Kinderen met mutisme communiceren meestal goed of in ieder geval enigszins acceptabel binnen het gezin. Zodra het echter op contacten van buitenaf aankomt, sluiten deze kinderen zich vaak volledig af.
Naast de zeldzame vorm van totaal mutisme, waarbij de kinderen helemaal niet praten, bestaat er ook selectief mutisme, dat vaak verward wordt met verlegenheid. Meer informatie is te vinden in hoofdstuk 2.
Mutisme bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, zodat de desbetreffende therapie daarop moet worden afgestemd. In het algemeen zijn er echter veel verschillende manieren waarop het zwijgen kan worden doorbroken.
Taal is het communicatiemiddel voor ons mensen. In deeerste levensjaren moeten kinderen leren communiceren en na verloop van tijd herhalen zij steeds meer woorden totdat zij later losse zinnen en duidelijke uitspraken vormen.
Maar wat gebeurt er als kinderen na het verwerven van taalvaardigheid niet willen spreken? Wat betekent mutisme bij kinderen en in hoeverre kan therapie helpen om de spreekangst van kinderen weg te nemen? In onze gids bekijken we de verschillende vormen van mutisme bij kinderen en leggen we uit in hoeverre u uw kind actief kunt ondersteunen.
[button]Vakliteratuur over het onderwerp mutisme[/button]
Inhoudsopgave
1. mutisme – de betekenis achter de term
Voor veel ouders is het een schok als hun eigen kinderen plotseling stoppen met praten. In de meeste gevallen verloopt de communicatie binnen het gezin goed of in ieder geval tot op zekere hoogte. Zodra het echter op externe contacten aankomt, sluiten kinderen met mutisme zich vaak volledig af.
Aanvankelijk merken ouders de stoornis soms niet op en blijft mutisme bij jonge kinderen aanvankelijk onbehandeld. Als een kind op de kleuterschool niet met andere kinderen praat, de kleuterleidster slechts korte of helemaal geen antwoorden geeft, moet zo snel mogelijk worden ingegrepen.
Op dat moment wordt zowel de leerkrachten als de ouders gevraagd het gedrag van de kinderen ten opzichte van vreemden te observeren. Als kinderen zich bijvoorbeeld afsluiten zodra er bezoek bij de ouders thuis komt, kan dit wijzen op selectief mutisme.
Een korte uitleg over mutisme bij kinderen vindt u ook in deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=MxIT_qXfPvE
2. selectief mutisme bij kinderen herkennen – dit zijn de tekenen
Totaal mutisme is gemakkelijk te herkennen omdat kinderen altijd zwijgen. Deze vorm is echter uiterst zeldzaam. Selectief mutisme komt veel vaker voor. Op het eerste gezicht kan deze vorm van genetische aanleg worden verward met verlegenheid.
Zelfs veel artsen, vooral oudere, zijn de term mutisme niet vaak tegengekomen, zodat ouders er soms expliciet op moeten wijzen.
Selectief mutisme heeft de volgende symptomen:
- Plotselinge stilte bij een verandering in de samenstelling van mensen
- Zwijgen in bijzondere situaties (in de winkel, bij de dokter, bij sport of op de kleuterschool)
- Soms een grote behoefte om met vertrouwde mensen te praten
- Angst voor fysieke uitdagingen, zoals zwemmen of fietsen
- Sterke fixatie op wat anderen van je denken
- Niet in het middelpunt van de belangstelling willen staan, zich onopvallend gedragen
- Gedeeltelijke afwijzing van fysieke nabijheid
- In veel gevallen zijn er ook sterke angsten voor verlies of verbintenis
Als enkele of meerdere van deze symptomen optreden, is er meer aan de hand dan alleen verlegenheid. In dat geval is een bezoek aan een kinderpsycholoog raadzaam om een duidelijke diagnose te kunnen stellen.
3. Een vroege behandeling maakt het mogelijk een normaal leven te leiden.
Zowel selectief als totaal mutisme zijn erkende ziekten. Zonder vroegtijdige behandeling in de vorm van therapie verergeren de symptomen en raken de patiënten steeds meer in een sociaal isolement.
Het overwinnen of gerichte tegenmaatregelen vinden plaats op verschillende niveaus en zijn zowel voor kinderen en adolescenten als voor volwassenen mogelijk.
Hoe vroeger de diagnose mutisme wordt gesteld, hoe gemakkelijker het is om er iets aan te doen. Op die manier kan veel getroffenen een moeilijke jeugd en adolescentie bespaard blijven.
Vaak gaat sociaal isolement op de kleuterschool nog gepaard met minder ernstige gevolgen. Een vaste klassengemeenschap en de tijdscomponent maken mutisme op school echter steeds meer tot een kwelling.
Let op: Probeer het optreden van mutisme bij kinderen niet te verbergen, maar hanteer een open benadering. Zodra de omgeving op de hoogte is van de stoornis, heb je de mogelijkheid om dienovereenkomstig te reageren. Anders bestaat het gevaar dat zwijgen verkeerd wordt geïnterpreteerd als afwijzend, arrogant of dom gedrag.
4. er zijn verschillende therapiebenaderingen voor mutisme
Mutisme bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, zodat de desbetreffende therapie daarop moet worden afgestemd.
In tegenstelling tot klassieke medische therapievormen zijn er op het gebied van mutisme echter veel verschillende mogelijkheden die het zwijgen kunnen doorbreken.
Afhankelijk van de gezinssituatie is gezinstherapie nuttig om conflicten binnen het gezin aan te pakken en op te lossen. Gedragstherapie daarentegen probeert een eerder aangeleerd gedrag aan te passen en te veranderen door middel van nieuwe gedragspatronen.
Dit is als het ware een stapsgewijze confrontatietherapie, waarbij kinderen leren angstopwekkende situaties de baas te worden.
4.1 De meest populaire is logopedie
Logopedie verdient speciale aandacht omdat kinderen met mutisme vaak ook andere taalachterstanden hebben. Soms stotteren ze of hebben ze een onduidelijke uitspraak omdat ze minder spreken en dus niet leren hun uitspraak te verbeteren. Het gevolg is meestal dat de remmingsdrempel om andere mensen openlijk te benaderen en aan te spreken steeds groter wordt.
Logopedie gebruikt daarom gerichte, logopedische oefeningen om kinderen met mutisme langzaam te laten wennen aan het spreken in het bijzijn van vreemden.
Dit gebeurt in een gestaag tempo, zodat kinderen elk de kans krijgen zich vertrouwd te voelen in de situatie voordat de volgende communicatiefase aan de orde is.
Terwijl in de beginfase alleen losse letters of antwoorden van één woord nodig zijn, leidt de taalontwikkeling er geleidelijk toe dat kinderen langere zinnen gaan spreken en uiteindelijk in staat zijn een kinderboek hardop voor te lezen of de telefoon op te nemen als deze onverwacht overgaat.
Let op: Medicatie onderdrukt alleen de angst en lost het onderliggende probleem niet op. In veel gevallen is de situatie na het stoppen met een medicijn erger dan ervoor.
FAQ 5: Belangrijke vragen en antwoorden
Moet de school dit weten?
Om gerichte ondersteuning mogelijk te maken of om misverstanden te voorkomen, moeten leerkrachten op de hoogte zijn van de ziekte.
Gerichte nadeelcompensatie is echter niet absoluut noodzakelijk, omdat anders het onderscheid met andere kinderen duidelijker kan worden.
Kan mutisme genezen worden?
Een zekere verlegenheid blijft meestal het hele leven bestaan. Mutistische trekken en de bijzondere angst voor het gebruik van taal als communicatiemiddel kunnen echter worden overwonnen.
Belangrijk is gerichte ondersteuning en therapie die zo vroeg mogelijk begint. Als ouders moet u uw kinderen ook steeds weer aanmoedigen om zelfs zogenaamd angstige momenten onder de knie te krijgen.
Wees echter geduldig en eis niet te veel. De juiste aanpak is een mooie evenwichtsoefening die veel tact vereist.
Waar kan ik meer informatie krijgen over mutisme bij kinderen?
De website van de vereniging Mutismus Selbsthilfe Deutschland e.V. biedt meer informatie. Daar hebt u ook de mogelijkheid om therapeuten bij u in de buurt te zoeken of u aan te melden bij een oudernetwerk. Deze link brengt u rechtstreeks naar de homepage.
6. vakliteratuur over het onderwerp mutisme
No products found.
No products found.
No products found.