Kalmeringsmiddelen voor kinderen mogen niet achteloos worden gebruikt

Kalmeringsmiddelen voor kinderen zijn een onderwerp waar bijna niemand openlijk over praat. Veel ouders voelen zich enorm overweldigd in hun dagelijks leven. Als baby’s vaak huilen, wordt de nacht te kort en kan de dag …

Kalmeringsmiddelen voor kinderen mogen niet achteloos worden gebruikt

mutter gibt ihrer tochter ein beruhigungsmittel fuer kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kalmeringsmiddelen voor kinderen mogen niet achteloos worden gebruikt
Wat zijn de argumenten tegen het gebruik van kalmerende middelen voor kinderen?

Kalmeringsmiddelen hebben altijd bijwerkingen, waarvan sommige zeer belastend kunnen zijn voor kinderen.

Zijn plantaardige kalmeringsmiddelen voor kinderen een verstandig alternatief?

Ook al is het gebruik van kruidenmiddelen of -bolletjes in principe tamelijk ongevaarlijk, u moet kruidengeneesmiddelen niet achteloos gebruiken bij baby’s en kleine kinderen.

Hoe kan ik kinderen helpen zich meer te ontspannen zonder kalmerende middelen?

In de acute situatie is actieve bezigheid het belangrijkste wat kinderen helpt. U moet ook momenten van ontspanning inbouwen in uw dagelijkse routine. Meer tips vindt u hier.

Kalmeringsmiddelen voor kinderen zijn een onderwerp waar bijna niemand openlijk over praat. Veel ouders voelen zich enorm overweldigd in hun dagelijks leven. Als baby’s vaak huilen, wordt de nacht te kort en kan de dag niet worden gebruikt om de broodnodige slaap in te halen.

Kalmeringsmiddelen voor kinderen worden ook licht gebruikt voor kinderen met ADHD of op reis. Helaas wordt het gevaar voor de gezondheid echter vaak onderschat.

[button]Meer lezen over het kalmeren van kinderen[/button]

1. Kalmeringsmiddelen voor kinderen zijn geen oplossing

Huilklinieken voor baby’s:

Wie overdonderd is door de huidige situatie kan zich wenden tot lokale huilklinieken, zoals deze in Keulen. De kosten worden gedekt door de ziektekostenverzekering.

Hoewel het heel begrijpelijk is dat kinderen kalmerende middelen zoeken, moet u zich daarvan onthouden, tenzij er een medische noodzaak is voor kalmerende druppels, tabletten of zetpillen. Wees liever blij en dankbaar dat uw kinderen niet afhankelijk zijn van medicijnen.

Bijna alle gangbare kalmeringsmiddelen voor kinderen hebben een vergelijkbaar effect en veroorzaken ernstige slaperigheid. Hoewel dit effect zeker gewenst is, wordt het gevaar erachter onderschat.

Elk medicijn dat een werking heeft, heeft automatisch bijwerkingen. Veel geneesmiddelen, waarvan sommige zelfs vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek, houden enorme gevaren in voor kleine kinderen.

Naast een gevaarlijke overdosis, die kan leiden tot ademstilstand en dus tot de dood, lijden vooral de lever en de nieren onder de invloed van de medicijnen.

2. kalmeringsmiddelen voor kinderen op reis

beruhigungsmittel fuer kinder in unterschiedlicher form
Vermijd kalmerende middelen voor kinderen als dat mogelijk is.

Lange autoritten met het gezin of de enkele uren durende vlucht met het vliegtuig over de Atlantische Oceaan – dit is het nachtmerriescenario voor veel ouders.
Ze zoeken automatisch naar uitwegen, zodat vroeg of laat het idee opkomt om kinderen enkele uren uit te schakelen met een kalmerend middel.
Maar kan dit werkelijk de oplossing zijn?

In principe leidt de eigen angst voor een onrustig kind tijdens de langere reis ertoe dat een kind onrustig wordt. De factor overdracht wordt echter door de meeste ouders onderschat, terwijl het effect van kalmeringsmiddelen wordt gebagatelliseerd.

Zinnen als “Het kan nauwelijks zo erg zijn om een paar uur te slapen” of “Ik gebruik regelmatig kalmerende middelen en merk geen bijwerkingen.” komen vaak voor op internetfora, maar zijn gewoon onzin.

Ook al kan het erg vermoeiend zijn om een baby te kalmeren, je moet proberen het op een natuurlijke manier te doen. Noch vrij verkrijgbare, noch voorgeschreven geneesmiddelen mogen bij kinderen worden gebruikt met als enig doel ze te kalmeren.

Let op: Hoe kleiner kinderen zijn, hoe groter het risico op een overdosis kalmeringsmiddelen.

3. Kruiden kalmerende middelen voor kinderen bereiken zelden het gewenste effect.

pflanzliche beruhigungsmittel fuer kinder
Zelfs plantaardige kalmeringsmiddelen voor kinderen kunnen bijwerkingen hebben.

De lijst van in de homeopathie gebruikte geneesmiddelen is lang. In het algemeen varieert het toepassingsgebied van bolletjes meestal van algemene angst, malaise en misselijkheid tot slaapproblemen en innerlijke onrust.
De werking van homeopathische geneesmiddelen is echter niet wetenschappelijk bewezen. Tot nu toe zijn er geen studies die hun doeltreffendheid bevestigen.

Niettemin bevelen alternatieve behandelaars bepaalde zuivere kruidenpreparaten aan om kinderen te helpen sneller te kalmeren. Zo worden Bach-bloemen, rozenwortel en verschillende Schüssler-zouten gebruikt. Hoewel de dosis meestal te klein is om uw kind te schaden, moet u toch voorzichtig zijn bij het innemen ervan.

Let op: Het consumentenadviescentrum raadt het gebruik van rozenwortel af voor kinderen onder de 18 jaar, omdat er geen onderzoek is gedaan naar mogelijke bijwerkingen.

4. tips om kinderen te kalmeren – het werkt ook zonder medicijnen

Ook al brengt het iets meer werk met zich mee, u kunt er zeker van zijn dat het gebruik van de volgende tips geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van uw kind.

familie steht am flughafen
Kijk uit naar ontspannen reizen met je kind.

Natuurlijk is het gemakkelijk om een kind in slaap te krijgen met behulp van kalmerende middelen. Maar wil je echt het risico lopen je kind daarmee ernstig te schaden?

Gebruik in plaats daarvan de volgende tips om het gebruik van kalmerende middelen voor kinderen in het dagelijks leven en op reis te vermijden:

 • Zoek met een huilende baby hulp in een kliniek. U bent niet de enige.
 • Als uw kind vaak huilt bij het inslapen of ’s nachts, is het misschien tijd om het dagelijkse dutje op te geven.
 • Maak een gewoonte van vaste rituelen voor het slapengaan om je kind voor te bereiden op de slaap. Een verhaaltje voor het slapen gaan is bijvoorbeeld uitstekend.
 • Probeer het slaapritme van uw baby niet te veel te verstoren, ook niet op reis.
 • Zorg dat je op reis altijd een speeltje, een knuffel en een prentenboek binnen handbereik hebt.
 • Uw eigen angsten worden overgedragen op uw kinderen. Probeer daarom een reis samen rustig aan te pakken.

Tip: Als het dagelijks leven te stressvol is, kunnen ontspanningsoefeningen voor kinderen ook helpen. Ergotherapie en ook meditatie en sport zijn slimme methoden die helpen om stress te verminderen.

5 Ritalin bij ADHD – de standaard medicatie voor zogenaamd hyperactieve kinderen

ausgefuellte adhs-checkliste
Ritalin moet voorzichtig worden gebruikt.

In tegenstelling tot klassieke kalmeringsmiddelen, die kinderen beter doen slapen, heeft Ritalin meer een stimulerend effect en wordt verondersteld kinderen met ADHD te helpen zich langer te concentreren op school of bij het maken van huiswerk.

Aangezien Ritalin ADHD-symptomen slechts korte tijd kan onderdrukken, is het niet geschikt als therapeutische maatregel. In het beste geval kan het worden gebruikt als medicijn voor zowel matige als ernstige symptomen om de symptomen tijdelijk te verlichten.

Aangezien het middel er echter voor zorgt dat dopamine en noradrenaline tijdelijk niet in de hersenen worden opgenomen, zijn ernstige bijwerkingen niet ongewoon. Deze variëren van ernstige nervositeit en groeiproblemen tot hartproblemen en depressie. Vooral veel ouders melden dat kinderen onder invloed van Ritalin zichzelf niet meer zijn.

Tip: Ondanks mogelijk sterke bijwerkingen kan het in individuele gevallen zinvol zijn om Ritalin te gebruiken tegen ADHD. Het wordt echter sterk afgeraden om het zonder medische noodzaak te gebruiken.

6. verdere boeken over het kalmeren van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten