Kindvriendelijke honden: dit zijn de beste rassen voor gezinnen

Honden en mensen zijn een perfecte match. Door talloze rassen zijner nu talloze verschillende rassen die de meest uiteenlopende taken tot hun recht laten komen. Maar welke hondenrassen zijn bijzonder kindvriendelijk? Welke eigenschappen moet een …

Kindvriendelijke honden: dit zijn de beste rassen voor gezinnen

Kinderfreundliche Hunde
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Kindvriendelijke honden: dit zijn de beste rassen voor gezinnen
Waarop moet worden gelet bij het kiezen van een gezinshond?

Het is onder meer belangrijk hoe groot de hond moet zijn, of u er genoeg tijd mee kunt doorbrengen, of er allergieën zijn en hoe groot uw kinderen zijn.

Welke soorten honden zijn geschikt als gezinshond?

We hebben een paar soorten samengesteld die doorgaans goede familiehonden zijn. Houd er rekening mee dat elke hond zijn eigen karakter heeft en begeleiding nodig heeft.

Met welke punten moet men over het algemeen rekening houden voordat men een hond koopt?

Naast de aanschafprijs zijn er ook hoge reguliere kosten. Ook vraagt elke hond een bepaalde hoeveelheid zorg en aandacht.

Honden en mensen zijn een perfecte match. Door talloze rassen zijner nu talloze verschillende rassen die de meest uiteenlopende taken tot hun recht laten komen.

Maar welke hondenrassen zijn bijzonder kindvriendelijk? Welke eigenschappen moet een hond hebben om als gezinshond te worden beschouwd?

In ons artikel laten we u kennismaken met enkele kindvriendelijke honden en leggen we uit waar u op moet letten in de omgang met kinderen.

[button]Gids voor het kopen van een hond[/button]

1. honden houden van mensen

ein Welpe sitzt neben arbeitendem Mann.
Honden hebben vooral behoefte aan nabijheid.

Als u overweegt een hond te nemen, moet het ras dat u kiest een vriendelijk karakter hebben en gepaard gaan met een behoorlijke dosis geduld. Veel kleine, of zelfs grotere honden voldoen aan deze criteria, dus de keuze is niet zo eenvoudig.

In het algemeen kunnen de meeste hondenrassen dienen als familiehond, omdat ze zich goed kunnen aanpassen en sterk beïnvloed worden door hun omgeving. Er zijn nauwelijks honden die van nature slecht zijn. Er zijn echter enkele hondenrassen die wat sterker leiderschap vereisen. Voor beginners met hun eerste hond zijn deze honden daarom maar beperkt aan te bevelen.

Let op: Omdat honden zeer sterk door de mens beïnvloed worden, moet u alleen een hond als huisdier nemen als u veel thuis bent en de hond de nodige aandacht kunt geven.

2. Kindvriendelijke honden kiezen – hoe vindt u de juiste gezinshond?

De behoeften en wensen verschillen sterk van gezin tot gezin. Sommige mensen willen een grote gezinshond die veel activiteit vereist, terwijl anderen juist op zoek zijn naar een kleine en vrij rustige hond zodat ze niet te ver hoeven te lopen.

Familie mit Hund am Strand.
Als u erg actief bent, kies uw hond dan dienovereenkomstig.

Stel jezelf dus vooraf een paar vragen om de juiste kindvriendelijke hond te vinden:

 • Hoeveel ruimte heeft uw gezin? Hoe groot moet de hond zijn?
 • Is er voldoende tijd beschikbaar? Is de training van een veeleisende hond zo te regelen?
 • Bent u sportief bezig en wilt u samen met uw hond de natuur beleven?
 • Heeft u kleine kinderen? Of zijn uw kinderen al wat ouder?
 • Zijn er haarallergieën voor huisdieren waarmee rekening moet worden gehouden? (Veel mensen zijn overgevoelig voor slechts enkele hondenrassen).
 • Hoe gevoelig is uw neus? (Sommige honden ruiken sterker dan andere)

Tip: Hoewel de aard van een ras ruwweg kan worden ingedeeld, heeft elke hond individuele eigenschappen die hem uniek maken.

3. Kindvriendelijke honden in één oogopslag

Er zijn veel verschillende gezinsvriendelijke honden waar u veel plezier aan zult beleven. In de volgende korte hoofdstukken willen wij u nader kennis laten maken met enkele honden die geschikt zijn voor gezinnen.

In deze video vindt u een korte introductie van vijf populaire hondenrassen:

Als u nog aan het nadenken bent over welke hond geschikt is voor u en uw gezin, kunt u ook een test doen om een paar geschikte rassen eruit te filteren.

Fressnapf en de Duitse Kennel Club (Verband für das Deutsche Hundewesen) hebben een hondengids gepubliceerd om de zoektocht wat gemakkelijker te maken.

Tip: overtuig u, voordat u beslist over een van de kindvriendelijke hondenrassen, van de omstandigheden ter plaatse (bij de fokker of ook in het asiel) en geef de hond de gelegenheid u te leren kennen, want de chemie moet kloppen.

3.1 De Golden Retriever – mooi en intelligent

Golden Retriever Welpen in einer Waschschüssel.
Bijna niemand kan de aanblik van Golden Retriever pups weerstaan.

De Golden Retriever is middelgroot (ongeveer 55 tot 60 cm hoog), tamelijk krachtig gebouwd en houdt van het water. De klassieke familiehond is zeer vriendelijk en benadert vreemden openlijk. De slimme metgezel is daarom niet geschikt om inbrekers te verjagen.

Het geduldige ras wordt gekenmerkt door een hoog aandachtsniveau, zodat u vele spelletjes met hem kunt uitproberen.

De Golden Retriever is echter een huisdier dat uitgedaagd wil worden. Zonder training en voldoende beweging wordt de hond eenzaam en heeft hij de neiging zich ongewenst te gedragen.
Gewoon wandelen met de hond is niet voldoende om hem bezig te houden.

Golden Retrievers zijn winterhonden. IJzige temperaturen zijn geen probleem, terwijl het in de zomer snel te warm voor ze wordt en ze verkoeling zoeken.

3.2 Beagle – vrij klein maar zeer actief

ein Beagle liegt im Wald.
Onderschat de populaire familiehond niet.

In tegenstelling tot de Golden Retriever is de Beagle aanzienlijk kleiner met een schofthoogte van 33 tot 40 cm, maar nogal gespierd gebouwd.

De Beagleis eigenlijk een klassieke jachthond, maar wordt tegenwoordig slechts gedeeltelijk als zodanig gebruikt. Beweging is echter uiterst belangrijk om de kleine viervoeter uit te dagen.

Naast normale wandelingen moet u ook voor andere activiteiten zorgen. Joggen of fietsen zal de Beagle niet te snel vermoeien.
Aangezien de Beagle echter een jachtinstinct heeft, kunt u hem slechts beperkt loslaten.

3.3 De langharige Collie – een trouwe metgezel

ein Collie steht auf einem Weg.
Collies zijn zeer intelligent.

Ongeveer 50 tot 60 cm hoog aan de schoft, ongeveer even groot als een Labrador of Golden Retriever, is de Collie iets smaller van bouw.
De dichte vacht en de spitse snuit maken de Collie onmiskenbaar.

Collies hebben een duidelijke referentiepersoon nodig aan wie ze zich kunnen oriënteren. Aangezien de Collie de neiging heeft zich ondergeschikt op te stellen, zijn er nauwelijks problemen bij de ontmoeting met andere honden.

Deze intelligente, kindvriendelijke honden hebben echter veel beweging nodig. Er is geen jachtinstinct, dus de Collie kan ook comfortabel aan uw zijde joggen zonder aangelijnd te zijn.

Door hun snelle waarnemingsvermogen zijn Collies ook geschikt voor hondensporten als behendigheid.

3.4 Een Cocker Spaniel – zachtaardig en knuffelig

American Cocker Spaniel im Laub.
De Amerikaanse Cocker Spaniel boeit met zijn gekrulde vacht.

De Cocker Spaniel is net geen 40 cm groot, iets kleiner en bijna altijd goedgehumeurd. Als enthousiaste en aanhankelijke leeftijdgenoot is de Spaniel bij uitstek geschikt als gezinshond.

Hij hoort heel goed, zodat ook beginners heel goed met dit hondenras overweg kunnen. In tegenstelling tot sommige andere honden blaft hij echter wat meer, zodat hij niet ideaal is in een huurwoning.

De aanhankelijke hond houdt vooral van knuffelen, dus strenge woorden zijn overbodig. Bovendien probeert de goedmoedige viervoeter graag nieuwe dingen uit.

3.5 De Boston Terrier – een gezellige tijdgenoot

Boston Terrier auf einer Bank.
De Boston Terrier heeft een meer ontspannen kijk op de wereld.

Boston Terriers zijn vrij klein en niet erg geïnteresseerd in sportieve activiteiten. Een iets kleinere flat is hier dus geen probleem.

De honden van deze soort zijn erg gesteld op kinderen en zijn niet agressief tegenover vreemden. Wel kunnen de vrij luie honden af en toe wat eigenwijs zijn, zodat de wandeling wat inspannender kan zijn.

Hun uithoudingsvermogen is echter sterk afhankelijk van training. In het algemeen is de Boston Terrier meer geschikt voor wat oudere of comfortabele mensen die niet al te actief zijn en dit van hun hond verwachten.

3.6 Een Elo – de gulden middenweg

Elo-Welpe im bunten Herbstlaub.
Elos verschillen soms sterk van elkaar.

Elos zijn er in twee maten. De kleine Elo wordt tussen de 35 en 25 cm groot, terwijl de grote Elo tussen de 45 en 60 cm wordt.

Een Elo heeft een hoge prikkeldrempel, is bij de juiste training zeer volhardend, maar houdt ook van rust.

De kindvriendelijke honden vertonen vrijwel geen jachtinstinct, zodat aanlijnen op het platteland niet nodig is.
Zorg naast regelmatige wandelingen voor voldoende speeltijd voor de Elo’s, want ze hebben een sterk spelinstinct.

Opmerking: Elos zijn er in veel verschillende variëteiten, zodat bijna geen enkele Elo hetzelfde is als een andere.

4. koop niet overhaast een hond

De wens om een hond aan te schaffen moet goed overwogen worden. Denk aan de volgende punten voordat je een gezinshond aanschaft:

 • Naast de aanschafprijs zijn er regelmatige kosten in de vorm van voer, vaccinaties en dierenartsbezoeken.
 • De perfecte hond bestaat niet. Honden die niet verharen, moeten bijvoorbeeld regelmatig geschoren worden.
 • Elke hond heeft tijd nodig. Dit geldt voor elke dag van de week. Als u er niet bent, moet uw hond goed verzorgd worden.

5. gids voor het kopen van een hond

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten