Homeopathie voor kinderen: Hoe nuttig zijn bolletjes en co?

Homeopathie is een van de zaken die de samenleving verdelen. Voorstanders en pleitbezorgers van de alternatieve geneeskunde verklaren dat zij met bolletjes bijna alle ziekten kunnen genezen. Tegenstanders wijzen er herhaaldelijk op dat er geen …

Homeopathie voor kinderen: Hoe nuttig zijn bolletjes en co?

frau gibt baby homoeopathie fuer kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Homeopathie voor kinderen: Hoe nuttig zijn bolletjes en co?
Is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van homeopathie bij kinderen?

Er zijn geen sluitende studies die de werking van homeopathische geneesmiddelen bewijzen. Toch nemen veel mensen hun toevlucht tot deze alternatieve vorm van geneeskunde.

Waarom wordt homeopathie vooral bij kinderen gebruikt?

Op dit punt speelt het placebo-effect een doorslaggevende rol. Positieve versterking werkt veel beter bij kinderen, omdat zij gewoonweg minder negatieve ervaringen in hun leven hebben gehad.

Wanneer kan ik mijn toevlucht nemen tot homeopathische geneesmiddelen en in welke gevallen moet ik naar de kinderarts gaan?

In het geval van tamelijk onschuldige klachten is er niets op tegen om naar een niet-arts te gaan. Als uw kind echter hevige pijn heeft, hoge koorts heeft of andere alarmerende symptomen vertoont, aarzel dan niet om een kinderarts te raadplegen.

Homeopathie is een van de zaken die de samenleving verdelen. Voorstanders en pleitbezorgers van de alternatieve geneeskunde verklaren dat zij met bolletjes bijna alle ziekten kunnen genezen.

Tegenstanders wijzen er herhaaldelijk op dat er geen sluitend bewijs is voor de effectiviteit van Schüsslerzouten en co.

De discussie over de juiste behandeling van klachten ontstaat vooral wanneer homeopathie bij kinderen moet worden toegepast.

[button]Verdere literatuur over dit onderwerp[/button]

1. homeopathie voor kinderen – puur bijgeloof of een reëel alternatief?

verschiedene globuli in einer box
Er zijn talloze hoog gepotentieerde homeopathische middelen.

Homeopathie speelt een belangrijke rol in de moderne samenleving. Als ouders ervan overtuigd zijn dat een Bach-bloesemtherapie helpt om het immuunsysteem te versterken, uit zich dat meestal door deze euforie over te dragen op hun eigen kinderen.

Sommige ouders sturen hun kind niet naar de kinderarts, maar gaan naar de alternatieve behandelaar. Voor de behandeling vertrouwen zij op bolletjes en niet op klassieke geneesmiddelen.

Over het algemeen melden veel ouders dat homeopathie hun kinderen heeft geholpen bij een allergie, een infectie of een schilferige hoofdhuid.

Deze positieve gebeurtenissen doen de ronde en leiden tot een positief beeld van de natuurlijke geneeskunde. En inderdaad, homeopathie steunt op middelen uit de natuur.
Er worden actieve plantaardige bestanddelen of insectengif gebruikt om het lichaam te helpen de specifieke kwaal zelf te genezen.
Er zijn tal van verschillende soorten en potenties (van D1 tot C30), die vaak bedoeld zijn om samen in een set te werken.

Inprincipe dienen de kleine witte bolletjes (globules) om het immuunsysteem aan te moedigen zichzelf te genezen.
Er is tot nu toe echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze veronderstelling.

In plaats daarvan zijn er talrijke studies, zoals deze, die aantonen dat er geen positief aantoonbaar effect van homeopathie is.
Gezien de enorme verkoop van homeopathische geneesmiddelen per jaar, is het zeer twijfelachtig of het gebrek aan kapitaal een probleem is voor het uitvoeren van zinvolle studies.

2 Gezondheidsbevordering – de intensieve bezigheid helpt kinderen

homoeopathisches mittel wird einem kind verabreicht
Geloof in succes kan bergen verzetten.

De moderne geneeskunde wordt gekenmerkt door het feit dat er voor zeer veel verschillende symptomen geschikte middelen bestaan. Het maakt niet uit of kinderen hoesten, koorts hebben of misselijk zijn – in de apotheek is het juiste medicijn te vinden.

Meestal nemen artsen echter niet veel tijd voor een patiënt, zodat de indruk ontstaat dat de arts de toestand van de patiënt zelf niet goed heeft kunnen inschatten.

Wie daarentegen een niet-arts bezoekt, kan een intensief gesprek verwachten. Er wordt tijd genomen om de betreffende patiënt uitgebreid te leren kennen.
Door dit aspect voelen kinderen en volwassenen zich begrepen.

In combinatie met een homeopathische therapie voor kinderen kan juist dit vertrouwen in de behandeling het effect ondersteunen. Het placebo-effect leidt er vaak toe dat eigenlijk ineffectieve behandelingen tot succes leiden.

Steeds weer kan dit effect in studies worden aangetoond. Toch wordt er in de klassieke geneeskunde weinig belang aan gehecht.

Dure medicijnen en homeopathische middelen zijn echter niet nodig om een kind op deze manier te helpen.
Troostende woorden, veel tijd en het gevoel dat iemand gewoon voor je zorgt zijn soms veel waardevoller dan bolletjes en tabletten.

Tip: Als u zelf overtuigd bent van de homeopathie, kunt u deze positieve gedachte overbrengen op uw kinderen. Gebruik precies dit om uw kind te helpen.

3. overschat het effect van homeopathie voor kinderen niet

wegweiser zwischen homoeopathie und schulmedizin
Kies bij twijfel altijd voor de conventionele geneeskunde.

Ook al hebben sommige mensen positieve ervaringen met homeopathie voor kinderen, dit betekent niet dat deze individuele gevallen kunnen worden overgedragen op het grote publiek.

Er is niets op tegen om homeopathische geneesmiddelen te gebruiken bij lichte angst of rusteloosheid. Een baby mag echter geen homeopathische geneesmiddelen krijgen, omdat het effect ervan onduidelijk is.

Over het algemeen zijn homeopathische geneesmiddelen echter zo sterk verdund dat het werkzame bestanddeel nauwelijks meer aanwezig is. Daarom kan schade aan de gezondheid vrijwel worden uitgesloten.

Heeft een kind klachten die verder gaan dan een lichte ongesteldheid, neem dan contact op met een kinderarts. Alleen professionele medische opheldering helpt om de juiste behandeling te kiezen.

Vaak wordt het voorschrijven van geneesmiddelen uit de apotheek afgeraden, omdat ze niet alleen effect hebben, maar ook bijwerkingen.
Hoewel deze in het kader van de homeopathie voor kinderen bijna kunnen worden uitgesloten, is het onvermijdelijk om bij ernstige risico’s op de moderne geneeskunde te vertrouwen.

Hoewel veel mensen sceptisch staan tegenover de gezondheidsindustrie, zijn het ook de medische verworvenheden van de afgelopen eeuw die er beslissend toe hebben bijgedragen dat er minder kinderen sterven en onze samenleving steeds ouder wordt.

Een op feiten gebaseerde, maar ook enigszins subjectieve YouTube-video over zowel de ontwikkeling als het effect van homeopathie is hier te zien:

4. het gebruik van homeopathische middelen – slechts ten dele een goed idee

eine flasche mit globuli liegt auf einem tisch
Globules zijn geen wondermiddel.

Als kinderen bang zijn om te slapen, kunnen een paar bolletjes helpen. Wees er in dit geval echter van bewust dat de kleine suikerbolletjes geen echt effect hebben, maar dat alleen het idee dat er een middel is om ze beter te laten slapen tot succes leidt.

In principe kunt u hetzelfde doel ook bereiken door uw kind een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan, elke avond het monster onder het bed te zoeken of door rituelen in te voeren die uw kind ontspannen.

Maar als u eenmaal gewend bent geraakt aan zogenaamd behulpzame bolletjes, is er niets dat u ervan weerhoudt deze weg te volgen. U zult op deze manier geen kwaad doen.

Gezonde voeding, veel beweging in de frisse lucht en actief omgaan met het probleem zijn overigens aspecten die al in de begintijd van de homeopathie bekend waren, maar tegenwoordig vaak een wat ondergeschikte rol spelen.

Tip: In het geval van een kras op het been is het beproefde middel blazen echter nog steeds nuttig, ook al is het wetenschappelijk gezien natuurlijk onzin dat daar iets beter van kan worden.

5 Verdere literatuur over dit onderwerp

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten