Koortsaanval bij kinderen: symptomen, maatregelen en behandeling

Koortsstuipen zijn voor de meeste ouders een vreselijk gezicht. Het hele lichaam trilt, de ogen draaien omhoog en sommige kinderen verliezen zelfs het bewustzijn. Veel moeders en vaders vrezen dat de aanval fataal kan zijn. …

Koortsaanval bij kinderen: symptomen, maatregelen en behandeling

kind mit fieberkrampf im krankenhaus
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Koortsaanval bij kinderen: symptomen, maatregelen en behandeling
Hoe herken ik een koortsaanval bij mijn kind?

De meest voorkomende kenmerken zijn bewustzijnsverlies, draaien van de ogen/rigide blik, vertraging van de ademhaling, blauwe verkleuring van de huid en verkramping van de spieren (trekken van armen en benen).

Komt koortsstuipen in bepaalde families voor?

In sommige families komen koortsstuipen vaker voor. Dit leidt tot de conclusie dat het optreden gedeeltelijk erfelijk is. Het is echter belangrijk te vermelden dat er meestal geen blijvende schade is.

Kan een koortsstuip worden voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om een koortsstuip te voorkomen. Wel moet u in de uren erna regelmatig koorts opnemen om een plotselinge temperatuurstijging te stoppen door middel van kuitkompressen of medicijnen.

Koortsstuipen zijn voor de meeste ouders een vreselijk gezicht. Het hele lichaam trilt, de ogen draaien omhoog en sommige kinderen verliezen zelfs het bewustzijn. Veel moeders en vaders vrezen dat de aanval fataal kan zijn. Maar hoewel een koortsstuip bij een baby of peuter er vreselijk uitziet, is hij meestal volkomen ongevaarlijk.

Om u te helpen uw angst voor een koortsaanval bij een kind te overwinnen, leggen wij u graag uit wat zo’n aanval is en wat de oorzaken ervan zijn. Ook laten we u zien hoe u in zo’n geval moet reageren.

[button]Aanbeveling van de redactie: Meesterlijke eerstehulpmaatregelen voor kinderen[/button]

1. een koortsaanval lijkt op een epileptische aanval…

Baby schneidet Grimassen
Grimeren kan ook gepaard gaan met een koortsaanval.

Het kind stuiptrekt, de ogen draaien omhoog, de huid wordt blauw – de meeste ouders schrikken enorm als hun kind een koortsstuip krijgt. Ook al lijken deze symptomen zeer bedreigend, een koortsstuip bij een kind is in de meeste gevallen ongevaarlijk en heeft geen gevolgen voor de gezondheid.

Koortsstuipen zijn de meest voorkomende vorm van epileptische aanvallen. Een koortsstuip treedt vaak op in samenhang met een ziekte en wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. Alleen kleine kinderen worden getroffen door koortsstuipen omdat de hersenen van het kind nog erg gevoelig zijn voor aanvallen. De hersenen reageren op de temperatuurstijging met een aanval, ook al is er geen overeenkomstige ziekte.

Volgens informatie van het Epilepsie Informatie Centrum van de Duitse Vereniging voor Epileptologie krijgt ongeveer 3% van alle kinderen onder de zeven jaar een koortsstuip. Ze komen vooral voor tussen één en drie jaar.

Artsen maken in principe onderscheid tussen:

  • eenvoudige koortsstuipen en
  • gecompliceerde koortsstuipen
Maken koortsstuipen je slim?

De psychologe Meike Pälmke onderzocht voor haar proefschrift de ontwikkeling van de intellectuele en academische prestaties van kinderen die in hun kinderjaren aan koortsstuipen leden. Uit de resultaten bleek dat kinderen met koortsstuipen statistisch gezien veel vaker naar het gymnasium gaan dan kinderen zonder een geschiedenis van koortsstuipen.

Een eenvoudige koortsstuip duurt gewoonlijk slechts enkele minuten. Om als ongecompliceerd te worden beschouwd, mag ze bovendien de volgende 24 uur niet meer optreden.

Koortsstuipen worden als gecompliceerd beschouwd als ze langer dan 15 minuten duren en een focale aanval zijn. In de regel herhaalt een aanval zich binnen 24 uur. Als een koortsstuip optreedt bij kinderen jonger dan zes maanden of ouder dan vijf jaar, wordt hij automatisch als gecompliceerd beschouwd.

U kunt een koortsaanval bij een kind herkennen aan deze symptomen:

  • Verlies van bewustzijn
  • Draaien van de ogen / starre blik
  • Vertraging van de ademhaling
  • Blauwe huid
  • Aanspanning van de spieren (armen en benen trekken)

De symptomen verdwijnen vanzelf na enkele minuten. Het komt echter vaak voor dat het kind na een aanval erg slap en slaperig is. Dit gaat echter na enige tijd weer over.

70% van de koortsstuipen zijn eenvoudig en volkomen ongevaarlijk.

U kunt ook zien wat een koortsstuipbij een kind is en hoe die verloopt in deze video:

2. koortsstuipen ontstaan door een genetische aanleg.

DNA
Wetenschappers geloven dat het risico om een koortsstuip te krijgen genetisch bepaald is.

Zoals eerder vermeld komen koortsstuipen alleen voor bij kinderen en niet bij volwassenen. In de meeste gevallen lijdt het kind aan een bacteriële of virale infectie wanneer koortsstuipen optreden. Maar deze krampachtige aanval kan ook optreden na een vaccinatie.

De kramp wordtniet veroorzaakt door de koorts zelf, maar door de snelle stijging van de lichaamstemperatuur. In sommige stadia van de ontwikkeling kunnen de zenuwcellen in de hersenen van het kind gevoelig reageren. Er treden ongeplande en spontane ontladingen op, waardoor de aanvalsdrempel snel kan worden overschreden.

In sommige gezinnen komen koortsstuipen vaker voor. Dit leidt tot de conclusie dat het optreden deels erfelijk is. Het is echter belangrijk te vermelden dat er meestal geen blijvende schade is.

Opmerking: de meeste kinderen krijgen slechts één keer in hun leven een koortsstuip. Als er echter sprake is van een erfelijke aanleg, kan een terugval optreden.

3 Handel snel bij een koortsstuip

Mutter hält ihr Baby während eines Fieberkrampfs
Houd uw kind in uw armen tijdens een koortsaanval.

Het belangrijkste om eerst te onthouden: blijf kalm tijdens een koortsaanval. Haal diep adem en bedenk dat zo’n aanval niet gevaarlijk is en geen negatieve gevolgen heeft.

Als een koortsaanval optreedt bij baby’s of kleine kinderen, moet u op de klok kijken hoe lang de aanval duurt.
Let ook op het volgende:

  • Geef uw baby niets te eten of te drinken tijdens een koortsaanval.
  • Maak de kleren van uw kind los om gemakkelijker te kunnen ademen.
  • Schud uw kind niet.
  • Zorg ervoor dat uw kind zich tijdens de stuiptrekkingen niet bezeert. U kunt hem/haar het beste bij de arm vasthouden of op de grond leggen.
  • Leg uw kind na de aanval zijwaarts neer, zodat er geen verstikkingsgevaar is.
  • Probeer de koorts te verlagen door kuitkompressen aan te brengen of de juiste medicijnen toe te dienen.

Als het de eerste koortsaanval is, moet u ook de hulpdiensten op 112 bellen. In de meeste gevallen zal het kind naar het ziekenhuis worden gebracht voor verder onderzoek.

Als uw kind al een of meer aanvallen heeft gehad, is het zinvol om een rectio te halen waarmee de juiste medicatie kan worden toegediend om de aanval te stoppen. Verdere behandeling is in de meeste gevallen niet nodig.

De meeste koortsstuipen treden niet op tijdens de slaap, maar ’s middags of ’s avonds. Toch kunt u uw kind voor de zekerheid ’s nachts op de slaapkamer laten slapen als er koorts heerst.

4. Laat andere oorzaken uitsluiten door onderzoek.

kleines Mädchen mit EEG-Elektroden am Kopf
Om andere ziekten uit te sluiten, zijn in sommige gevallen EEG-onderzoeken nodig.

Veel ouders vrezen dat een koortsaanval bij een kind wijst op bestaande epilepsie. Dit is niet het geval. Koortsstuipen en epilepsie zijn fundamenteel verschillende dingen. Slechts drie tot vijf procent van de kinderen met herhaalde koortsstuipen zal in de loop van hun leven epilepsie ontwikkelen.

Om de relevante richtlijnen te volgen, worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van de aanval te vinden. Eerst wordt aan de ouders gevraagd hoe de koortsaanval is ontstaan en hoe lang hij heeft geduurd.

Bijeenvoudige koortsstuipen is meestal geen verder onderzoek nodig. Bij gecompliceerde koortsstuipen kan bloedonderzoek, hersenvochtanalyse of EEG-onderzoek nodig zijn. Bij een gecompliceerde koortsstuip moeten de kinderen meestal een nacht in het ziekenhuis blijven.

Helaas is het niet mogelijk een koortsstuip te voorkomen. Wel moet u in de uren na de aanval regelmatig de temperatuur opnemen om een plotselinge temperatuurstijging tegen te gaan door middel van een kuitwrap of medicijnen.

5 Redactionele aanbeveling: Master eerste hulp maatregelen voor kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten