Het immuunsysteem van kinderen versterken: hoe bouw je op natuurlijke wijze afweerstoffen op

Wilt u het immuunsysteem van uw kinderen versterken en hen zo beschermen tegen ziekten? Dat is begrijpelijk, maar het is een langer proces dat elk jong kind moet doorlopen. Hier leest u hoe u hen …

Het immuunsysteem van kinderen versterken: hoe bouw je op natuurlijke wijze afweerstoffen op

viele Kinder im Kindergarten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Het immuunsysteem van kinderen versterken: hoe bouw je op natuurlijke wijze afweerstoffen op
Is het mogelijk het immuunsysteem te versterken en kinderen een betere afweer te geven?

Tot op zekere hoogte is het mogelijk, maar er bestaat geen wondermiddel.

Is hygiëne een basisvereiste voor gezonde kinderen?

Het is een evenwichtsoefening: te veel hygiëne kan de peuter er juist van weerhouden natuurlijke afweerstoffen op te bouwen.

Kunnen voedingssupplementen of geneesmiddelen het immuunsysteem versterken of, omgekeerd, zelfs schadelijk zijn voor kinderen?

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat te veel onnodige voedingssupplementen kunnen leiden tot intoleranties bij kinderen.

Wilt u het immuunsysteem van uw kinderen versterken en hen zo beschermen tegen ziekten? Dat is begrijpelijk, maar het is een langer proces dat elk jong kind moet doorlopen. Hier leest u hoe u hen kunt ondersteunen, waar u in het dagelijks leven op moet letten en wat u moet vermijden.

[button]Meer lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. het immuunsysteem is niet op korte termijn te beïnvloeden

Er doen geruchten de ronde over het immuunsysteem, waarvan sommige uit de lucht gegrepen zijn. De verbanden zijn veel complexer dan veel mensen in het dagelijks leven beseffen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin te proberen het immuunsysteem te ondersteunen met een extra dosis vitamine C als er een verkoudheid op komst is. In dit artikel kun je daar meer over lezen:

https://www.youtube.com/watch?v=tX6gky7hN6o

2. ervaring kan het immuunsysteem versterken – kinderen moeten ziek worden

Hoe moeilijk het ook klinkt voor jonge ouders die hun baby het liefst willen beschermen tegen elke ziekte: Elk kind heeft om te beginnen een zwak immuunsysteem. Het is nog niet vertrouwd met vele ziekteverwekkers en moet eerst tegen elke ziekte antistoffen vormen. Daarom is het niet ongewoon dat zuigelingen zo’n tien tot twaalf keer per jaar ziek worden totdat ze naar school gaan.

viele Kinder im Kindergarten
In groepen zoals de kleuterschool raken kinderen snel besmet
.

De eerste ongeveer drie maanden zijn kinderen nog beschermd door de antistoffen die ze via de navelstreng van hun moeder hebben gekregen. Maar dan kunnen kolieken of driedaagse koorts toeslaan. Dit is beangstigend voor ouders, en je moet zeker naar een dokter. Maar het is niet onnatuurlijk. Als het kind één jaar oud is, heeft het meestal de eerste ziektes al gehad.

Op tweejarige leeftijd gaan veel kinderen al enige tijd naar de crèche, en op driejarige leeftijd naar de kleuterschool. En hier krijgt uw kind uiterlijk steeds meer nieuwe infecties: Besmettelijke kinderziektes zoals waterpokken, rode hond, bof en andere worden doorgegeven bij gezamenlijk spel. Het is echter geen goede optie om uw kind alleen thuis te houden en het te beschermen tegen alle ziekteverwekkers: Als het immuunsysteem eenmaal kennis heeft gemaakt met zoveel mogelijk infecties, ontwikkelt het kind meestal een stabiele gezondheid.

Tip: Zelfs als u in deze vroege fase dreigt te wanhopen: het wordt vanzelf beter!

3. om hun immuunsysteem te versterken, kun je kinderen een beetje vies laten worden

zwei Mädchen spielen im Matsch
Plezier kan het immuunsysteem stimuleren: kinderen spelen niet voor niets graag in de modder.

Veel kinderen voelen zich magisch aangetrokken tot vuil, modder en viezigheid. Ze graven graag in zandbakken (en proberen een beetje zand uit), spetteren in plassen en graven in de modder. Sommige voorzichtige ouders verbieden zulke vieze pleziertjes, maar dat kan een vergissing blijken te zijn: Het immuunsysteem reageert op alle invloeden van buitenaf en leert aanvallen te onderscheiden van minder erge onaangenaamheden.

Hetzelfde geldt voor het spelen met andere kinderen of met huisdieren. Uw kind komt hier in contact met bacteriën en ziekteverwekkers. Alleen zo leert zijn immuunsysteem wat het moet doen. Dit betekent natuurlijk niet dat u de modderige pup na het modderbad niet in bad moet doen en hem grondig moet schrobben!

4. reinig indien mogelijk met huismiddeltjes

Kinder liegen in chaotischem Kinderzimmer auf dem Boden
Ook al is het moeilijk: maak de kamer van je kind niet kiemvrij!

Ook al zou je de omgeving van je kind het liefst helemaal kiemvrij houden: Blijf weg van ontsmettingsmiddelen als je de kamer van je kind schoonmaakt. We worden overal in ons leven blootgesteld aan bacteriën en ziektekiemen, en het immuunsysteem van je kind moet dienovereenkomstig worden opgebouwd.

Bovendien zijn agressieve schoonmaakmiddelen die al het microbiotische leven uitroeien vaak gevaarlijk voor de gezondheid. De gevarenwaarschuwingen op de flessen zijn een goede indicatie dat het beter is mildere huismiddeltjes te gebruiken. Vooral kinderen in de orale fase ontdekken de wereld met hun mond.

Kinderen hoeven de middeltjes helemaal niet door te slikken: het doet ze al geen goed om de badkuip af te likken die ze er net mee geschrobd hebben. Hoewel ze uw zelfgemaakte azijnreiniger ook niet moeten drinken, is deze minder schadelijk voor hen dan bijvoorbeeld een industrieel geproduceerde chloorreiniger.

Tip: Een positieve bijkomstigheid: huismiddeltjes zijn vaak veel goedkoper. 5.

5. je kunt het immuunsysteem versterken door rust als je kinderen van stress afhelpt

Stress, zorgen en te weinig slaap overvallen ons op elke leeftijd. Dit geldt ook voor kinderen. Daarom is het belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen voor hun leeftijd en tijd hebben om te ontspannen. Zorg ervoor dat uw kinderen niet elke dag afspraken moeten maken. Ze moeten ook weten dat ze met u kunnen praten over eventuele zorgen en dat die serieus worden genomen.

lachendes Mädchen mit rosa Mütze über den Augen im Schnee
Slecht weer bestaat niet, alleen verkeerde kleren: Buiten rondrennen is altijd gezond.

De nodige kracht voor het slapengaan komt in de eerste plaats van voldoende beweging. Als je kind veel kan ravotten in de frisse lucht, heeft dat veel positieve neveneffecten:

  • Zijn spieren ontwikkelen zich.
  • De slijmvliezen worden goed doorbloed en vochtig gehouden.
  • Het evenwichtsgevoel wordt getraind.

Na een fysiek zware dag valt het kind gemakkelijker in slaap en wordt het minder vaak wakker. In deze rustfase kan het lichaampje zijn immuunsysteem verder opbouwen. 6.

6. een evenwichtige voeding ondersteunt het immuunsysteem

kleines Kind isst Rohkost
Een evenwichtige voeding is belangrijk voor een sterk immuunsysteem.

Ons immuunsysteem is nauw verbonden met onze darmen. Als die gezond is en de juiste voedingsstoffen krijgt, is de lichaamseigen afweer ook krachtig en fit. Een gezonde voeding is altijd evenwichtig: ze levert alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die het lichaam nodig heeft. Tegelijkertijd bevat het voldoende voedingsvezels om de darmactiviteit te stimuleren.

Geef je kind veel groenten en fruit, maar ook volle granen en zuivelproducten te eten. Het heeft vetten, eiwitten en koolhydraten nodig. Met vlees is het voldoende als het af en toe op het bord belandt, en suiker is eerder schadelijk in grotere hoeveelheden. U doet iets goeds voor de darmgezondheid als u het kind dat trek heeft in suiker een lepel honing geeft in plaats van chocolade.

Tip: Zorg er altijd voor dat het kind voldoende drinkt – beter water en thee dan zoet sap!

7. Wat te zoeken in geneesmiddelen en voedingssupplementen

Kind guckt zu, wie der Arzt es impft
Een vaccinatie laat het immuunsysteem antistoffen aanmaken zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke ziekte.

Toediening van geneesmiddelen beïnvloedt het immuunsysteem op heel verschillende manieren. Vaccinaties versterken bijvoorbeeld de eigen afweer van het lichaam omdat het immuunsysteem op basis van de zwakke ziekteverwekkers goed werkende antilichamen kan vormen. Antibiotica zijn effectief tegen bacteriën, maar dit tast ook onze darmflora aan. Als uw kind een antibioticum heeft gekregen, kunt u hem of haar helpen weer een gezonde darmflora te krijgen met natuurlijke yoghurt, karnemelk en gefermenteerde producten.

Multivitaminepreparaten zijn niet geschikt om het immuunsysteem te versterken – kinderen nemen alle belangrijke voedingsstoffen beter op via de voeding. Dit geldt vooral als je gezin al voedselintoleranties of allergieën heeft: Zorg ervoor dat het immuunsysteem van uw kind zich zo natuurlijk mogelijk kan ontwikkelen. Als er inderdaad sprake is van een ernstig tekort aan een stof, kan de arts een speciaal middel voorschrijven. In ieder geval moet u afzien van zelfmedicatie!

Tip: Homeopathie kan in sommige gevallen nuttig zijn – maar praat ook hierover met uw arts.

8. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten