Kalfspakking voor kinderen: stap voor stap gids om koorts te verlagen

Omdat het immuunsysteem van baby’s en peuters nog in ontwikkeling is, zijn zij veel vaker verkouden dan volwassenen. Koorts is niet ongewoon. Door de lichaamstemperatuur te verhogen, probeert het lichaam de virussen en bacteriën te …

Kalfspakking voor kinderen: stap voor stap gids om koorts te verlagen

wadenwickel kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Kalfspakking voor kinderen: stap voor stap gids om koorts te verlagen
Om welke reden ontstaat koorts?

Koorts ontstaat vaak als het lichaam worstelt met ontstekingsprocessen. De verhoogde temperatuur zorgt er dan voor dat de virussen en bacteriën worden gedood.

Waarom moet het water net onder lichaamstemperatuur zijn?

Het koelere water stimuleert het sympathische zenuwstelsel, dat de bloeddruk verhoogt, de stofwisseling activeert en de ademhaling verdiept. Wanneer de wikkels de lichaamstemperatuur bereiken, wordt ook het parasympathische zenuwstelsel ingeschakeld.

Wanneer zijn kuitwikkels geschikt voor kinderen?

Volgens de aanbevelingen van de meeste artsen zijn kuitwikkels niet geschikt voor kinderen om koorts te verlagen totdat ze ongeveer 18 tot 24 maanden oud zijn. Maar ook daarna moet u zeker uw kinderarts raadplegen.

Omdat het immuunsysteem van baby’s en peuters nog in ontwikkeling is, zijn zij veel vaker verkouden dan volwassenen. Koorts is niet ongewoon. Door de lichaamstemperatuur te verhogen, probeert het lichaam de virussen en bacteriën te doden. Indit geval vragen veel ouders zich af wanneer ze naar de dokter moeten gaan.

Kalfswraps worden vaak gebruikt om koorts bij kinderen te verminderen. De koele, vochtige doeken kunnen de lichaamstemperatuur wat verlagen. Bij het aanbrengen van de wikkels kunnen echter snel fouten sluipen die negatieve gevolgen hebben. Daarom leggen wij u in dit artikel graag uit hoe u de kuitkompressen correct aanbrengt en wanneer u ze beter achterwege kunt laten.

[Button] Kuitwikkels voor kinderen kopen [/button]

1. kuitkompressen als huismiddel tegen koorts

vater misst die Temperatur seiner kleinen Tochter
Zelfs bij onschuldige infecties hebben veel kinderen last van koorts.

De meeste ouders hebben het gevoel dat hun kinderen voortdurend ziek zijn. Als er meerdere kinderen in één huishouden wonen, wisselen de ziektegevallen elkaar vaak af, zodat er altijd iemand met klachten kampt. Volgens de Amerikaanse specialist Dr Meg Fisher kunnen kinderen onder de twee jaar vier tot tien luchtweginfecties per jaar hebben. Deze kunnen, maar hoeven niet gepaard te gaan met koorts.

Koortskompressen zijn al tientallen jaren een beproefd huismiddel om koorts te verlagen. Dit komt vaak voor wanneer het lichaam worstelt met ontstekingsprocessen. De verhoogde temperatuur zorgt er dan voor dat de virussen en bacteriën worden gedood.

Daarom is koorts in principe heel belangrijk voor onze gezondheid. Terwijl een temperatuur van 37,6°C tot 38,4°C slechts een verhoogde temperatuur is, hebben kinderen met een temperatuur van 38,5°C of hoger koorts. Bij hoge koorts (vanaf 39°C) is het vaak nodig koortsverlagende maatregelen te nemen. Er kan passende medicatie worden gegeven om de koorts te verlagen. Maar ook kuitkompressen kunnen de temperatuur met maximaal één graad verlagen.

Let op: Ook al hebben kinderen van 1 jaar vaak koorts, er kan altijd een ernstige ziekte achter zitten. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts voordat u zelf maatregelen neemt.

2. Kuitwrap voor kinderen – de juiste manier om het te doen

Is koorts gevaarlijk?

De meeste ouders worden bang en bezorgd als hun kind koorts heeft. Meestal zijn die echter ongegrond, want het is een uiterst nuttige afweerreactie. Voorzichtigheid is echter geboden bij koortsstuipen, aanhoudende koorts of uitdroging. In deze gevallen moet u zeker een arts raadplegen.

Als u koortscompressen wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat ze correct worden toegepast. Alleen dan kunnen ze hun volle doeltreffendheid ontwikkelen.

In principe moeten kuitkompressen voor verkoeling zorgen. Dit betekent echter niet dat het water koud moet zijn. Gebruik liever lauw water.

In het beste geval is de temperatuur van het water ongeveer één tot twee graden lager dan de lichaamstemperatuur van uw kind.

Het koelere water stimuleert het sympathische zenuwstelsel, dat de bloeddruk verhoogt, de stofwisseling activeert en de ademhaling verdiept. Wanneer de wikkels de lichaamstemperatuur bereiken, treedt het parasympathische zenuwstelsel in werking, wat zorgt voor ontspanning en verlichting van de pijn.

In deze video wordt ook kort uitgelegd hoe je de kuitwikkels correct aanbrengt:

2.1 Gebruik geschikte doeken

gestapelte, weiße Handtücher
Leg vooraf enkele katoenen doeken klaar.

Als je kuitwikkels bij je kind wilt maken, moet je altijd doeken gebruiken die van natuurlijke vezels zijn gemaakt. Zo weet je zeker dat ze voldoende lucht- en vochtdoorlatend zijn. Doeken van katoen, wol of linnen zijn geschikt.

In principe bestaan de wikkels uit drie verschillende lagen:

  • een vochtige katoenen doek, die direct op de huid ligt
  • een droge doek die de huid een beetje overlapt, en
  • een dikke doek die het geheel bedekt.

Doop de eerste doek in lauw water en wikkel hem wat strakker om de kuiten, zodat hij goed aansluit. De volgende doek moet iets groter zijn en vooral droog. Deze wordt nu over de eerste doek gewikkeld om de overtollige vloeistof op te nemen. Als toplaag kunt u een dikke wollen of badstof doek gebruiken.

Omdat de kuiten van een baby nog erg klein en dun zijn, verlagen kuitwikkels de lichaamstemperatuur vaak niet noemenswaardig. In dit geval kunt u echter vochtige rompers of vesten gebruiken. Raadpleeg echter uw kinderarts voordat u deze gebruikt.

Tip: U kunt ook toevoegingen zoals azijn gebruiken om het verzachtende effect te vergroten.

2.2 Vervang de kuitkompressen regelmatig

Hoe vaak de kompressen moeten worden vervangen, hangt af van de hoogte van de koorts van uw kind. De wikkels moeten blijven zitten tot ze warm zijn geworden voor het lichaam. Dit is meestal het geval na ongeveer 15 tot 20 minuten.

Bij hoge koorts kunnen de wikkels al warm zijn als u alleen het tweede been inwikkelt. In dat geval is het zinvol de procedure te herhalen. Dit geldt ook als het kind zich nog niet beter voelt en de koorts nog niet is gezakt. Neem wel een korte pauze tussen het inwikkelen door.

Let op: Houd uw kind altijd in de gaten tijdens het gebruik van de kuitwikkels. Zodra u merkt dat uw kind zich onwel voelt of klaagt over ongemak zoals duizeligheid, moet u de wikkels onmiddellijk verwijderen.

3. Als uw handen en voeten koud zijn, moet u de kuitwikkels helemaal niet gebruiken.

kleines Mädchen friert
Als uw kind last heeft van koude handen en voeten of koude rillingen, moet u de kuitwikkels niet gebruiken.

Volgens de aanbevelingen van de meeste artsen zijn kuitkompressen alleen geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 18 tot 24 maanden om koorts te verminderen. Maar ook daarna moet u zeker uw kinderarts raadplegen over de mate waarin kuitkompressen kunnen worden gebruikt.

Het isbelangrijk dat u voor gebruik altijd de lichaamstemperatuur van uw kind meet. Zo kunt u het water zo goed mogelijk aanpassen aan de temperatuur. Als u de kompressen toepast bij koorts, moet uw kind daarvoor en daarna ongeveer een half uur in bed blijven.

Hoewel kuitkompressen normaal gesproken een positief effect hebben, mogen ze nooit worden gebruikt als het kind koude voeten of handen heeft. Dit wijst erop dat het lichaam alle warmte en energie in het midden van het lichaam verzamelt om de ontsteking te bestrijden.

Daarom mogen de wikkels alleen worden gebruikt als het lichaam van het kind warm is. Rillingen zijn ook een teken dat de koorts stijgt en dat er in eerste instantie geen maatregelen moeten worden genomen om de koorts te verlagen.

Gebruikook geen doeken van synthetische vezels. Deze kunnen lucht noch vocht opnemen, zodat er een opeenhoping van warmte kan ontstaan.

4. kuitwikkels voor kinderen kopen

No products found.

Gerelateerde berichten