Het basisvertrouwen van de baby: hoe u de band met uw kind vanaf het begin kunt versterken

Oervertrouwen is een vormend gevoel dat zich al in de eerste levensmaanden ontwikkelt. Je kunt het bij je baby versterken, zodat hij zich veilig en geborgen voelt en de wereld met een positieve instelling tegemoet …

Het basisvertrouwen van de baby: hoe u de band met uw kind vanaf het begin kunt versterken

Baby lächelt unter den Händen der Eltern
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Het basisvertrouwen van de baby: hoe u de band met uw kind vanaf het begin kunt versterken
Wat is basisvertrouwen?

Volgens de definitie is het de ervaring van de baby dat zijn eigen behoeften serieus worden genomen en dat de verzorger er is als het nodig is.

Hoe kan basisvertrouwen worden opgebouwd?

Door betrouwbare, liefdevolle zorg in de eerste maanden leren baby’s basisvertrouwen en nemen dit mee het leven in als basis voor geluk.

Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan basisvertrouwen?

Mensen zonder basisvertrouwen hebben minder zelfvertrouwen, voelen zich ontoereikend, twijfelen aan zichzelf en anderen en zijn wantrouwiger en angstiger dan andere mensen.

Oervertrouwen is een vormend gevoel dat zich al in de eerste levensmaanden ontwikkelt. Je kunt het bij je baby versterken, zodat hij zich veilig en geborgen voelt en de wereld met een positieve instelling tegemoet treedt. Later kan deze ontwikkeling niet of nauwelijks meer worden ingehaald.

[button]Verdere handleidingen voor een goede ouder-baby relatie[/button]

1. basisvertrouwen vloeit voort uit oorzaak en gevolg

Mutter mit weinendem Baby
Huilen is de taal die baby’s gebruiken om te laten zien dat er iets mis is.

Een baby die net ter wereld is gekomen, krijgt te maken met een wereld die vijandig lijkt: De bescherming en warmte van de baarmoeder zijn weg, het is kouder en veel lawaaieriger. Bovendien leert het honger kennen en komt de spijsvertering op gang (vaak op een pijnlijke manier).

De baby zelf kan niets anders doen dan huilen. Als hij het koud heeft, zweet, honger heeft, pijn heeft, bang is of behoefte heeft aan nabijheid, kan hij zich alleen door deze geluiden verstaanbaar maken. Als iemand snel komt en zich om hem bekommert, wordt een gevoel van veiligheid verankerd in de persoonlijkheid van de baby: ik word verzorgd en serieus genomen, ik ben niet alleen, ik ben geliefd.

Tip: Liefdevolle betrouwbaarheid is de beste basis voor een stabiele persoonlijkheid bij de baby.

2. “Laat het maar uithuilen” is de slechtste tip!

Ouderschapstips veranderen in de loop der tijd. Het advies om je kind gewoon te laten uithuilen heeft over een lange periode veel onheil veroorzaakt. De veronderstelling dat de baby zelfstandiger zou worden en dat zijn longen zich daardoor sterk zouden ontwikkelen zijn beide onjuist:

Ook de longen van baby’s die niet lang om aandacht hoeven te bedelen ontwikkelen zich naar tevredenheid. En hoe kan een baby onafhankelijk zijn? Hij kan niet voor zichzelf zorgen. Het heeft zijn ouders of andere verzorgers nodig.

Maar de verwaarlozing die “laten huilen” vertegenwoordigt, heeft veel ergere gevolgen, namelijk een gebrek aan basisvertrouwen. De baby voelt dat het een behoefte heeft en dat niemand om hem geeft. Het leert direct dat het niet bijzonder belangrijk is en op niemand kan rekenen. En dit is een les die zijn hele leven lang belangrijk zal zijn, want hij blijft hangen in het onderbewustzijn en kan nauwelijks worden herzien .

3. de effecten van basisvertrouwen zijn legio

Vater mit weinendem Baby im Bett
Een snelle reactie ondersteunt het basisvertrouwen – zelfs als je moe bent of geen woorden hebt.

Om de baby oervertrouwen te laten opbouwen, hoef je als ouders of verzorgers niet eens altijd meteen te weten wat er met hem aan de hand is: het is voldoende als je een onmiddellijke bereidheid signaleert om het probleem aan te pakken. De positieve effecten zijn verstrekkend, maar ook de negatieve effecten van het ontbreken van oervertrouwen.

3.1 Hoe een gezond basisvertrouwen werkt

Als de baby onvoorwaardelijke liefde en veiligheid ontvangt in de vorm van betrouwbare genegenheid, krijgt hij een positieve basishouding ten opzichte van het leven. Het leert andere mensen te vertrouwen en heeft meestal een evenwichtig, tevreden karakter. Op latere leeftijd kan het vaak goed omgaan met crisissituaties en kan het ook vaak omgaan met teleurstellingen. Ze hebben een gezond zelfvertrouwen en staan open voor andere mensen.

3.2 Dit zijn de gevolgen van een gebrek aan basisvertrouwen

Mann mit Selbstzweifeln
Een gebrek aan basisvertrouwen leidt tot wantrouwen, hechtingsangst en zelftwijfel.

Als het basisvertrouwen van de baby verstoord is, zijn er tekenen te zien bij volwassenen: Ze ontwikkelen sneller wantrouwen en zelftwijfel en hebben vaak een pessimistische kijk op de wereld. Ze lijden vaak aan hechtingsangst en onevenwichtigheid, wat in ernstige gevallen kan uitgroeien tot depressie of zelfs persoonlijkheidsstoornis.

Velen van hen ontwikkelen een neiging tot perfectionisme, die gepaard gaat met het voortdurende gevoel niet goed genoeg te zijn. Een zeker gevoel van ontoereikendheid is iets waar velen hun leven lang nooit meer vanaf komen. Ontwikkelingsachterstanden of leerstoornissen kunnen ook in de kindertijd voorkomen.

4 Hoe bouw je basisvertrouwen op bij je kind

Er zijn enkele , in theorie eenvoudige, regels waarmee u uw baby basisvertrouwen kunt bijbrengen:

  • Wees er altijd als het huilt en zorg.
  • Houd in gedachten dat de baby niet kan weten dat u alleen in de volgende kamer bent – hij moet ervan uitgaan dat u weg bent en hem met rust laat.
  • Maak veel en vaak lichamelijk contact, knuffel en kroel met de baby.
  • Straal zoveel mogelijk rust en kalmte uit.
  • Spreek met een zo vriendelijk en warm mogelijke stem.
  • Houd u aan rituelen zoals regelmatige voedingstijden, dutjes of wandelingen.
  • De verzorgers mogen niet voortdurend veranderen (nieuwe kindermeisjes bijvoorbeeld).

Vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden is de band zo sterk en het basisvertrouwen zo gevestigd dat de baby u op de proef begint te stellen: springt u nog onmiddellijk als hij voor de twaalfde keer de fopspeen op de grond gooit? Nu kunt u de eerste grenzen gaan aangeven door “nee” te zeggen en hem de fopspeen pas terug te geven als u klaar bent met uw huidige taak.

Tip: U bent geen slechte ouder als u dit doet – ook al voelt het in het begin zo. 5. Is het basisvertrouwen van het kind verstoord?

Is het basisvertrouwen van het kind verstoord? Dit zijn de tekenen

Mutter ohne Urvertrauen kümmert sich um Baby
Als je zelf geen basisvertrouwen hebt, moet je extra moeite doen om dat voor je baby op te bouwen.

Je wilt je baby sterker maken en hem of haar de best mogelijke start in het leven geven, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Sommige mensen hebben zelf weinig of geen basisvertrouwen. Ze moeten heel goed nadenken om deze ervaring niet door te geven aan hun baby.

Sommige moeders lijden aan een postnatale depressie, sommige vaders aan stress. Verdriet kan ook betekenen dat je de baby niet de nabijheid kunt geven die hij nodig heeft. Mogelijke tekenen van een tekort kunnen de volgende zijn:

  • de baby stopt niet met huilen
  • hij heeft problemen met slapen
  • hij weigert borst of fles
  • de baby is over het algemeen onrustig

6. dit is wat u kunt doen als u zich zorgen maakt over problemen met de ontwikkeling van basisvertrouwen

U weet niet wat het anders zou kunnen zijn: U doet eigenlijk alles goed, en de baby huilt nog steeds en is niet te kalmeren. Dit kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt.

Junge überforderte Mutter mit Baby
Een baby krijgen is een enorme opgave – jonge ouders worden er vaak door overdonderd.

Naast de hierboven genoemde zoals depressie, stress en verdriet, kan het ook gewoon overweldigd zijn: Je leven is zojuist volledig op zijn kop gezet, je hebt last van slaapgebrek, en de angst om iets fout te doen is even groot als je liefde voor je baby. Dit is absoluut niet abnormaal.

De baby voelt de angst en bezorgdheid aan en reageert daarop. Hier helpt het al veel als u betrouwbaar reageert op het huilen of weer snel reageert als u dat een keer niet deed: Kleine leemtes in het basisvertrouwen kunnen snel worden hersteld.

Praktische hulp voor zogenaamde huilbaby’s wordtgeboden door de huilambulance: hier krijg je ondersteuning door een mix van psychologie en fysieke oefeningen die je helpen de baby te kalmeren en oervertrouwen in te boezemen ondanks de moeilijke start. Hoe eerder je gebruik maakt van deze hulp, hoe beter voor jou en de baby.

Tip: Hulp aanvaarden betekent niet dat u een slechte ouder bent – het betekent dat u alles doet wat u kunt voor het geluk van uw baby.

7. verdere gidsen voor een goede ouder-baby relatie

No products found.

Gerelateerde berichten