Hitteberoerte bij kinderen: Hoe herken je een zonnesteek en hitte-uitputting?

Isuw kind in de zomer veel buiten geweest, heeft het te veel zon gekregen en klaagt het nu over hoofdpijn of voelt het zich lusteloos? Dan kunnen deze symptomen wijzen op een zonnesteek of hitteberoerte …

Hitteberoerte bij kinderen: Hoe herken je een zonnesteek en hitte-uitputting?

kind mit hitzschlag
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Hitteberoerte bij kinderen: Hoe herken je een zonnesteek en hitte-uitputting?
Hoe kan ik een hitteberoerte bij mijn kind herkennen?

Een rood gezicht en misselijkheid zijn de eerste tekenen van een hitteberoerte. Andere symptomen zijn hoofdpijn, koorts en een snelle ademhaling. Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs bewusteloosheid optreden.

Welke onmiddellijke maatregelen kunnen worden genomen bij een hitteberoerte?

Zoek onmiddellijk een koele plaats op en trek de te warme kleren van uw kind uit. Geef hem iets te drinken en begin zijn handen en voeten langzaam te koelen met koud water of een koelkussen.

Hoe kun je een hitteberoerte voorkomen?

Er zijn verschillende manieren, zoals voldoende drinken en regelmatig de schaduw opzoeken.

Isuw kind in de zomer veel buiten geweest, heeft het te veel zon gekregen en klaagt het nu over hoofdpijn of voelt het zich lusteloos? Dan kunnen deze symptomen wijzen op een zonnesteek of hitteberoerte bij het kind. Een blozend hoofd, rode wangen en een witte kleur rond de mond kunnen ook tekenen van een hitteberoerte zijn.

In deze gids wordt uitgelegd wat u kunt doen om hitteberoerte zo snel mogelijk te behandelen en wat de belangrijkste eerste hulpmaatregelen bij hitteberoerte zijn.

[button]Zonnehoeden voor kinderen[/button]

1. kinderen kunnen minder warmte afgeven, waardoor het risico op een hitteberoerte groot is.

Kind schläft
Vooral voor kinderen in de auto is het gevaarlijk. Het wordt meestal snel warm in de auto. Laat uw kind daar nooit alleen!

Kinderen en volwassenen kunnen op heel verschillende manieren met hitte omgaan. Als volwassene weet of voel je wanneer je het te warm krijgt en daar trek je consequenties uit: je gaat de schaduw in, drinkt een grote slok. Kleine kinderen daarentegen voelen nog niet aan of en wanneer het te warm voor hen is. Hun schedelbeenderen zijn nog erg dun en hun haar is nog niet zo dik als dat van oudere kinderen of volwassenen.

Bij kinderen is het belangrijk een hitteberoerte snel te behandelen. Als zij zeer lang en langdurig aan hitte worden blootgesteld, zoals in de zomer, kan snel hitte-uitputting of een hitteberoerte optreden. Dit gebeurt omdat het lichaam de warmte niet kan afvoeren.

Ongunstige omstandigheden die een hitteberoerte kunnen veroorzaken zijn te warme kleding of een te lang verblijf in de auto. Vooral daar is het gevaarlijk, omdat de auto bij fel zonlicht extreem snel opwarmt, wat tot zeer hoge temperaturen kan leiden.

Opgelet: Laat uw kind nooit alleen in de auto wanneer het warm is. Zelfs als uw kind slaapt, is het beter om het uit de auto te halen.

Kortom: Als het lichaam de warmte niet meer kan reguleren, is er kans op een hitteberoerte. Baby’s produceren nog heel weinig zweet in vergelijking met oudere kinderen en volwassenen, dus zij worden het ergst getroffen. Zij kunnen de warmte niet via zweet afvoeren. Als u in de zomer met uw baby reist, in de auto of in de kinderwagen, controleer dan de kleding van het kind.

Tip: Om te testen of uw baby het te warm heeft, legt u uw hand op de achterkant van zijn nek. Als die droog aanvoelt, is alles in orde. Als het daarentegen vochtig is, moet u zo snel mogelijk luchtigere kleding aantrekken.

2 Hoe herkent u een hitteberoerte bij uw kind

Als je merkt dat je kind plotseling een heel rood gezicht krijgt of hij of zij klaagt over misselijkheid, moet je zo snel mogelijk met hem of haar weggaan van de hittebron. Andere symptomen zijn hoofdpijn, koorts en een snelle ademhaling en kunnen zelfs leiden tot bewusteloosheid. Onmiddellijke hulp is dan geboden.

Vaak krijgt een kind met een hitteberoerte diarree en verliest daardoor nog meer vocht. Compenseer dit vochtverlies door hem veel te laten drinken. In het ergste geval kan de hitte ook een ontstekingsreactie van de hersenen veroorzaken.

3. Heeft uw kind een hitteberoerte? Wat u moet doen is de temperatuur verlagen

Als u vermoedt dat uw kind een hitteberoerte heeft of het veel te warm heeft, moet u als eerste behandeling onmiddellijk deze maatregelen nemen om de lichaamstemperatuur te verlagen en uitdroging te voorkomen:

 • Zoek onmiddellijk een koele plaats op.
 • Trek kleding uit die te warm is voor uw kind.
 • Geef uw kind iets te drinken.
 • Begin met de handen en voeten van uw kind langzaam te koelen met koud water of een koelkussen.
 • Als uw kind bewusteloos is, leg het dan in de herstelhouding.
 • Huismiddeltjes kunnen ook helpen: Maak koude kuitkompressen om de lichaamstemperatuur te verlagen, net zoals je zou doen bij koorts.
Eerste hulp bij hitteberoerte: Herstelhouding
Noodmaatregelen

Een hitteberoerte is een van de vele noodsituaties. Het is belangrijk om in elk geval correct te reageren. De belangrijkste noodmaatregelen voor kinderen zijn samengevat in deze informatiebrochure over de veiligheid van kinderen.

Als uw kind bewusteloos is na een hitteberoerte, moet u eerste hulpmaatregelen nemen. Leg uw kind in de herstelhouding. Op een leeftijd van 3 of 4 jaar kan dit vrij goed. Als het kind nog kleiner is (jonger dan 2 jaar), draai het dan op de buik.

De luchtweg moet vrij zijn als het kind braakt. Als ondanks alle maatregelen een ademhalings- of hartstilstand optreedt, bel dan onmiddellijk een spoedarts en begin met reanimatie. De duur van de maatregel varieert, maar wordt idealiter uitgevoerd tot de arts arriveert.

Ook als het kind nog bij bewustzijn is maar dreigt flauw te vallen, bel dan de hulpdiensten. Praat met uw kind en stel het gerust tot de hulpdiensten arriveren. Vermijd elke inspanning.

4. Voorkom een hitteberoerte met zonnebrandcrème en lichte kleding.

Kinder in der Sonne
Laat uw kind nooit zonder zonnebrandcrème in de zon en beperk de blootstelling aan de felle zon tot een minimum
.

Voordat zich een noodsituatie voordoet en je eerste hulpmaatregelen in gang moet zetten, moet je maatregelen nemen om een hitteberoerte bij je kind te voorkomen. Zo kunt u een zonnesteek tegengaan en genieten van de mooie dag met uw kind en uw gezin:

 • Zorg er altijd voor dat uw kind in de zomerhitte alleen naar buiten gaat met voldoende zonnebrandcrème, een zonnehoed op het hoofd en lichte kleding.
 • Voorzie uw kind van voldoende drinken.
 • Beperk de duur van het verblijf in de zon tot een minimum.
 • Wild rennen en buitensporig sporten in de hitte kunt u beter verplaatsen naar een koelere plek.
 • Voor baby’s is een parasol op de kinderwagen nog niet voldoende om hen tegen de hitte te beschermen. Zoek in het beste geval een plek waar natuurlijke schaduw is.
 • Als u aan het meer of in een openluchtzwembad bent, zorg er dan voor dat uw kind niet te lang in het water blijft. Het zonlicht wordt door het water weerkaatst en zo warmt het lichaam van het kind nog sneller op.
 • Ga regelmatig met uw kind in de schaduw zitten en geniet samen van een groot ijsje.

Tip: Tijdens de zwangerschap geldt hetzelfde als voor kleine kinderen: vermijd te veel tijd in de zon door te brengen. Dit belast u en uw baby te veel.

5. Zonnehoeden voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten