Probeer uw kind specifieke vragen te stellen over de keelpijn met eenvoudige vragen. Afhankelijk van hun leeftijd, “Schuurt het in je keel?”, “Brandt het in je keel?” of “Doet het slikken pijn? ” leiden vaak tot succes.
Als je de pijn met huismiddeltjes kunt bestrijden, is dat een goed teken. Als uw kind reageert met buikpijn, koorts en braken of als de pijn in hevigheid toeneemt, dan moet u met uw peuter naar de dokter.
Als uw kind keelpijn heeft zonder andere symptomen van een ernstige ziekte, hoeft u niet meteen naar de kinderarts. Vaak kunnen de eerste verkoudheidsverschijnselen ook beantwoord worden met bedrust, veel drinken, een sjaal en vitamine-C.
Keelpijn bij kinderen is vooral één ding: vervelend en pijnlijk. En daar heeft je peuter zeker veel last van. Je vraagt je af wat je moet doen als de keel jeukt en brandt? U gaat op zoek naar de oorzaken, sluit een ernstiger ziekte uit en maakt dan gebruik van receptvrije geneesmiddelen uit de apotheek, vertrouwt op huismiddeltjes of bolletjes uit de homeopathie. In detail heb je de volgende opties.
[knop]Vitamine C voedingssupplementen[/knop]
Inhoudsopgave
1. Keelpijn bij kinderen: hoe vraag je het specifiek?
Soorten keelpijn
De ontsteking van de keel wordt keelontsteking genoemd. Tonsillitis is de technische term voor tonsillitis. De ontsteking van het strottenhoofd wordt laryngitis genoemd. De combinatie van faryngitis en neusontsteking, rinofaryngitis genoemd, is de bekende “verkoudheid”.
Als uw kind klaagt over keelpijn, kan dit een teken zijn van tonsillitis. In vakjargon wordt tonsillitis angina genoemd. Keelpijn is een van de meest typische symptomen van angina. Afhankelijk van hoe oud uw kind is, kunnen heel andere namen voor keelpijn en slikproblemen opduiken. Probeer uw kind specifiek te vragen naar de keelpijn – met eenvoudige vragen zoals deze:
- Schuurt het in je keel?
- Brandt het in je keel?
- Doet het pijn bij het slikken?
2 De oorzaak bepaalt ook het verloop van de keelpijn bij kinderen.
Virussen veroorzaken meestal keelpijn. Als dit ook de oorzaak is van de keelpijn van uw kind, zal deze snel overgaan. Als bacteriën verantwoordelijk zijn voor de keelpijn van je kind, moet je naar een arts. Als dit niet wordt behandeld, kan keelpijn door bacteriën, bijvoorbeeld streptokokken, ook andere organen van uw kind beschadigen.
De beste voedingsbodem voor bacteriën en virussen is een droge keel. Dit verklaart ook waarom keelpijn vooral voorkomt tijdens het stookseizoen (herfst en winter). De meest voorkomende vorm van keelpijn wordt veroorzaakt door tonsillitis. In dit geval gaat het om een besmettelijke ziekte die zich door druppelinfectie verspreidt.
Als u niet zeker weet waarom uw kind keelpijn heeft, moet u naar uw kinderarts gaan. Hij of zij zal de vorm en de grootte van de amandelen controleren en andere ziekten met soortgelijke symptomen uitsluiten (difterie, Eptein-Barr-virus, mononucleose, roodvonk, enz.). De kinderarts kan ook vaststellen of de keelpijn acuut, purulent of zelfs chronisch is.
Opgelet: Wanneer u naar de dokter gaat, is uw beslissing. Het enige antwoord op de vraag wat u moet doen is deze vuistregel: Als u de pijn van uw kind kunt verlichten met huismiddeltjes, is dat een goed teken. Als uw kind echter reageert met buikpijn, koorts en braken, of als de pijn zelfs in hevigheid toeneemt of voortdurend aanwezig is, dan moet u met uw peuter naar de dokter gaan.
3. Wat helpt tegen keelpijn bij kinderen? Overzicht van geneesmiddelen en huismiddeltjes
Als uw kind keelpijn heeft zonder andere symptomen van een ernstige ziekte, hoeft u niet meteen naar de kinderarts. Natuurlijk kunt u een deskundige diagnose krijgen, maar vaak zijn de eerste verkoudheidsverschijnselen ook te beantwoorden met bedrust, veel drinken, een sjaal en vitamine C.
Tip: Het Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte e.V. (beroepsvereniging van kinder- en jeugdartsen ) adviseert: zuig suikervrije snoepjes, drink veel vocht (bijvoorbeeld saliethee) in kleine slokjes en zorg voor een matige luchtvochtigheid. Paracetamol kan worden gebruikt als pijnstiller. Medicijnen die acetylzuur bevatten worden uitdrukkelijk afgeraden.
3.1 Deze huismiddeltjes bevochtigen de keel en nemen de pijn weg
Als je eenmaal hebt ontdekt hoe de keelpijn van je kind zich manifesteert, kun je ook het juiste huismiddeltje gebruiken: Het mengsel van honing en melk verzacht de kriebelige keel, maar heeft een negatief effect als je kind veel slijm heeft. Als u het om die reden zonder honing wilt doen, kunt u in plaats daarvan water gebruiken. De combinatie van citroensap en honing helpt ook bij de keelpijn van je peuter. Als je kind al wat ouder is, kun je proberen een fijngesneden ui door de honingmelk te mengen. Dit helpt bijzonder goed. De combinatie van mierikswortel, honing en kruidnagel (opgelost in warm water) is ook bekend als huismiddel tegen keelpijn, maar vooral in Rusland en minder in Duitsland.
Het positieve effect van een warme drank wordt vooral ondersteund door keelcompressen. De combinatie van een koud keelkompres en een warme drank werkt bijzonder goed tegen keelpijn bij kinderen. Zorg ervoor dat u de keelcompressen losjes om de nek van uw kind legt. Gorgelen met thee – het beste is salie kamillethee, een aftreksel van salie of gewoon zout of citroenwater – heeft alleen zin als u kunt uitsluiten dat de amandelen aan het suppureren zijn.
3.2 Er zijn ook verschillende homeopathische middelen tegen keelpijn
In de volgende tabel staat welke homeopathische middelen kunnen helpen om de keelpijn van uw kind te verlichten. Uw apotheek kan u meer informatie geven over de toediening van bolletjes.
Naam van het homeopathische middel | Toepassingsgebied van het homeopathische middel |
---|---|
Apis | helpt bij stekende keelpijn. |
Argentum nitricum | … helpt bij heesheid en het ophoesten van de keel. |
Belladonna | … helpt bij kloppende pijnen die vaak samengaan met koorts. |
Hepar sulphuris | … helpt bij oorpijn na een ontsteking van de neus-keelholte, met gezwollen lymfeklieren. |
Lachesis | …helpt bij linkszijdige keelpijn en slikproblemen. |
Lac caninum | …helpt bij afwisselende keelpijn. |
Lycopodium | … helpt bij rechts beginnende pijn, die gepaard kan gaan met buikpijn en een verstopte neus. |
Mercuris solubilis | … helpt bij gezwollen lymfeklieren, hevige pijn ’s nachts en de bijbehorende zoetige mondgeur. |
Phytolacca | … helpt bij pijn die uitstraalt naar de schouder, nek en oren en bij brandende keelpijn. |
Tip: Dr. Martin Lang adviseert lage potenties voor baby’s en kleine kinderen met keelpijn bij toediening van bolletjes. Hij beveelt in dit verband C/D6 en C/D12 aan. Een baby jonger dan 1 jaar kan driemaal daags één bolletje krijgen. Een kind van 2 of 3 jaar kan driemaal daags twee bolletjes krijgen. Een peuter van 4 of 5 jaar krijgt drie bolletjes drie keer per dag. En een schoolkind van 6 of 7 jaar krijgt vijf bolletjes driemaal daags.