Streptokokken zijn bacteriën die in Europa veel voorkomen. Talrijke ziekteverwekkers zijn terug te voeren op deze ene bacteriestam, die zowel ziekten als secundaire ziekten kan veroorzaken.
Kinderen met een streptokokkeninfectie krijgen vaak last van secundaire ziekten zoals roodvonk bij kinderen of faryngitis (keelontsteking). Naast de tekenen van een griepachtige infectie zijn er dan slikproblemen, pijn in de keel en uitslag.
Het is belangrijk om kinderen met een streptokokkeninfectie te behandelen. Dit is de enige manier om het risico op hart- en nierziekten te verminderen.
Streptokokken zijn een risicofactor die bij iedereen sluimert, omdat streptokokken bacteriën zijn die voorkomen in de keel, de mond, de darmen en het genitale gebied. Als kinderen streptokokken krijgen – bijvoorbeeld omdat hun afweer onvoldoende is – moet je naar de dokter gaan. In dit artikel laten we zien hoe je kunt zien of je kinderen streptokokken hebben.
[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. kinderen met streptokokken krijgen ook kinderziektes zoals roodvonk
De meeste kinderziekten hebben een virale oorsprong. Een infectie met streptokokken daarentegen is altijd te wijten aan bacteriën van een bepaalde bacteriestam. De nummer één methode van overdracht is druppelinfectie, d.w.z. bij niezen of hoesten. In zeldzame gevallen kan uw kind al besmet zijn via gedeelde gerechten.
Het grootste risico op besmetting bestaat op school of in de kleuterschool, waar ouders of broers en zussen de ziekteverwekker natuurlijk ook kunnen doorgeven. Op de kleuterschool of school zijn vaak meerdere kinderen ziek, uw kind kan immers vrij gemakkelijk besmet raken met streptokokken.
Streptococcus pneumoniae, de pneumokokkenbacterie, staat op de lijst van meldingsplichtige kinderziekten van het Robert Koch Instituut. Deze speciale regelgeving geldt voor de meldingsplicht in kleuterscholen: In Mecklenburg-Vorpommern zijn streptokokken meldingsplichtig, ook als er geen aanwijzingen zijn voor een acute infectie. In Saksen en Saksen-Anhalt moeten streptokokken worden gemeld als er aanwijzingen zijn. In Brandenburg is antigeendetectie vereist voor de opsporing van pathogenen.
Ongeveer 20% van de bevolking is besmet met groep A-streptokokken (Streptococcus pyogenes), maar vertoont geen ziekteverschijnselen. De infecties komen opvallend vaak voor tijdens de wintermaanden, vooral bij kinderen van drie tot zeven jaar oud. In die periode is het immuunsysteem vaak al verzwakt door infecties.
2. De streptokokkeninfectie begint meestal onschuldig, waarna andere symptomen volgen.
Als kinderen besmet raken met groep A streptokokken, is een kinderziekte zoals tonsillitis of roodvonk bij kinderen meestal niet ver weg. Daarnaast kan een infectie met groep A streptokokken ook erysipelas of een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaken. Al deze kinderziekten beginnen als een onschuldige griepachtige infectie, waarna geleidelijk symptomen als ongemak bij het slikken en/of uitslag optreden.
Deze symptomen zijn ook typisch voor streptokokken bij kinderen:
- Ongemak bij het slikken, keelpijn
- Klachten in het maagdarmkanaal
- Koorts, soms met koude rillingen
- Zwelling van de lymfeklieren
- Oorpijn
- Rhinitis
De symptomen zijn grotendeels aspecifiek, zodat u niet voor 100 procent kunt concluderen dat het kind besmet is met streptokokken. Als er echter al gevallen bekend zijn in de omgeving van het kind (kleuterschool, school, gezin), is voorzichtigheid geboden. Een bezoek aan de kinderarts kan nu duidelijkheid brengen.
3 Een streptokokkeninfectie bij kinderen is meestal nog maar het begin.
U bent waarschijnlijk het meest bang dat uw kind roodvonk of keelontsteking krijgt. Begrijpelijk, want deze kinderziekten veroorzaken bij de kleintjes slikproblemen en pijn, gepaard gaande met koorts. Het vochtverlies is groot, dus de kinderen moeten veel drinken om dat te compenseren. En je moet heel inventief zijn om je kind aan het drinken te krijgen, ook al is het slikken nog zo lastig.
3.1 Streptokokken bij kinderen leiden vaak tot roodvonk
Het verloop van de ziekte verschilt van kind tot kind. Sommigen klagen over moeite met slikken, anderen hebben een zeer ontstoken keel en een zogenaamde aardbei- of frambozentong. De papillen van de tong steken dan uit en zien eruit als een aardbei of framboos. Sommigen hebben slechts lichte pijn bij het slikken, die na enkele dagen verdwijnt. Als er ook uitslag is die in de holte van de arm begint, gaat het waarschijnlijk om roodvonk. De uitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden en bij kinderen kan ze ook in de genitale zone voorkomen.
Let op: Als uw kind last heeft van een of meer van deze verschijnselen, moet u een arts raadplegen. Roodvonk is vaak erg pijnlijk en de symptomen worden alleen maar erger als ze niet worden behandeld.
De kinderarts zal de keel en de lymfeklieren onderzoeken. Normaal gesproken is het niet nodig om een uitstrijkje te maken; roodvonk bij kinderen kan zo vrij duidelijk worden vastgesteld. In geval van twijfel wordt zo’n uitstrijkje echter in zeer korte tijd geëvalueerd. Zodra de diagnose is gesteld, is behandeling met antibiotica de eerste keuze om de streptokokkeninfectie te behandelen. Daarnaast worden meestal pijnstillers gegeven om het slikken voor uw kind te vergemakkelijken.
Uw kind kan dan enkele dagen na het begin van de medicamenteuze behandeling weer naar de kleuterschool of school, als het zich daarvoor fit genoeg voelt. Vraag uw kinderarts hoe lang u uw kind thuis moet laten om te herstellen.
Streptokokken kunnen het hart en de nieren beschadigen.
Kinderen met keelontsteking kunnen ook hart- of nierschade krijgen. Daarom wordt een routine follow-up onderzoek van de urine en het hart uitgevoerd. Met een vroege behandeling met geschikte geneesmiddelen is secundaire ziekte echter onwaarschijnlijk.
Zodra de behandeling wordt gestart met de juiste medicijnen, is het risico van een infectie van derden na ongeveer twee dagen vrijwel nihil. Zonder passende behandeling daarentegen zou uw kind wekenlang besmettelijk blijven.
Tip: In geval van ziekte moet u uw kind enkele dagen thuislaten. Zodra de symptomen voorbij zijn, is het een goed idee om uw kind door een kinderarts te laten controleren.
5 Verder lezen over de gezondheid van kinderen
No products found.
No products found.
No products found.