remedies voor maagdarminfecties [/button]
Inhoudsopgave
1. maagdarminfecties zijn niet ongewoon bij jonge kinderen.
Het immuunsysteem van kleine kinderen is nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Daarom hebben peuters vaker last van maag- en darmziekten.
Kinderen verkennen de wereld om hen heen niet alleen met hun ogen, maar raken ook bijna alles aan en stoppen veel dingen in hun mond. Geen wonder dat het ene of het andere virus erin slaagt het immuunsysteem aan te vallen.
Helaas kan dit zelfs door speciale hygiëne niet worden voorkomen, omdat het immuunsysteem van kinderen uitdagingen nodig heeft om te verbeteren.
Sommige gastro-intestinale griepvirussen zijn bijzonder besmettelijk, zodat overdracht bij nauw contact op de kleuterschool nauwelijks te vermijden is.
2. het verloop van buikgriep bij een jong kind
Helaas is er geen algemene indicatie hoe lang een buikgriep precies duurt. Door de verschillende virussen verschilt het verloop vrij duidelijk van elkaar.
In de regel begint een maagdarminfectie bij een klein kind echter plotseling. De typische symptomen, zoals braken en diarree, nemen geleidelijk af na één tot twee dagen.
Soms duurt de diarree wat langer, zodat kinderen weer relatief normaal kunnen eten.
Afhankelijk van de ziekteverwekker treden de eerste symptomen enkele uren of enkele dagen na de besmetting op. Door de variabele incubatietijd is het dus niet altijd gemakkelijk om de oorzaak van de buikgriep te vinden.
Let op: Ook nadat de acute symptomen zijn afgenomen, kan uw kind nog andere kinderen besmetten.
Stuur uw kind daarom pas weer naar de kleuterschool als het minstens 2 dagen geen symptomen meer heeft.
3 Beperk het risico op besmetting tot een minimum
Aangezien sommige ziekteverwekkers zeer besmettelijk zijn, is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan hygiëne. In het algemeen zou het wassen van de handen na elk toiletbezoek vanzelfsprekend moeten zijn. Vooral bij kleine kinderen blijkt echter dat dit allesbehalve normaal is.
Om te voorkomen dat virussen zowel binnen het gezin als in het kinderdagverblijf worden doorgegeven, is het belangrijk dat zowel ouders als opvoeders hier bijzondere aandacht aan besteden.
In geval van twijfel is het verstandiger een kind nog twee of drie dagen thuis te laten om besmetting van andere kinderen en een eventuele hernieuwde besmetting van het eigen kind te voorkomen.
In de acute fase moet het toilet regelmatig worden gedesinfecteerd en moet elke peuter een eigen handdoek hebben.
Deze voorzorgsmaatregel wordt ook aanbevolen voor de volgende één tot twee weken nadat een peuter de buikgriep heeft overleefd.
4. huismiddeltjes en geneesmiddelen
Als een jong kind last heeft van een maagdarminfectie, is het meestal niet nodig om zijn toevlucht te nemen tot medicijnen. Als onderdeel van de behandeling is het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk vocht innemen om het vochtverlies te compenseren.
Dit moet echter voorzichtig en langzaam gebeuren, anders zullen kinderen snel weer overgeven. Naast water zijn elektrolytenoplossingen hiervoor ideaal, omdat zij belangrijke zouten aan het lichaam teruggeven die door de diarree of het braken zijn uitgescheiden.
Hier vindt u enkele ideeën om uw kind van voldoende vocht te voorzien:
De uitdrogingsoplossing van de WHO:
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een mengsel aan van 13,5 g glucose, 2,9 g natriumcitraat, 2,6 g natriumchloride en 1,5 g kaliumchloride op een liter water. Meer informatie over de oplossing vindt u hier.
De iets eenvoudigere versie voor thuisgebruik bestaat uit 4 theelepels suiker, een ¾ theelepel zout, gemengd in een liter water.
- Elektrolytische oplossingen van de apotheek
- heldere bouillon
- gepureerde banaan
- rijst
- pap
- geraspte appel
- aardappelpuree
Als algemene regel geldt dat u sterke kruiden de komende dagen het meest moet vermijden. Hetzelfde geldt voor gekruid voedsel en voedsel dat moeilijk te verteren is en veel vet bevat. Bovendien moet u bij het eten letten op kleine maaltijden.
Begin met stilstaand water of thee om uw maag niet te overbelasten.
Een warmwaterkruik helpt vaak tegen buikpijn bij kinderen, omdat de geïrriteerde binnenspieren zich dan kunnen ontspannen.
Tip: Als uw kind weer honger heeft, is dat een goed teken op de weg naar herstel.
5. wanneer u naar de dokter moet gaan
Hoe kleiner een kind is, hoe groter de kans op uitdroging. Als u merkt dat uw kind apathisch is, extreem moe en nauwelijks iets drinkt of binnenhoudt, aarzel dan niet om een kinderarts te raadplegen.
De vochtreserves van kleine kinderen zijn zeer laag en kunnen bij zeer ernstige maag-darmklachten tot acute problemen leiden.
Als uw kind ook koorts heeft, is dat ook een alarmsignaal, zodat u zo snel mogelijk een arts moet raadplegen.
Let op: Zuigelingen lopen vooral in de eerste zes maanden van hun leven gevaar.
6. remedies voor maagdarminfecties
No products found.