De gehele motoriek is verdeeld in de gebieden grove en fijne motoriek. In de ruimste zin zijn de grove motoriek de basisbewegingen van het lichaam.
Hoe vroeger ouders de grove motoriek van hun kinderen stimuleren, hoe gemakkelijker zij moeilijkere oefeningen onder de knie krijgen.
Het evenwichtsgevoel vormt de basis van het functioneren van de grove motoriek en moet daarom het eerste aandachtspunt zijn.
[knop]Balansspeelgoed kopen[/knop]
In de loop van hun ontwikkeling moeten kinderen leren hun evenwicht te bewaren en hun coördinatievaardigheden te verbeteren. Maar wat betekent de term grove motoriek eigenlijk in deze context ? Is er een exacte definitie?
Waarom zijn grove motorische vaardigheden zo belangrijk en in hoeverre kunnen ze worden verbeterd?
In ons artikel lees je wat allemaal tot het gebied van de grove motoriek behoort en in hoeverre de verschillende aspecten door gerichte oefeningen kunnen worden bevorderd.
Inhoudsopgave
1. grove motoriek – wat gaat er schuil achter de term
Grove motoriek omvat per definitie de basisbewegingen van het lichaam. In tegenstelling tot de fijne motoriek, die alleen delicate bewegingen van afzonderlijke spierdelen vereist, bijvoorbeeld met de vingers of tenen, omvat de grove motoriek alle spiergroepen die voor een beweging nodig zijn.
Om kinderen in staat te stellen zich basismotorische vaardigheden eigen te maken, speelt de ontwikkeling van het evenwicht een beslissende rol. Dit vormt de basis voor het leren kruipen en lopen en later voor het leren fietsen.
Naast het evenwichtsgevoel omvat het begrip grove motoriek per definitie
- de totale spierspanning van het lichaam om bewegingen te kunnen uitvoeren (kracht)
- voldoende lichaamsbewustzijn zodat er controle is over het aanspannen en ontspannen van de spieren (coördinatie)
2. evenwicht – de basis moet goed zijn
Als het evenwichtsgevoel onvoldoende is, maakt het nauwelijks uit in welke mate de musculatuur is ontwikkeld of hoe goed de coördinatie verder werkt.
Staan, kruipen, rennen of springen zijn vaardigheden die alleen mogelijk zijn in samenhang met een getraind evenwichtsgevoel.
Hieronder vindt u enkele oefeningen die u kunt gebruiken om het evenwicht van uw kind te bevorderen.
Tip: Een goed evenwichtsgevoel verbetert het zelfvertrouwen, omdat kinderen meer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam.
2.1 Eerste evenwichtsoefeningen voor baby’s
In het begin vinden baby’s het nog moeilijk om zich om te draaien. Een kleine hangmat is in deze fase geschikt, omdat baby’s al onbewust compenserende bewegingen maken om de hangmat tegen te houden of te verplaatsen.
Zodra deze eerste stap van het omdraaien onder de knie is, is het tijd om te gaan kruipen. Bied uw baby daarom voldoende mogelijkheden om zich zo vrij mogelijk door de kamer te bewegen.
Een tunneltje waar je peuter doorheen kan kruipen en een gemarkeerd parcours helpen het evenwicht te verbeteren.
Hoe meer prikkels u creëert, hoe sneller uw kind zich kan ontwikkelen.
Opmerking: Schrik niet als uw kind er iets langer over doet om te leren lopen. Alles tussen 9 en 15 maanden wordt als normaal beschouwd.
2.2 Spelenderwijs het evenwichtsgevoel trainen
De MoMo studie:
Volgens een studie in opdracht van het Bundesministerium für Bildung und Forschung is de motoriek van kinderen de laatste jaren licht merkbaar verbeterd. In tegenstelling tot vroeger laten de waarden echter veel te wensen over.
Opdat uw kind niet alleen een goed, maar ook een uitstekend evenwichtsgevoel ontwikkelt, is het noodzakelijk om al op jonge leeftijd met stabiliteit om te gaan.
Hoe meer mogelijkheden kinderen krijgen om hun evenwichtsgevoel te trainen, hoe beter ze zullen presteren op alle gebieden van de grove motoriek, want de basis is goed.
Bijzonder geschikt zijn spelletjes waarbij kinderen moeten balanceren of op een ongelijke ondergrond moeten staan. De volgende speeltoestellen zijn ideaal, die kinderen zowel thuis als in de kleuterschool kunnen gebruiken:
- Trampoline
- rolplanken
- een Bobby-Car
- loopwielen
- stuiterballen
- scooters
- stelten
- inline skates of rolschaatsen
Het is echter ook nuttig om het evenwicht in het dagelijks leven te bevorderen. Balanceer bijvoorbeeld op een stoeprand of een boomstam. Stap bij het boodschappen doen niet op de voegen, maar alleen op de afzonderlijke tegels in de supermarkt.
Kinderen vanaf 4 jaar kunnen leren fietsen, als hun evenwicht tegen die tijd maar voldoende getraind is.
Een moderne en uitdagende evenwichtsoefening is de slackline. Hierbij moeten de deelnemers balanceren op een lint dat tussen twee bomen is gespannen zonder eraf te vallen. Maar omdat de eerste pogingen echt moeilijk zijn, moet uw kind al wat ouder zijn voor deze sport.
Tip: De speciale vakgebieden motopedagogie en psychomotoriek houden zich intensief bezig met oefeningen om het evenwicht te verbeteren.
3. kracht en coördinatie – zo bevordert u de grove motoriek
Naast het aspect evenwicht zijn het de gebieden kracht en coördinatie die complexe bewegingen mogelijk maken en kinderen een zekere vrijheid geven bij het bewegen.
De speeltuin biedt kinderen een uitstekende gelegenheid om veel verschillende coördinatie-uitdagende oefeningen uit te proberen. Bij schommelen, glijden of wippen ligt de nadruk op het evenwichtsgevoel.
Klimmen daarentegen vergt veel kracht en is een coördinatieve uitdaging. Vooral de afstand tot de grond vereist inzicht in hoogte en evenwicht.
Deze eerder statische oefeningen helpen om in rust het evenwicht niet te verliezen. Anderzijds wordt het wat moeilijker bij dynamische bewegingen.
Huppelen en springen vereisen zowel veel spierkracht als het nodige evenwicht om veilig te landen en niet om te vallen.
Natuurlijk kun je ook catch spelen om het ontwijken en snel van richting veranderen te oefenen. Als neveneffect train je je uithoudingsvermogen.
Tip: Vooral hyperactieve kinderen moeten veel mogelijkheden hebben om te bewegen. Dat maakt het voor hen veel gemakkelijker om stil te zitten en niet permanent onder druk te staan.
4. train het gevoel voor de bal
Naast basisvaardigheden als rennen en springen moeten ook de gebieden gooien, vangen en omgaan met ballen worden getraind.
Veel jonge kinderen worden bijna magisch aangetrokken door ballen, dus je hoeft niet veel te doen om kinderen enthousiast te maken voor het schieten of gooien. Als dit echter niet zo gemakkelijk gaat, is het zinvol de zaak speels aan te pakken.
Speel frisbee op het gazon, werp een beetje met blikjes of, in de winter, sneeuwballen, en zet kleine doelen op het gazon of op straat om kinderen te leren hoe ze een bal moeten schieten en stoppen.
Boccia leert kinderen hun kracht te beheersen en gedoseerd te gooien om zo dicht mogelijk bij het doel te komen.
Voetballen of basketballen is niet alleen voor jongens. Ook meisjes moeten deze basisgebieden van de grove motoriek beheersen.
5. koop evenwichtsspeelgoed
No products found.