Kinderen en hun lengte: wat is normaal op welke leeftijd?

Is mijn kind te lang, te kort of gewoon gemiddeld? Veel ouders stellen zich deze vraag van tijd tot tijd. Maar is er eigenlijk wel een normale lengte op een bepaald moment? Welk verschil is …

Kinderen en hun lengte: wat is normaal op welke leeftijd?

Kind misst eigene Körpergröße
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Kinderen en hun lengte: wat is normaal op welke leeftijd?
Hoe lang of kort moet mijn kind zijn?

Er zijn richtlijnen voor de lengte van kinderen op een bepaalde leeftijd. Bedenk echter dat de lichamelijke ontwikkeling ook heel individueel is en dat een groeispurt ook heel plotseling kan optreden.

Wat zijn de richtwaarden afhankelijk van de leeftijd?

Als je wilt weten hoe lang je kind moet zijn op de leeftijd van 2, 7 of 10 jaar, helpt onze richtlijnentabel je.

Hoe werkt de berekening van de ideale lengte?

Met een paar tips kunt u de lengte van uw kinderen bepalen zonder dat u een medisch onderzoek hoeft te verrichten.

Is mijn kind te lang, te kort of gewoon gemiddeld? Veel ouders stellen zich deze vraag van tijd tot tijd. Maar is er eigenlijk wel een normale lengte op een bepaald moment? Welk verschil is er tussen meisjes en jongens enin hoeverre is het mogelijk te berekenen hoe lang een kind zal worden ?In ons artikel kijken we naar de lengte van kinderen en laten we zien welke invloed jouw lengte heeft op je kind.

[button]Meetlatten voor kinderen kopen[/button]

1. de ontwikkeling is zeer verschillend

Kinder vergleichen ihre Körpergröße
Kinderen vergelijken zichzelf vaak.

Sommige kinderen zijn bij de geboorte slechts 46 cm groot, terwijl anderen al 60 cm meten. Soms wordt dit in de eerste levensmaanden gerelativeerd, in andere gevallen blijft het grote verschil bestaan.

Bij de regelmatige U-onderzoeken spoort de verantwoordelijke arts niet alleen gezondheidsproblemen op, maar noteert hij ook het gewicht en de lengte. Aan de hand van de individuele vorderingen kan worden gezien in hoeverre kinderen normaal groeien of dat er problemen zijn die nader onderzoek rechtvaardigen.

In de loop der jaren zijn er altijd ontwikkelingsspurten die de grootte aanzienlijk veranderen. Een vrij kleine baby hoeft dus helemaal niet klein te blijven, maar maakt misschien pas in de puberteit een grote sprong.

2 De lengte van kinderen is genetisch bepaald.

Säugling greift einen Finger
De latere grootte wordt al bij de geboorte bepaald.

Er zijn verschillende methoden om de latere lengte van kinderen te berekenen. De lengte van de ouders is de belangrijkste factor. Gemiddeld zijn kinderen ongeveer even lang als hun ouders. Hoewel dit niet altijd het geval is, hebben genen een belangrijke invloed op de lengte.

Met behulp van formules kunt u proberen de lengte van uw kind als volwassene bij benadering te berekenen. Helaas zijn er op dit punt relatief grote verschillen, zodat deze waarden slechts in een ruwe richting wijzen.

Een manier om de latere lengte van kinderen te berekenen is deze formule te gebruiken:
Latere lengte = (lengte moeder + lengte vader -/+ 13)/2.
Als we uitgaan van de Duitse gemiddelde lengte, komen we tot het volgende rekenresultaat voor meisjes:
(1,66 m (vrouw) + 1,80 m (man) – 0,13 m) = 1,665 m

Voor een jongen worden de 13 cm erbij opgeteld:
(1,66 m (vrouw) + 1,80 m (man) + 0,13 m) = 1,795 m

Een andere formule voor de berekening zie je in deze YouTube-video:

Tip: Veel preciezere informatie kan worden verkregen met een röntgenfoto van de linkerhand. Ook de conclusies van orthodontisten over de lichamelijke groei zijn informatief.

3 De berekening op basis van leeftijd

Entwicklung der Große eines Jungen
De hoogte kan op elke leeftijd worden bepaald.

In de eerste levensjaren groeien kinderen snel. Zodra kinderen echter de leeftijd van vier à vijf jaar bereiken, vertraagt de groei aanzienlijk. Gemiddeld komen jongens nu ongeveer 5 cm en meisjes 4,3 cm per jaar aan. Ondertussen wordt deze waarde vaak onderschreden en in de puberteit overschreden.

Aangezien de groeifase rond het 18e levensjaar eindigt, kun je relatief gemakkelijk een actuele berekening maken:
Stel je jongen heeft een leeftijd van 11 jaar en is 140 cm lang, dan ziet de berekening er als volgt uit:
140 cm + 7 (resterende jaren tot 18 jaar) x 5 cm = 175 cm.
Als een meisje op 9-jarige leeftijd 130 cm lang is, zouden we het volgende resultaat krijgen:
130 cm + 9 (resterende jaren tot 18e verjaardag) x 4,3 cm = 168,7 cm

Houd er echter rekening mee dat dit slechts ruwe richtlijnen zijn en dat geenszins exacte resultaten kunnen worden verkregen. Zelfs als de berekening gemiddeld correct is, kan de individuele lengte aanzienlijk verschillen.

Als u nog kleine kinderen of gegevens van vroeger hebt, kunt u ook de lengte op de leeftijd van 2 jaar voor jongens en 20 maanden voor meisjes met een factor 2 vermenigvuldigen om een nauwkeurige lengtebepaling te krijgen.

4. kinderen worden groter

Als we uitgaan van genetische aanleg, zou de lengte in de loop der tijd nauwelijks moeten veranderen. Maar in feite valt bij het meten op dat mensen over het algemeen steeds langer worden.

Naast de genetische aanleg hebben vooral de voedingsgewoonten een beslissende invloed op de lengte. Terwijl er vroeger altijd hongersnoden en misoogsten waren, kunnen we in de moderne tijd nauwelijks klagen over een tekort aan voedsel.

Let op: Een gebrek aan voedingsstoffen leidt tot een te laag aanbod. Dit kan de botdichtheid, de spiergroei en de lichaamsomvang aanzienlijk beïnvloeden.

5. groei in de loop der jaren

In de eerste twee levensjaren verdubbelen kinderen bijna in omvang. Dit kan natuurlijk niet doorgaan, zodat in het volgende levensjaar tot de 3e verjaardag de lichaamsomvang slechts met ongeveer 10 cm toeneemt.

Daarna is het eerder 7 cm en in de volgende jaren ongeveer 5 cm per jaar. Afhankelijk van het begin van de puberteit nemen deze waarden weer toe tot 6 cm vanaf de leeftijd van 14 of 15 jaar en vlakken daarna geleidelijk af.

U kunt hier een korte groeigrafiek vinden, zodat u niet te veel hoeft te rekenen om de lengte van uw kinderen te schatten:

Leeftijd Meisjes Jongens
2 jaar 87 cm 89 cm
3 jaar 97 cm 99 cm
4 jaar 104 cm 106 cm
5 jaar 111 cm 113 cm
6 jaar 118 cm 120 cm
7 jaar 125 cm 126 cm
8 jaar 130 cm 131 cm
9 jaar 135 cm 136 cm
10 jaar 139 cm 140 cm
11 jaar 144 cm 145 cm
12 jaar 149 cm 150 cm
13 jaar 154 cm 156 cm
14 jaar 158 cm 163 cm
15 jaar 162 cm 169 cm
16 jaar 164 cm 176 cm
17 jaar 165 cm 178 cm
18 jaar 166 cm 180 cm

Onze maattabel is gebaseerd op het gemiddelde. Er bestaat echter geen ideale waarde. Houd er bij het kopen van kleding rekening mee dat de maat van een kledingstuk niet alleen op basis van de lichaamslengte kan worden bepaald. De binnenbeenlengte en de heupomtrek spelen hierbij een doorslaggevende rol.

6 Belangrijke vragen en antwoorden

Kinder sitzen auf Sitzerhöhungen im Auto
Zitverhogers zorgen voor meer veiligheid.
Vanaf welke hoogte hebben kinderen geen stoelverhoger meer nodig in de auto?

Zodra kinderen 1,50 m lang zijn of twaalf jaar zijn geworden, kun je zonder kinderzitje.

Mogen kinderen voorin zitten met een kinderzitje?

Er zijn geen regels of een kind voorin of achterin moet zitten. Dit betekent dat kinderen met een stoelverhoger voorin mogen zitten, zelfs als ze minder dan 1,50 m lang zijn. In het algemeen is de veiligste plaats in het voertuig echter de stoel achter de bestuurder.

Welke fietsmaat past bij mijn kind?

In een apart artikel gaan we dieper in op de maatkeuze van fietsen.

6. meetlatten kopen voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten