- Kinderen hebben vaker hogere koorts dan volwassenen omdat het immuunsysteem nog niet zo goed werkt.
- Koorts wordt pas gevaarlijk boven 40,1 °C. Vanaf 41,0 °C is onmiddellijke actie vereist.
- In de meeste gevallen is het niet nodig een beroep te doen op koortszetpillen voor baby’s of andere koortsverlagende geneesmiddelen voor kinderen.
Een verhoogde lichaamstemperatuur brengt veel ouders in paniek. Maar op welk moment heeft men überhaupt koorts? Heeft de wens om koorts te verlagen bij kinderen zin? En bij welke lichaamstemperatuur is de bezorgdheid eigenlijk terecht?
In onze gids bekijken we het onderwerp koorts en leggen we uit welke huismiddeltjes en medicijnen helpen tegen hoge koorts. Bovendien gaan we uitgebreid in op het punt waarop een bezoek aan de dokter zinvol is.
Inhoudsopgave
1. koorts is geen ziekte op zich maar een symptoom.
Vaak klinkt het bijna alsof koorts zonder enige zin optreedt. Een verhoging van de lichaamstemperatuur treedt echter altijd op wanneer het immuunsysteem van het lichaam toeslaat en andere infecties zo snel mogelijk wil uitschakelen.
Talrijke virussen en bacteriën zijn niet hittebestendig, zodat ziekteverwekkers kunnen worden vernietigd door de temperatuur te verhogen.
Baby’s en peuters krijgen relatief snel koorts omdat hun immuunsysteem, in tegenstelling tot volwassenen, nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom is het belangrijk virussen en bacteriën zo snel mogelijk te doden om hun gezondheid niet verder in gevaar te brengen. Een verhoogde temperatuur bij een baby is dus niets ongewoons en mag niet verkeerd geïnterpreteerd worden als een ziekte op zich.
Vooral wanneer de baby voor het eerst in contact komt met een bepaald virus is de koorts relatief hoog. De temperatuur kan snel oplopen tot boven de 40 °C, zodat veel ouders bang worden.
In dat geval is het echter belangrijk om kalm te blijven. De lichaamstemperatuur alleen bepaalt niet hoe ziek een patiënt eigenlijk is. Een uitgebreide diagnose is veel belangrijker.
Bij een lichaamstemperatuur van 40° of meer is het echter raadzaam regelmatig koorts te meten om een verdere stijging in de gaten te houden en zo nodig snel te kunnen reageren.
Tip: Als zuigelingen hoge koorts hebben, verdwijnt de ziekte meestal snel. Koortsverlagende medicijnen kunnen daarom een negatief effect hebben op het verloop van de ziekte. Dien ze daarom niet voortijdig toe met de bedoeling iets goeds voor uw kind te doen.
2. koorts – van welke temperatuur de naam klopt
De lichaamstemperatuur schommelt in de loop van de dag tussen 36,0 en 37,4 °C. De waarde is vooral ’s middags hoog, terwijl de laagste waarden ’s nachts worden bereikt.
Artsen verdelen koorts in de volgende categorieën:
Aanduiding | Lichaamstemperatuur |
---|---|
Normale temperatuur | 36,0 tot 37,4 °C |
Verhoogde temperatuur | 37,5 tot 38,0 °C |
lichte koorts | 38,1 tot 38,5 °C |
matige koorts | 38,6 tot 39,0 °C |
hoge koorts | 39,1 tot 40,0 °C |
Zeer hoge koorts | vanaf 40,1 °C (tot 41,0 °C) |
Als de koorts waarden van 41 °C bereikt, moet onmiddellijk worden ingegrepen om schade aan het organisme te voorkomen. In de regel is het bij kinderen echter niet nodig de koorts te verlagen. Gewoonlijk bereikt de koorts zijn natuurlijke hoogtepunt tussen 40 en 41 °C.
3. Koorts nemen – zo werkt het
Er zijn verschillende manieren om de lichaamstemperatuur nauwkeurig te meten. Je kunt het beste een digitale klinische thermometer gebruiken om de temperatuur op te nemen.
Je kunt zeer nauwkeurige waarden krijgen door een rectale meting te doen. Hier is het vooral belangrijk om te zorgen voor een grondige ontsmetting.
Bij een meting onder de tong moet u 0,3 tot 0,5 °C optellen. Bij kleine kinderen is de meting op dit punt echter meestal moeilijk, omdat de mond gesloten moet worden gehouden tijdens de meting, die ongeveer 60 seconden kan duren.
Een andere mogelijkheid is het meten van koorts onder de oksel. Vergeleken met de andere methoden is dit echter nogal onnauwkeurig en moet u uitgaan van ongeveer 0,5 °C meer.
Tip: Moderne oorthermometers bieden daarentegen een snelle en betrouwbare meting binnen enkele seconden. In vergelijking met klassieke digitale thermometers is de aanschaf echter iets duurder.
Als u geen koortsthermometer bij de hand hebt, kunt u een hoge koorts ook relatief gemakkelijk voelen door uw hand op het voorhoofd van uw kind te leggen.
4. Koortsverlagende middelen in één oogopslag
In principe heeft u geen middelen nodig om de koorts van een kind te verlagen. Als de temperatuur echter te hoog oploopt of de algemene toestand slecht is, is er niets op tegen om actief te proberen de lichaamstemperatuur te verlagen.
Indien medicijnen worden gebruikt, is de dosering bij kinderen van doorslaggevend belang. Medicijnen om de koorts te verlagen zijn onder meer ibuprofen en paracetamol.
De werkzame stof acetylsalicylzuur, kortweg ASA, werkt ook koortsverlagend, maar mag niet bij kinderen worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van wilgenbast, dat bekend is uit de homeopathie.
Voor baby’s zijn koortszetpillen geschikt omdat ze gemakkelijk in te brengen zijn. De dosering van een koortszetpil voor baby’s is daarop afgestemd, zodat ouders zich hier niet kunnen vergissen.
Koortssap daarentegen wordt pas aanbevolen zodra kinderen wat ouder zijn. Met tabletten moet nog langer gewacht worden. Vooral de juiste dosering levert vaak problemen op.
In de meeste gevallen kunt u het echter zonder medicijnen stellen met beproefde huismiddeltjes om koorts bij kinderen te verlagen.
De volgende huismiddeltjes zijn nuttig gebleken bij het bestrijden van koorts:
- Kalfswrap: Bevochtig twee handdoeken met koud water (eventueel ook met een beetje azijn) en wikkel ze voorzichtig om beide kuiten. Neem vervolgens een droge handdoek en wikkel die om uw benen. Verwijder de kuitwikkels na ongeveer vijf minuten.
Op deze manier zorgt u ervoor dat het bloed afkoelt en door het hele lichaam stroomt. - Neem een koel bad: Een alternatieve methode om koorts bij kinderen te verlagen is het nemen van een koel bad. De temperatuur moet tussen 25 en 30 °C liggen om de lichaamstemperatuur langzaam te laten dalen. Vijf minuten in het bad zijn voldoende om de koorts te verlagen.
5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Zijn koortsstuipen een aanleiding voor epilepsie?
In een studie onderzoekt de universiteit van Bonn de invloed van koortsstuipen op de latere ontwikkeling van epilepsie. Door de familiaire accumulatie lijkt een genetisch verband waarschijnlijk.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Een bezoek aan de dokter is aangewezen als de koorts hoger is dan 40,0 graden Celsius. Anders hangt het sterk van de individuele gezondheidstoestand van het kind af in hoeverre een afspraak met de kinderarts nodig is.
In geval van ernstige vermoeidheid, moeheid en hoofdpijn of diarree en braken is het zinvol om naar de dokter te gaan. Als de symptomen echter minder uitgesproken zijn en na enkele dagen verdwijnen, volstaan rust en nabijheid.
Bij koorts bij zuigelingen jonger dan drie maanden moet u contact opnemen met uw kinderarts. Dit geldt al vanaf een lichaamstemperatuur van 38,1 °C.
Welke maatregelen zijn nuttig bij koorts?
Het is vooral belangrijk om voldoende rust te nemen. Ouders moeten er ook voor zorgen dat het kind meer vocht drinkt.
Het lichaam verbruikt aanzienlijk meer energie bij een verhoogde lichaamstemperatuur, zodat de behoefte toeneemt. Ongeveer één tot anderhalve liter extra water is daarom raadzaam om uitdroging te voorkomen.
Wat moet ik doen bij een koortsaanval?
Een koortsstuip treedt meestal op tussen zes maanden en vijf jaar. Let op het tijdstip en stel uw kind gerust zodat het zich niet kan bezeren.
Gemiddeld duurt een koortsstuip slechts enkele minuten. Ze is meestal ongecompliceerd. Als de koortsstuip echter langer duurt (meer dan drie tot vijf minuten), ga dan naar de dokter of bel de hulpdiensten voor verdere instructies.