Ontlasting is van nature bruin met een lichte groene zweem. Als de groene verkleuring echter ongewoon intens is, kan dit een aanwijzing zijn voor een ziekte.
In veel gevallen is groene ontlasting onschuldig. Zo kunnen bijvoorbeeld het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het innemen van medicijnen de ontlasting verkleuren.
Als de groene ontlasting van uw kind slechts korte tijd en zonder andere symptomen optreedt, hoeft u niet naar de kinderarts. Anders moet er een onderzoek plaatsvinden om complicaties te voorkomen.
De aanblik van een volle luier is meestal allesbehalve mooi. Toch moeten ouders altijd letten op de kleur en de consistentie van de ontlasting van hun kind, want die geeft belangrijke informatie over de gezondheid van het kind. Groene ontlasting bij een kind kan een indicatie zijn van een ziekte of het kan volkomen onschuldig zijn.
In dit artikel tonen wij u de meest voorkomende oorzaken en bijbehorende behandelmethoden. Ook krijg je tips over hoe je darmproblemen kunt voorkomen. [button]Verder lezen over de spijsvertering[/button]
Inhoudsopgave
1. de kleur van de ontlasting geeft belangrijke informatie over de gezondheidstoestand van een kind
Het voedsel dat we gedurende de dag binnenkrijgen moet ook op een bepaald moment worden uitgescheiden. Terwijl het lichaam sommige bestanddelen volledig benut, scheidt het andere uit omdat het ze niet nodig heeft. Middelbruin is de normale kleur van de ontlasting. Hieruit blijkt dat de lever, de galblaas en de alvleesklier goed functioneren.
Het pigmentstercobiline is verantwoordelijk voor deze bruine kleur, die afkomstig is van de afbraak van het bloedpigment hemoglobine. Bij een zuigeling verandert de kleur van de ontlasting de eerste dagen van groen naar bruin, omdat de darm het voedsel begint te verwerken.
De ontlasting van eenkind kan de volgende kleuren hebben:
- Groen: consumptie van groen voedsel; verkleuring door medicijnen; diarreeziekte.
- Rood: consumptie van rood voedsel; bloeding in de dikke of dunne darm; aambeien.
- Zwart: inname van houtskooltabletten of ijzersupplementen; bloeding in maag of darmen.
- Geel: inname van antibiotica; aandoeningen van de lever, galblaas of alvleesklier.
- Kleikleuren: Gebrek aan spijsverteringssappen van lever of galblaas; middelen tegen diarree; geelzucht.
Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben vaak lichtbruine tot gelige ontlasting. Dit is heel normaal omdat moedermelk de spijsvertering van de baby stimuleert. Als je je baby flesvoeding geeft, kan de ontlasting ook een lichtgele of geelbruine kleur hebben.
In deze video kun je ook zienwat de ontlasting zegt over de gezondheid:
2. mogelijke oorzaken van groene ontlasting bij kinderen
Infantiel meconium
Meconium, ook wel infantiel sputum genoemd, is de eerste stoelgang van een baby. Bij ongeveer 10% van de kinderen is het groen tot zwart van kleur omdat het slijmvliesresten, ingedikte gal en bestanddelen uit het vruchtwater bevat.
Groene ontlasting kan bij een kind verschillende oorzaken hebben. Hoewel de meeste oorzaken ongevaarlijk zijn, zijn er ook ziekten die gepaard kunnen gaan met groene ontlasting.
Het is echter belangrijk dat u niet meteen in paniek raakt als een groene ontlasting bij uw kind optreedt. Als de groene kleur minder dan drie dagen aanhoudt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken.
Hieronder geven we de drie meest voorkomende redenen die kunnen leiden tot groene ontlasting bij kinderen.
2.1 De consumptie van groen voedsel
Een onschuldige reden voor donkergroene ontlasting is voeding. Zo kan het eten van groene groenten groene ontlasting veroorzaken. Deze verkleuring wordt veroorzaakt door het chlorofyl dat in het voedsel zit. Maar ook kunstmatige kleurstoffen of rood vlees kunnen de oorzaak zijn van groene ontlasting bij een kind.
In dat geval treedt de groene verkleuring op kort nadat uw kind deze voedingsmiddelen heeft gegeten. Een ander kenmerk is dat de ontlasting slechts korte tijd groen is.
De volgende groenten kunnen de ontlasting groen kleuren:
- Spinazie
- Broccoli
- Bladsla, rucola
- Bieslook, peterselie
- Erwten
- Boerenkool
- Pistaches
- Zeewier en algen
Groene ontlasting komt vooral voor wanneer uw kind de groenten rauw eet.
2.2 Medicijnen innemen
Groene ontlasting kan echter ook worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen. Deze medicijnen zijn bijvoorbeeld antibiotica, ijzersupplementen en laxeermiddelen. Zodra uw kinderen met de medicijnen stoppen, wordt de kleur van de ontlasting weer normaal.
Na gebruik van antibiotica is het in sommige gevallen nodig om een darmreiniging te doen. Deze medicijnen beschadigen de natuurlijke darmflora, zodat gezondheidsbevorderende bacteriën worden gedood. Een vezelrijke voeding kan ook helpen de darmflora zo snel mogelijk te herstellen.
2.3 Darminfecties of parasieten
Vooral bij diarree en maagdarmziekten komt groene ontlasting vaak voor. Een spijsverteringsstoornis leidt er bijvoorbeeld toe dat de gal niet voldoende kan worden omgezet. Hierdoor is de kleur niet bruin maar groen. Vaak komt diarree ook voor in combinatie met slijm.
Eeninfectie met salmonella kan er ook toe leiden dat de ontlasting groenig wordt. In dat geval is er vaak ook sprake van misselijkheid en braken. Als er daarentegen parasieten in de dunne darm zitten, treedt ook winderigheid met een slechte geur op.
Als het om een dergelijke ziekte gaat, zal de arts uw kind passende medicijnen voorschrijven om ervoor te zorgen dat de symptomen zo snel mogelijk verdwijnen.
3. raadpleeg een arts bij verdere symptomen
.Als een jong kind last heeft van groene ontlasting, is het niet altijd nodig om meteen een arts te raadplegen. Dit geldt vooral als het kind verder gezond lijkt en geen andere symptomen vertoont. Als een kind slechts af en toe groene ontlasting heeft, is er meestal sprake van een onschuldige oorzaak.
Als zich echter andere symptomen voordoen, zoals buikpijn, groene diarree, verstopping of slijmerige ontlasting, moet u een kinderarts raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de aandoening dienovereenkomstig te behandelen. Vooral bij kinderen moet de behandeling zo snel mogelijk worden gestart om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Het eten van vezelrijke groenten en pectinerijk fruit kan ook preventief werken. Deze voedingsbestanddelen zorgen ervoor dat de darmbacteriën andere gevaarlijke ziekteverwekkers bestrijden. Zorg er ook voor dat u het immuunsysteem van uw kind zoveel mogelijk versterkt.
4 Verder lezen over de spijsvertering
No products found.