De melktanden zijn meestal rond de 30 maanden volledig gevormd. Op een gemiddelde leeftijd van vijf jaar worden de melktanden vervangen door de blijvende tanden.
De gebitswisseling bij kinderen verloopt in verschillende fasen. Er is een vaste volgorde waarin de melktanden worden vervangen door de blijvende tanden.
Ten tijde van de gebitswisseling ondergaat het hele lichaam een verandering, die ook gepaard gaat met psychologische veranderingen. In sommige gevallen kunnen bijkomende problemen optreden, zoals scheve tanden of tandvleesontsteking.
Hetwisselen van tanden bij kinderen wordt klassiek geassocieerd met de overgang van peuter- naar schoolleeftijd. Hoewel de tandwisseling meestal zonder pijn verloopt, worstelen veel kinderen in deze periode met hun psyche. Hoe komt dat?
In onze gids vindt u veel belangrijke informatie over het wisselen van tanden bij een kind. We leggen uit op welke leeftijd de tandwisseling begint en hoe lang het duurt tot de blijvende tanden volledig zijn doorgebroken. Ook laten we zien welke problemen gepaard kunnen gaan met de tandwisseling.
[button]Gezonde kindertandpasta kopen[/button]
Inhoudsopgave
1. melktanden vs. blijvend gebit – de belangrijkste verschillen

In deloop van het leven beschikken mensen over twee verschillende sets tanden en kiezen: het melkgebit en het blijvende gebit. Het blijvende gebit blijft vaak tot op hoge leeftijd bij ons. De aanleg voor het betreffende gebit ontwikkelt zich al in de baarmoeder.
Als baby heeft een mens nog geen tanden en kiezen. Dat is maar goed ook, want tijdens de borstvoeding zouden ze de moederborst beschadigen. De eerste kleine tandjes verschijnen pas op een leeftijd van zes tot acht maanden.
De melktanden ontwikkelen zich van voor naar achter. Dit betekent dat de snijtanden zich eerst ontwikkelen, gevolgd door de hoektanden en dan de kiezen. Rond 30 maanden is de ontwikkeling van het melkgebit voltooid. Deze bestaat in totaal uit 20 tanden en kiezen.
Let op: Ook als de melktanden weer uitvallen, moeten ze zo goed mogelijk worden verzorgd. Regelmatig poetsen is daarom uiterst belangrijk. Als er cariës ontstaat, kan dit een negatieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de kaak.
Het blijvende gebit daarentegen bestaat in totaal uit 32 tanden en kiezen, inclusief de verstandskiezen. Dit betekent dat de oude tanden en kiezen niet alleen worden vervangen, maar dat er ook nieuwe bij komen, de zogenaamde groeitanden.
Een kindvriendelijk filmpje over het onderwerp tanden en kiezen vind je hier:
2. de tandwisseling verloopt in verschillende fasen

Vanaf de leeftijd van ongeveer vijf jaar begint voor de meeste kinderen het wisselen van het gebit. De nieuwe tanden lossen de wortels van de melktanden op, zodat er ruimte kan worden gemaakt voor de tweede, blijvende tanden. Dit betekent dat de melktanden geleidelijk gaan wiebelen en vervolgens uitvallen.
In het blijvende gebit zijn er zowel vervangingstanden als groeitanden. Terwijl de vervangingstanden de melktanden vervangen, vergroten de groeitanden het totale aantal tanden en kiezen. De vorming van het volledige blijvende gebit kan tot de leeftijd van 30 jaar duren.
Het wisselen van het gebit doorloopt in totaal drie verschillende fasen, die echter steeds dezelfde volgorde hebben:
- Eerste fase: In het begin ontstaat de eerste kies, de zogenaamde stokkies. Daarna vallen de melksnijtanden uit en komen de blijvende tanden door. In sommige gevallen komen de blijvende tanden zelfs uit als de oude tanden nog niet zijn uitgevallen.
- Tweede fase: De tweede fase begint rond de leeftijd van negen jaar. In een periode van ongeveer 3 jaar komen zowel de kiezen als de hoektanden door.
- Derde fase: In deze laatste fase komen alleen de vier verstandskiezen uit. Hoe lang het duurt voordat deze tanden doorkomen is zeer individueel en kan niet worden voorspeld. Sommige mensen hebben helemaal geen verstandskiezen tot op hoge leeftijd.
Het proDente-initiatief biedt een interactieve grafiek over het wisselen van tanden en kiezen. Daar kunnen ouders en hun kinderen bekijken hoe het wisselen van tanden plaatsvindt. U vindt deze grafiek hier.
De aangegeven tijden voor de afzonderlijke fasen zijn slechts richtlijnen. Maakt u zich dus geen zorgen als het doorkomen van de tandjes bij uw kind vertraging oploopt.
3. Verzorg het gebit goed om problemen te voorkomen

Inde regel verloopt het wisselen van de tanden zonder complicaties. U kunt uw kind echter ondersteunen door regelmatig voorzichtig met de losse melktanden te wiebelen. Zo kan de tand sneller en gemakkelijker uitvallen.
Kinderen zijn meestal blij als hun tanden uitvallen, omdat ze vol spanning kunnen wachten tot de nieuwe tanden verschijnen. U kunt uw kind het beste een doosje geven waarin het de oude tanden kan verzamelen.
In tegenstelling tot de eerste tandjes veroorzaakt het wisselen van de tanden vaak geen pijn, omdat de melktand een zogenaamde plaatshouder is. Dit betekent dat de blijvende tanden zich gewoon in de opening kunnen duwen. Voor sommige kinderen kan de tandwisseling echter storingen en problemen veroorzaken die zeer onaangename gevolgen kunnen hebben.
Vloeibare tandpasta helpt bij de tandwisseling
Vloeistoffen zijn enorm belangrijk bij het voorkomen van tandbederf. Ze verharden het tandglazuur zodat het beter bestand is tegen zuren. Voor melktanden moet al een fluoridetandpasta worden gebruikt.
Het meest voorkomende probleem is dat de blijvende tanden niet op de beoogde plaats doorkomen. Hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken, met slechte adem, misselijkheid en pijn tot gevolg. Als de wortels van de melktanden daardoor niet oplossen en de tanden niet vanzelf kunnen uitvallen, moeten ze door een tandarts worden getrokken.
De scheefstand kan worden veroorzaakt door een te smalle kaak of permanente druk van buitenaf. De beste manier om de scheefstand te corrigeren is het plaatsen van een beugel.
Tijdens de gehele gebitswisseling is intensieve tandheelkundige zorg noodzakelijk. Dit komt vooral omdat de glazuurrijping van de blijvende tanden en kiezen nog niet voltooid is. Als de mondhygiëne onvoldoende is, kan dit leiden tot ontstoken tandvlees, cariës of parodontitis. Bezoek daarom regelmatig een tandarts voor profylaxe.
Het wisselen van de tanden heeft ook gevolgen voor de psyche van de kinderen.

Maar niet alleen het lichaam, maar ook de psyche kan worden beïnvloed door het wisselen van het gebit bij een kind. De verandering in het lichaam leidt ook tot innerlijke onrust. Veel ouders melden dat hun kind in deze periode vaak onrustig, verdrietig of zelfs agressief is.
In dit geval gaat het waarschijnlijk om de zogenaamde spleettandpuberteit. Deze begint vaak al op de kleuterleeftijd. De kinderen beginnen te rebelleren en uiten de wens voor meer onafhankelijkheid.
De volgende symptomen wijzen op een spleettand puberteit:
- een nieuwe losse tand
- plotselinge driftbuien en stemmingswisselingen
- een toegenomen behoefte aan onafhankelijkheid
- verlangen naar rust en alleen zijn
- verandering van uiterlijk
U kunt uw kind op veel manieren steunen in de periode dat het tandjes krijgt. Het is belangrijk dat u uw kind veiligheid geeft en het gevoel dat u er altijd bent. Om de psyche te versterken, kunnen uiterlijke veranderingen in sommige gevallen ook nuttig zijn. Een nieuw kapsel of een andere kledingstijl dragen vaak bij tot een totaal nieuw lichaamsgevoel.
5. De juiste tandpasta voor je kind
No products found.