Hoofdpijn bij kinderen: Oorzaken en behandeling van hoofdpijn

[knop]Hoofdpijn tabletten kopen[/knop] Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben van tijd tot tijd last vanhoofdpijn. Veel ouders weten niet zeker of ze de hoofdpijn van hun kinderen met eenvoudige huismiddeltjes kunnen behandelen of dat …

Hoofdpijn bij kinderen: Oorzaken en behandeling van hoofdpijn

Kopfschmerzen bei Kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Hoofdpijn bij kinderen: Oorzaken en behandeling van hoofdpijn
Wanneer krijgen kinderen hoofdpijn?

Volgens studies heeft elk vijfde kind al op kleuter- en basisschoolleeftijd last van hoofdpijn. Daarmee is hoofdpijn de meest voorkomende reden waarom kinderen naar de dokter gaan.

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn?

De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn stress, oogproblemen, slaapgebrek en voedselintoleranties. Slechts in zeldzame gevallen wordt de hoofdpijn veroorzaakt door een andere ziekte.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de dokter?

Als uw kind last heeft van plotselinge of frequente hoofdpijn, moet u naar de kinderarts gaan. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende middelen om de hoofdpijn te verlichten. Het is het beste om de hoofdpijn op natuurlijke wijze te behandelen.

[knop]Hoofdpijn tabletten kopen[/knop]

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben van tijd tot tijd last vanhoofdpijn. Veel ouders weten niet zeker of ze de hoofdpijn van hun kinderen met eenvoudige huismiddeltjes kunnen behandelen of dat ze beter een kinderarts kunnen raadplegen.

Of het nodig is om naar een arts te gaan, hangt vooral af van waar de pijn wordt gevoeld en hoe hevig die is. Het is ook belangrijk om te weten of er andere klachten zijn. In het volgende willen we u de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij kinderen laten zien. We leggen uit hoe je hoofdpijn kunt behandelen met eenvoudige huismiddeltjes en wanneer het nodig is om naar de dokter te gaan.

1. hoofdpijn komt ook steeds vaker voor bij kinderen

Junge kann sich aufgrund von Kopfschmerzen nicht konzentrieren
Hoofdpijn kan het dagelijks leven van een kind ernstig beperken.

Chronische of aanvalsgewijze hoofdpijn kan zowel een op zichzelf staande ziekte zijn als een begeleidend symptoom van een andere ziekte. Als het een op zichzelf staande ziekte is, wordt het primaire hoofdpijn genoemd. Als de hoofdpijn slechts een begeleidend symptoom is, spreekt men van secundaire hoofdpijn.

De meeste mensen weten dat hoofdpijn een wijdverbreide ziekte is geworden. Steeds meer kinderen hebben echter ook last van hoofdpijn. Elk vijfde kind in de kleuter- en basisschoolleeftijd zegt al last te hebben van hoofdpijn. Volgens een studie heeft maar liefst 33 tot 40% van de tieners tussen 12 en 15 jaar wekelijks te maken met hoofdpijn.

De drie meest voorkomende soorten primaire hoofdpijn zijn:

 • Migraine: matige tot ernstige pijn die wordt gevoeld als kloppend, pulserend of bonzend; treedt vaak op in het voorhoofd en slechts aan één kant; lijders zijn gevoelig voor licht en geluid; andere begeleidende symptomen zijn misselijkheid en braken; aanvallen duren gemiddeld vier uur tot drie dagen.
 • Spanningshoofdpijn: de pijn komt ’s avonds vaker voor en doet zich zowel in het achterhoofd als in het voorhoofd voor; meestal worden beide zijden getroffen door een doffe, drukkende of trekkende hoofdpijn; de pijn kan enkele minuten tot enkele dagen aanhouden.
 • Clusterhoofdpijn: is de ernstigste primaire hoofdpijn; stekende, brandende of indringende pijn in de slaap en het ooggebied; kan episodisch meerdere keren per dag voorkomen.

2. de oorzaken van hoofdpijn kunnen zeer divers zijn

Ärztin tatstet den Nacken eines kleinen Mädchens ab
Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van vastzittende nekspieren.

Als hoofdpijn als zelfstandig ziektebeeld optreedt, kunnen zeer verschillende oorzaken mogelijk zijn. Terwijl in sommige gevallen de pijn wordt veroorzaakt door externe factoren, zijn er ook interne aspecten die hoofdpijn bij kinderen veroorzaken.

Vooral bij spanningshoofdpijn, de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, zijn de oorzaken nog niet opgehelderd. Deskundigen zijn van mening dat externe factoren (spanning) en interne factoren (stress, angst, verdriet) samenkomen in de ontwikkeling. Daarom kampen kinderen in veel gevallen ook met nekpijn en spanning in het hele ruggebied.

De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij kinderen zijn:

 • Uitdroging
 • Slaapgebrek
 • Oogproblemen
 • Zorgen, angst en stress
 • Voedselintoleranties
 • Gespannen nekspieren
 • Scheve tanden

Ook de oorzaken van migraine zijn nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers gaan ervan uit dat de pijn het gevolg is van een combinatie van genetische factoren en invloeden van buitenaf.

Als de hoofdpijn optreedt als een begeleidend symptoom van andere ziekten, zijn de oorzaken natuurlijk te wijten aan de desbetreffende ziekte. Vaak lijden de getroffen kinderen aan griepachtige infecties of koortsachtige ziekten. In zeer zeldzame gevallen kan het gaan om hersenvliesontsteking of een hersenschudding.

De redenen voor hoofdpijn bij kinderen zie je ook in deze video:

3. laat kinderhoofdpijn nakijken

Junge mit Kopfschmerzen beim Arzt
Ga zeker naar de dokter als de pijn plotseling optreedt of heel vaak voorkomt.

In de meeste gevallen is hoofdpijn onschuldig en gaat hij snel over. Als je kind echter last heeft van dagelijkse of terugkerende hoofdpijn, moet je zeker naar de dokter gaan. Hetzelfde geldt voor plotselinge pijnen die zeer intens zijn.

Raadpleeg de kinderarts ook als de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • Hoofdpijn en misselijkheid
 • Koorts en hoofdpijn
 • braken
 • ernstige nekpijn
 • duizeligheid en visuele stoornissen

Let op: Als de hoofdpijn zeer ernstig is en er ook andere symptomen aanwezig zijn, kan er sprake zijn van een ernstige ziekte die onmiddellijke behandeling vereist. Aarzel in dat geval niet om een kinderarts of de hulpdiensten te raadplegen.

Bij de kinderarts worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Allereerst is het belangrijk om andere ziekten als oorzaak van de hoofdpijn uit te sluiten. Als de arts een primaire hoofdpijn kan vaststellen, worden andere artsen uit verschillende vakgebieden geraadpleegd om de oorzaken van de symptomen op te helderen.

4. de behandeling van hoofdpijn hangt altijd af van de oorzaak

De behandeling isvaak zeer uitdagend omdat hoofdpijn bij kinderen zeer complex kan zijn. Terwijl eenvoudige maatregelen in sommige gevallen volstaan, moeten bijvoorbeeld bij ernstigere pijn medicijnen worden toegediend.

In het volgende willen we illustreren hoe hoofdpijn bij kinderen kan worden behandeld. Daarnaast geven we tips om de pijn te voorkomen.

Tip: Als de hoofdpijn regelmatig optreedt, moet u samen met uw kind een hoofdpijndagboek bijhouden. Daarin kunt u het tijdstip van de dag en de intensiteit van de pijn noteren.

4.2 De pijn bestrijden met huismiddeltjes

Hoofdpijn behandelen met progressieve spierontspanning

Uit een studie van onderzoekers van de universiteit van Düsseldorf en het kinderziekenhuis van Wuppertal is gebleken dat kinderen met chronische hoofdpijn baat hadden bij deelname aan enkele sessies progressieve spierontspanning.

Aangezien kinderen medicijnen nog niet zo goed verdragen, moeten eerst huismiddeltjes of homeopathische middelen worden gebruikt om de pijn te verlichten. Bij acute hoofdpijn kan bijvoorbeeld een koude molton op het voorhoofd van het kind helpen.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen ook de volgende maatregelen verlichting bieden:

 • meer slaap
 • rust en specifieke ontspanningsoefeningen
 • veel beweging in de frisse lucht
 • meer drinken per dag
 • verandering van dieet
 • Rekoefeningen en versterking van de nek- en schouderspieren
 • Afleiding

Deze maatregelen zijn ook ideaal om hoofdpijn bij kinderen te voorkomen.

Zorg erook voor dat uw kind zo weinig mogelijk tijd voor de tv of computer doorbrengt. Ook dit kan regelmatig leiden tot hoofdpijn en oogproblemen. Bij stress of angst kunt u ook een psychotherapeut raadplegen.

4.1 Hoofdpijn bij kinderen behandelen met medicijnen

Mutter gibt ihrem kleinen Kind eine Kopfschmerztablette
Geef uw kinderen alleen geschikte hoofdpijntabletten als eenvoudige huismiddeltjes niet volstaan.

Als de hoofdpijn zo ernstig is dat eenvoudige huismiddeltjes niet meer volstaan, kun je je kind aangepaste medicijnen geven. Acetylsalicylzuur (aspirine) is echter niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar, omdat de bestanddelen het zogenaamde Reye-syndroom kunnen uitlokken.

In dat geval kunt u het beste paracetamol of ibuprofen gebruiken. Kijk altijd op de bijsluiter om een overdosis te voorkomen. De tabletten mogen echter alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingenomen als de pijn een enorme last is.

Als de hoofdpijn chronisch is, zodat de pijn bijna elke dag optreedt, heeft medicatie geen zin. In het ergste geval ontstaat een zogenaamde pijnstillende hoofdpijn, die het probleem nog erger maakt. U kunt daarom het beste naar een hoofdpijnspecialist gaan om het probleem onder controle te krijgen.

5. hoofdpijntabletten kopen

No products found.

Gerelateerde berichten