Hersenschudding bij kinderen: symptomen, therapie en mogelijke gevolgschade

Een hersenschudding bij kinderen is niet ongewoon. Kleine onoplettendheid of een ongeluk kunnen een hersenschudding veroorzaken. In onze gids leggen we uit wat een hersenschudding precies is, hoe gevaarlijk het is en of het zin …

Hersenschudding bij kinderen: symptomen, therapie en mogelijke gevolgschade

Gehirnerschütterung beim Kind nach Sturz
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Hersenschudding bij kinderen: symptomen, therapie en mogelijke gevolgschade
Wat is het juiste gedrag na een val?

Neem na een val een paar minuten de tijd om de symptomen van een hersenschudding te vergelijken.

Hoe moet ik reageren als ik een hersenschudding bij mijn kind vermoed?

Als er duidelijke tekenen van een hersenschudding zijn, ga dan naar het ziekenhuis om de oorzaak op te laten helderen.

Hoe wordt een hersenschudding behandeld?

Rust is de beste behandeling voor een lichte tot matige hersenschudding. Uw kind mag voorlopig niet turnen, ravotten of verwoed spelen. Na een paar dagen kan uw kind weer gewoon beginnen.

Een hersenschudding bij kinderen is niet ongewoon. Kleine onoplettendheid of een ongeluk kunnen een hersenschudding veroorzaken. In onze gids leggen we uit wat een hersenschudding precies is, hoe gevaarlijk het is en of het zin heeft om het in het ziekenhuis te laten controleren.

[knop]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/knop]

1. klappen en vallen belasten de hersenen

Kind mit kleiner Platzwunde
Een hersenschudding is niet altijd aan de buitenkant te herkennen.

Er zijn tal van mogelijkheden die leiden tot een hersenschudding bij een kind. De meeste kinderen ravotten wild of zijn actief in de sport. Een val met de fiets, het hoofd stoten na een onschuldig handgemeen of een botsing met een tegenstander bij voetbal zijn voorbeelden bij uitstek die tot een hersenschudding kunnen leiden.

Maar dat betekent niet dat elke, kleine val een reden tot zorg is. Onze schedel beschermt de hersenen namelijk grotendeels tegen letsel van buitenaf. De botten van de schedel zijn bijzonder stevig en daardoor bestand tegen de zwaarste belastingen. Bovendien zijn de hersenen zelf omgeven door een laag vloeistof die cerebrospinaal vocht wordt genoemd.

Toch is en blijft bescherming van het hoofd bijzonder belangrijk in het dagelijks leven. Dus als er een sterke externe impact op het hoofd is als gevolg van een val of klap, bewegen de hersenen naar binnen zodat ze het schedelbot raken. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan dit leiden tot een kortdurende aantasting van de reguliere hersenfuncties.

Hier is een korte instructievideo voor kinderen om goed voor hun hoofd te zorgen:

2. herken de symptomen van een hersenschudding

Hersenschudding:

Artsen noemen een hersenschudding ook wel licht traumatisch hersenletsel, of commotio cerebri in het Latijn.

In tegenstelling tot open letsels is een hersenschudding bij een kind niet op het eerste gezicht te herkennen. Neem daarom na een val of een harde klap op het hoofd de tijd om enkele symptomen te evalueren.

Als uw kind zich niet goed voelt, moet het zeker een pauze inlassen van spelen, sporten of andere activiteiten. De meeste symptomen verschijnen korte tijd na de val en niet noodzakelijkerwijs onmiddellijk.
Hieronder volgt een overzicht van de typische symptomen die u kunt herkennen bij een kind dat een hersenschudding heeft opgelopen:

Kind klagt über Kopfschmerzen
Hoofdpijn is relatief gemakkelijk te herkennen bij kinderen.
 • Zowelhoofdpijn als nekpijn: Hoofdpijn is vaak relatief gemakkelijk te herkennen bij jonge kinderen omdat ze voortdurend naar hun voorhoofd grijpen of naar hun nek grijpen.
 • Misselijkheid en braken: Als gevolg van een hersenschudding of door ernstige hoofdpijn komen misselijkheid en braken vaak voor.
 • Moeite met zien: Sommige kinderen vinden het moeilijk om hun blik te focussen. Dit is meestal uiterlijk te zien aan sterkere oogbewegingen.
  Sommige kinderen knijpen scheel of hebben pupillen die in verschillende mate verwijden.
 • Kortdurend bewustzijnsverlies
 • Duizeligheid en problemen om hun evenwicht te bewaren
 • Geheugenverlies

In geval van bewusteloosheid, anders verwijde pupillen en ernstige hoofdpijn moet u onmiddellijk een arts raadplegen om mogelijke gevolgschade te voorkomen. Als de hersenen zelf beschadigd zijn, kan dit leiden tot een hersenbloeding.

Als de symptomen later optreden, moet u ook een arts raadplegen, omdat dit wijst op een hersenbloeding.

Tip: De meeste builen leiden niet tot een hersenschudding. Toch mag een snelle blik niet ontbreken.

3 De controle in het ziekenhuis brengt zekerheid

Kind bei einer CT-Untersuchung
In veel gevallen wordt een CT-scan gebruikt voor opheldering
.

Als er duidelijke tekenen van een hersenschudding zijn, moeten ouders niet aarzelen om naar het ziekenhuis te gaan om mogelijke gevolgschade te voorkomen. Het is aan u om te beslissen wanneer u naar de dokter gaat, maar als de symptomen duidelijk zichtbaar zijn, is dit de enige juiste beslissing.

In het ziekenhuis wordt een uitgebreide controle uitgevoerd. In de regel wordt een CT of een MRI gemaakt om eventuele hersenbloedingen op te sporen en letsel uit te sluiten.

Als er bij uw kind echter geen zichtbare tekenen van een zware hersenschudding zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. In dat geval volstaan een paar dagen bedrust om het orgaan volledig te laten herstellen.

Als onderdeel van de therapie zal het kind gedurende 24 uur in het ziekenhuis worden gecontroleerd.

Als er alleen sprake is van een hersenschudding is er geen gevolgschade te verwachten. Een hersenbloeding daarentegen kan leiden tot blijvende invaliditeit. In het ergste geval kan een hersenbloeding tot de dood leiden.

Dit type hoofdletsel wordt ingedeeld op een schaal. Een klassieke hersenschudding komt overeen met een licht traumatisch hersenletsel, een hersenkneuzing met een matig traumatisch hersenletsel en een kneuzing met een ernstig traumatisch hersenletsel.

4. gebruik de hersteltijd

Kleines Mädchen liegt mit Puppe schlafend im Bett.
Rust is belangrijk voor een volledig herstel.

Als een kind een hersenschudding heeft, is tijd de belangrijkste factor voor voldoende herstel. Sport en mentaal veeleisende activiteiten moeten daarom korte tijd worden opgeschort. Na een paar dagen bedrust kunnen de meeste kinderen en jongeren hun gewone dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Speciale therapie is niet nodig.Stel hen echter niet bloot aan sterk zonlicht. Dit geldt vooral als kinderen op vakantie een hersenschudding oplopen.

In de eerste periode zijn computer- en videospelletjes en televisie ook zeer belastend voor de hersenen.

Als de hersteltijden niet in acht worden genomen, heeft dit meestal een negatief effect op de lange termijn. Zo hebben veel kinderen weken of zelfs maanden last van hoofdpijn. In sommige gevallen klagen getroffen kinderen over concentratieproblemen en leerproblemen.

Aandacht: Volgens een studie lijden de hersenen gedeeltelijk op lange termijn. Zelfs 6 jaar later had een kind bijvoorbeeld vaker problemen met aandacht en geheugen.
IQ-scores kunnen verslechteren zonder voldoende revalidatie.

FAQ 5: Belangrijke vragen en antwoorden

Krijgt een kind medicijnen na een hersenschudding?

In de regel vindt er in het begin geen behandeling met medicijnen plaats. Dit om na te gaan of en in welke mate er veranderingen optreden in de lichamelijke toestand.
Bij ernstige hoofdpijn die langer aanhoudt, schrijven artsen vaak paracetamol voor – dat werkt tegen de pijn en verlaagt de koorts – en andere pijnstillers die slechts geringe bijwerkingen hebben.

Kinder beim Wettlauf
De komende twee tot drie weken mogen er geen sportwedstrijden worden gehouden.

Heeft strikte bedrust zin?

Rust betekent niet dat een kind het bed niet mag verlaten. Alleen inspannende activiteiten moeten worden vermeden. Ga dus samen wandelen. Frisse lucht is ook goed voor een hersenschudding.

Hoe kan het risico op een hersenschudding geminimaliseerd worden?

Zorg ervoor dat u een helm draagt tijdens sporten waarbij u kunt vallen. Dit kan hersenschuddingen zoveel mogelijk voorkomen en verder hoofdletsel vermijden.
Dit geldt met name voor de volgende sporten:

 • Fietsen en inline skaten
 • Skiën en snowboarden
 • paardrijden

Kinderen moeten ook beschermende uitrusting dragen als zij rugby, ijshockey of boksen.
Verdere tips en interessante informatie over hersenschudding bij kinderen worden verstrekt door het initiatief “Bescherm je hoofd!” . De link naar de homepage vindt u hier.

6 Verdere literatuur over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten