Kinderen met heupjicht: oorzaken, diagnose en behandeling in één oogopslag

De klachten beginnen vanaf nu en kunnen soms erg pijnlijk zijn. Als kinderen plotseling mank lopen, pijn in de heupen hebben en niet meer willen lopen, kan dit wijzen op een heupontsteking. Maar wat zit …

Kinderen met heupjicht: oorzaken, diagnose en behandeling in één oogopslag

kind beim arzt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Kinderen met heupjicht: oorzaken, diagnose en behandeling in één oogopslag
Wat is heup rhinitis?

Heuprhinitis is een ontsteking van het heupgewricht waarbij het gewrichtsslijmvlies opzwelt. Daardoor ontstaat soms hevige pijn die kan uitstralen naar de knie.

Moeten ouders een kinderarts raadplegen als ze dergelijke symptomen opmerken?

Ook al is heuprhinitis een onschuldige kinderziekte, u moet een arts raadplegen als u de bijbehorende symptomen heeft. Door middel van verschillende onderzoeken kunnen ernstige ziekten zoals een bacteriële heupgewrichtsontsteking, reuma of tumoren worden uitgesloten.

Welke behandeling is nodig bij een heupjichtontsteking?

Een heuprinitis vereist geen speciale therapie. Wel is het belangrijk dat de getroffen kinderen zich onthouden van sportieve activiteiten en het zoveel mogelijk rustig aan doen. Na ongeveer één tot twee weken geneest de heuprinitis vanzelf zonder blijvende schade.

De klachten beginnen vanaf nu en kunnen soms erg pijnlijk zijn. Als kinderen plotseling mank lopen, pijn in de heupen hebben en niet meer willen lopen, kan dit wijzen op een heupontsteking.

Maar wat zit er achter de term heuprinitis? Is dit een ernstige aandoening? En moeten ouders zich zorgen maken?

In dit artikel leggen we uit wat heuprinitis is, hoe het ontstaat en welke symptomen ermee gepaard gaan. Bovendien krijgt u informatie over hoe een heuprinitis kan worden behandeld.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. heup rhinitis is een ontsteking van het heupgewricht

schmerzen bei huefthusten
Bij heuprinitis is er sprake van een pijnlijke gewrichtsuitvloeiing.

Kinderen ravotten graag en blijven de hele dag in beweging. In plaats van normaal te lopen, rennen, huppelen en springen ze. Als een kind echter plotseling mank begint te lopen en beweging zo vaak mogelijk vermijdt, moet je als ouders zeker een kijkje nemen.

Coxitis fugax, in de volksmond heupverkoudheid of heupgriep genoemd, is de meest voorkomende gewrichtsziekte bij kinderen. Het is abacterieel en ook niet besmettelijk. Hoewel het meestal voorkomt tussen drie en acht jaar, kunnen ook oudere kinderen er soms last van hebben. Statistisch gezien hebben jongens echter vier keer meer kans op heupgriep dan meisjes.

Een heuprinitis kondigt zich niet over een langere periode aan, maar ontstaat meestal heel plotseling.
Ze gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • Pijn in de heup en de lies, soms doortrekkend naar de buik en de dijen.
  • Hinken of mank lopen
  • Beperkte mobiliteit
  • Weigering om te lopen
  • Slepen van het aangedane been
  • Buikpijn

In ongeveer 95% van de gevallen treden de klachten aan één kant op. Slechts zeer zelden zijn beide heupgewrichten aangedaan. De pijn wordt veroorzaakt door vochtophoping in het gewrichtskapsel.

Slechts in zeer zeldzame gevallen komt heuprhinitis voor bij kinderen zonder pijn.

2. De oorzaak is meestal een griepachtige infectie.

maedchen mit einem taschentuch
Kinderen zijn heel vaak ziek door hun gebrekkige immuunsysteem.

Wetenschappers hebben de precieze oorzaak voor het ontstaan van heupverkoudheid nog niet achterhaald. Wat wel zeker is, is dat het geen toevallige of genetische ziekte is.

Het valt echter op dat kinderen vooral in de lente en de herfst door heupverkoudheid worden getroffen. In veel gevallen ontstaat heupjicht enkele weken later als secundaire ziekte van een virale infectie, zoals een verkoudheid of een maag-darmziekte. Deze komen vaak voor bij kinderen. U kunt in dit interview ook lezen waarom kinderen ongeveer een kwart van het jaar ziek zijn. Bij elk tweede kind dat wordt getroffen door hippe rhinitis kan echter geen oorzakelijke infectie worden vastgesteld.

Het is voor onderzoekers echter nog steeds een raadsel waarom de ontsteking uitsluitend in het heupgewricht optreedt en niet in andere gewrichten. In tegenstelling tot normale griepinfecties krijgen kinderen heuprinitis maar één keer in hun leven.

3. raadpleeg een arts bij koorts of aanhoudende klachten.

Heupverkoudheid vs. bacteriële heupgewrichtsontsteking ontsteking

In tegenstelling tot heupverkoudheid gaat een bacteriële heupgewrichtsontsteking soms gepaard met hoge koorts. In dat geval is een snelle behandeling met antibiotica noodzakelijk om secundaire schade te voorkomen.

Als kinderen aan heuprinitis lijden, hoeven ouders zich geen zorgen te maken, want het is een ongevaarlijke kinderziekte die zonder gevolgen geneest. Toch moet u een arts raadplegen als u een van de bovengenoemde tekenen opmerkt om ernstige ziekten uit te sluiten. Dit geldt vooral als er ook andere tekenen zijn zoals koorts, vermoeidheid en moeheid.

Eendefinitieve diagnose kan alleen worden gesteld door bloed af te nemen en een echografisch onderzoek uit te voeren. Zo kunnen bacteriële infecties, reuma, verwondingen of tumoren worden uitgesloten. Het echografisch onderzoek brengt de effusie en de omvang ervan goed in beeld.

Als de klachten bijzonder heftig zijn of heel lang aanhouden, worden de kinderen vaak ook geröntgend of wordt er een MRI-scan gemaakt. Met behulp van deze beelden kan een heupfractuur worden vastgesteld of uitgesloten.

Het is ook belangrijk om het optreden van de ziekte van Perthes uit te sluiten. Dit is een doorbloedingsstoornis van de heupkop.

4. Ontlast het heupgewricht door bedrust.

kleines maedchen schlaeft im bett
Om het gewricht te ontlasten, moeten kinderen een paar dagen bedrust houden.

Alseen arts heuppijn heeft vastgesteld, is geen speciale behandeling nodig. In dat geval is rust de beste therapie. Om de zwelling in het gewrichtsslijmvlies te laten verdwijnen, moeten kinderen gedurende ongeveer 14 dagen sportactiviteiten vermijden en, indien mogelijk, in bed blijven. Alleen lichte bewegingen die geen pijn veroorzaken zijn toegestaan.

Als de pijn erg hevig is, kunnen ookgeneesmiddelen met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking worden gebruikt. Vooral de werkzame stof ibuprofen wordt in dit geval aanbevolen. Om het ongemak te verlichten kunt u ook huismiddeltjes gebruiken zoals koolkompressen of kompressen met helende klei. De meeste kinderen vinden ook een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje erg prettig.

Een gewone heupjicht duurt gemiddeld een week tot tien dagen en geneest dan vanzelf. In de regel laat zij geen blijvende schade achter. Terugval komt ook vrij zelden voor.

Als de pijn echter langer dan twee weken aanhoudt, moet u voor de zekerheid opnieuw uw arts raadplegen. Dit geldt vooral als u plotseling koorts krijgt.

Tip: Aangezien een peuter van deze leeftijd nog niet goed overweg kan met loophulpmiddelen, moet u het gebruik van krukken beslist vermijden. Zo voorkomt u ongelukken en bijbehorende verwondingen.

5 Verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten