Hittepuistjes bij kinderen zijn meestal onaangenaam jeukend, maar zijn meestal geen reden tot bezorgdheid.
Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Is dit niet het geval of zijn er andere symptomen, zoals koorts, neem dan contact op met een arts.
Zoek in de zomer naar crèmes die niet vet zijn, want die kunnen de fijne poriën van een kind sneller verstoppen.
In de warme zomermaanden of op vakantie komt het vaker voor dat kinderen hittepuistjes krijgen. Maar wat zijn hittepuistjes precies? Hoe ontstaan ze enwat zijn de mogelijkheden om er snel vanaf te komen?
In ons artikel laten we zien waarom kinderen sneller last krijgen van hittepuistjes en hoe dit voorkomen kan worden.
[button]Aanbeveling van de redactie: Gezondheidsgids voor kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. hittepuistjes hebben hun naam niet voor niets.
Met hittepuistjes bedoelen artsen een huiduitslag die ontstaat als het warm is. Rode plekken, kleine blaasjes en een paar puisten op de huid – zo zien typische hittepuistjes er bij kinderen uit.
Baby’s en peuters hebben zelden pijn, maar de getroffen gebieden jeuken vaak wel.
De reden voor hittepuistjes is slechts indirect te wijten aan de zon. Als het in de zomer warm is, zweten we automatisch veel, zodat de afkoeling van het huidoppervlak via onze poriën plaatsvindt.
In tegenstelling tot volwassenen hebben baby’s en kleine kinderen nog zeer fijne poriën, zodat zweet ze kan verstoppen.
Dit leidt tot afzettingen op het huidoppervlak die niet snel genoeg kunnen worden verwijderd en zo tot mini-ontstekingen leiden.
Let op: hittepuistjes bij kinderen zijn een waarschuwingssignaal. Omdat het verkoelende effect van het eigen zweet van het kind onvoldoende is, stijgt de lichaamstemperatuur.
Zorg er dus voor dat ze zo snel mogelijk afkoelen om het risico op een hitteberoerte te beperken.
Enkele algemene tips om het je baby gemakkelijker te maken in de hitte vind je in deze YouTube-video:
2. veel kinderen zijn te veel gekleed in de zomer
De meeste ouders bedoelen het goed voor hun kinderen en zorgen er altijd voor dat ze gepast gekleed zijn. Een koel briesje bij 30° C is echter geen reden voor een jasje. Warmtevlekken bij kinderen zijn vaak vooral merkbaar op de lichaamsdelen waar de kleding tegen de huid ligt.
Hittepuistjes vallen vooral op:
- op de buik,
- de rug,
- in de nek, in het gezicht,
- en onder de luier op de dijen.
- en in de achterkant van de knieën en bochten van de armen.
Vooral de plekken waar kinderen veel zweten, waar meer wrijving is of waar kleding direct op de huid ligt, zijn vatbaarder voor de pukkeltjes.
Tip: Kleding mag niet luchtdicht zijn, maar moet een lichte afkoeling door de wind mogelijk maken. Trek daarom de sokken van uw kind uit en draag geen zonnehoed in de schaduw.
3. behandeling van hittepuistjes – zo gaat u te werk
Hittepuistjes in de geneeskunde:
Hittepuistjes zijn ook bekend onder de termen zweetpuistjes, zweetblaren, rode hond of hittevlammen.
Miliaria, zoals artsen de huiduitslag meestal noemen, komt ook voor in de ICD-10 classificatie (L 74).
Als hittepuistjes bij kinderen voorkomen en de huid begint te jeuken, rijst de vraag wat u nu kunt doen.
Als onmiddellijke maatregel moet u zorgen voor wat verkoeling in de schaduw. Laat wat lucht bij de huid van uw kind komen, zodat de warmte zich niet ophoopt tussen de huid en de kleding.
Als u deze tips ter harte neemt, zal de jeuk in de meeste gevallen binnen enkele uren verdwijnen, soms pas na enkele dagen. Behandeling met huismiddeltjes is meestal voldoende.
Wat helpt, hangt echter sterk af van hoe lang uw kind al hevig zweet en hoe uitgesproken de warmteplekken zijn.
Neem uw toevlucht tot babypoeder om de geïrriteerde huid te kalmeren en te verkoelen. Een bad in iets koeler water of een paar koele, maar niet ijskoude kompressen kunnen ook helpen.
U kunt verdunde appelciderazijn gebruiken (3 eetlepels appelciderazijn op een liter water) om met een vinger zachtjes over de rode huidzones te strijken. De appelciderazijn werkt ontsmettend, zodat de verstopte zweetklieren minder snel ontsteken.
Als de huid erg jeukt of de warmtepuistjes niet binnen enkele dagen verdwijnen, kunt u homeopathische middelen of medicinale crèmes gebruiken.
Zinkzalf of crèmes met kiezelzuur ondersteunen het genezingsproces. Neem echter eerst contact op met uw kinderarts voordat u tot dit soort behandelingen overgaat.
Tip: Zorg ervoor dat uw kind op warme dagen voldoende drinkt. Bij hittepuistjes kunt u ervoor zorgen dat de ontstekingsstoffen gemakkelijker van de huid kunnen worden verwijderd door voldoende te drinken.
4 Warmte-uitslag bij kinderen voorkomen
Om de gezondheid van je kind te beschermen, moeten warmtepuistjes zo weinig mogelijk voorkomen. Zorg er daarom op bijzonder warme zomerdagen en vooral op vakantie voor dat uw kind matig aan de zon wordt blootgesteld en de juiste kleding draagt. De zonnehoed is belangrijk, maar niet als je kind helemaal in de schaduw zit.
Het scheelt ook veel om af en toe schoenen en sokken uit te trekken voor wat frisse lucht.
Het beste is om wat meer katoenen kleding aan te trekken die luchtdoorlatend is. Zijden stoffen werken ook verkoelend, maar zijn waarschijnlijk voor weinig ouders een echt alternatief. Het T-shirt hoeft ook niet in de broek van de baby te worden gestopt als het warm is. Daarnaast helpt afkoeling in het zwembad, in de zee of bij een zwemmeer.
De flat moet zo koel mogelijk zijn. Als dit niet kan worden gegarandeerd door te luchten tijdens tropische nachten, zorg dan ’s nachts voor een dun zomerdekbed, zodat bedekken geen probleem wordt.
5. aanbeveling van de redactie: Gezondheidsgids voor kinderen
No products found.
No products found.
No products found.