Groeispurten bij jonge kinderen: Alle ontwikkelingsspurten op een rij

Deontwikkeling van baby’s en kinderen wordt gekenmerkt door groeispurten. Tijdens deze fasen nemen kinderen zowel in gewicht als in lengte toe. Deze lichaamsveranderingen kunnen echter leiden tot groeipijnen.Maar hoe vaak heeft een peuter een groeispurt …

Groeispurten bij jonge kinderen: Alle ontwikkelingsspurten op een rij

wachstumsschub kleinkind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Groeispurten bij jonge kinderen: Alle ontwikkelingsspurten op een rij
Tot welke leeftijd zijn groeispurten te verwachten?

Groeispurten komen verschillende keren per jaar voor bij een kind tot de leeftijd van ongeveer 18 jaar.

Wat zijn de groeifasen van een kind?

De groei van kinderen kan worden onderverdeeld in drie grote fasen. In de babytijd heeft een groeispurt vooral invloed op het gedrag van het kind.

Wat zijn de symptomen van een groeispurt?

Tijdens een groeispurt heeft een peuter vaak last van pijn in de benen. Dit kan worden verlicht met geschikte huismiddeltjes.

Deontwikkeling van baby’s en kinderen wordt gekenmerkt door groeispurten. Tijdens deze fasen nemen kinderen zowel in gewicht als in lengte toe. Deze lichaamsveranderingen kunnen echter leiden tot groeipijnen.Maar hoe vaak heeft een peuter een groeispurt en wat kan aan de symptomen worden gedaan?

In dit artikel lees je wat groeispurten bij kinderen zijn en hoe vaak ze voorkomen. We leggen uit hoe lang ze duren en welke symptomen in het oog springen. Tot slot krijg je tips over hoe je de pijn van een groeispurt kunt verlichten.

[button]Muurstickers kopen voor lichaamsmeting[/button]

1. tijdens een groeispurt wordt een jong kind groter en zwaarder.

kleiner Junge hält eine zu kleine Hose vor sich
De meeste kinderen groeien schijnbaar van de ene op de andere dag uit hun kleren.

Deschoenen passen niet meer en de broek die gisteren is dichtgeritst moet plaatsmaken voor de volgende maat – een groeispurt gaat altijd gepaard met lichamelijke veranderingen. Maar dat niet alleen. Wanneer een jong kind een groeispurt heeft, is dat vaak ook een ontwikkelingsspurt.

Twee grote groeispurten komen al voor tijdens de zwangerschap. Hoewel de ontwikkelingsfasen in een bepaalde volgorde verlopen, ontwikkelt elk kind zich in een ander tempo. In principe komt de groeispurt bij een jong kind echter altijd in een bepaalde periode voor. Direct na de geboorte groeien en ontwikkelen baby’s het snelst.

Groeispurten worden gekenmerkt door het feit dat zij in fasen optreden en slechts enkele dagen duren. Alleen al in de eerste 14 maanden maken baby’s acht grote ontwikkelingsfasen door. In die periode groeien kinderen gemiddeld ongeveer 25 cm.

Tip: Veel ouders weten niet zeker of hun kind in een normaal tempo groeit. Hier vindt u een tabel met de gemiddelde lengte van meisjes en jongens op een bepaalde leeftijd.

2. De groei wordt gekenmerkt door drie grote groeispurten

glückliches Baby auf der Waage
Binnen de eerste 5 maanden verdubbelt het gewicht van het kind.

Degroei van kinderen kan worden onderverdeeld in drie verschillende fasen. Deze willen we hieronder kort aan u voorstellen:

 • Fase 1: De eerste groeispurt begint na de geboorte en duurt tot ongeveer de leeftijd van drie jaar. Ze is onderverdeeld in acht afzonderlijke groeispurten. Naast een verdubbeling van de lichaamsgrootte wordt deze periode ook gekenmerkt door vele ontwikkelingsstappen.
 • Tweede fase: De tweede grote groeifase duurt van het derde levensjaar tot de puberteit. Kinderen groeien in deze fase voortdurend met ongeveer vijf tot zes centimeter per jaar. Er zijn echter altijd spurts, die vervelende bijwerkingen kunnen hebben.
 • Derde fase: De derde en laatste groeifase omvat de hele puberteit. De kinderen groeien ongeveer zeven tot negen centimeter per jaar tot ze hun uiteindelijke lengte hebben bereikt.

Terwijl de ontwikkelingsspurt bij een baby vooral gevolgen heeft voor de borstvoeding en de slaap, wordt een groeispurt bij een peuter gekenmerkt door gedragsveranderingen.

Groeistoornissen door krachttraining?

Het vooroordeel dat krachttraining een negatieve invloed heeft op de groei bij kinderen kan niet wetenschappelijk worden bevestigd. Er is zelfs een actuele studie die bewijst dat gerichte krachttraining ook leidt tot een verbetering van het welzijn van kinderen.

Er zijn drie belangrijke veranderingen tijdens de groeispurt van een jong kind:

 • Defensiefase: Kinderen reageren op veel alledaagse situaties met boosheid en opstandigheid. Ze leren hun eigen behoeften te doen gelden en grenzen te testen.
 • Hechtingsfase: kinderen zijn niet graag alleen en zoeken veel lichamelijk contact met hun ouders. Veel kinderen zoeken ’s nachts ook het bed van hun ouders op om geknuffeld te worden.
 • Gehechtheidsfase: Deze fase kan zeer stressvol zijn voor ouders. De kinderen worden zelfstandiger en willen veel dingen alleen of met andere kinderen doen. Ook al is het moeilijk voor u, u moet in deze fase leren loslaten, want dit geeft de kinderen veel zelfvertrouwen en is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling.

Opmerking: De afzonderlijke fasen hebben echter geen vaste volgorde meer. Deze volgorde verschilt sterk van kind tot kind.

3. groeipijnen komen vooral voor in de benen.

Junge hält sich das Knie
Groeipijnen zijn het meest merkbaar rond de knieën.
.

Maar ook bij jonge kinderen heeft een groeispurt een grote impact op het lichaam. De aandacht gaat dus vooral uit naar de zogenaamde groeipijnen.

Kinderen ervaren groeipijnen meestal als doffe, drukkende en diffuse pijnen die vooral worden gevoeld rond de knieën, op de kuiten en de dijen. In zeldzame gevallen kunnen ook de armen worden getroffen. De symptomen treden vooral ’s nachts of in rust op en duren gemiddeld enkele uren.

Deoorzaak van deze groeipijnen is nog niet duidelijk wetenschappelijk verklaard. Deskundigen zijn het er echter over eens dat de ligamenten, pezen en spieren overbelast zijn door de groei van het skelet.

Dat de pijn vooral ’s nachts optreedt, komt doordat het groeihormoon grotendeels vrijkomt tijdens de slaap. In sommige gevallen kan de pijn zo hevig zijn dat de kinderen ’s nachts ondanks hun vermoeidheid wakker worden en niet meer kunnen slapen. De volgende ochtend is de pijn meestal weggeblazen.

Voorzichtig: Intensieve sporten en lichamelijke inspanning kunnen de pijn doen toenemen. In dit geval kan speciale krachttraining helpen.

Meer informatie over de behandeling van groeipijnen bij kinderen vindt u in de volgende video:

4. de pijn verlichten met warmte en homeopathie

glückliches kleines Mädchen in der Badewanne
Een warm bad voor het slapen gaan kan ook helpen bij het verlichten van groeipijnen.

Groeipijnen kunnen erg ongemakkelijk zijn. Daarom moeten ouders hun kind in deze periode zoveel mogelijk ondersteunen. Neem je kind vaker in je armen en bied troostende woorden. Gezamenlijke activiteiten kunnen ook afleiden van de pijn.

Er zijn echter ook enkele huismiddeltjes die de pijn op een zachte manier kunnen verlichten. Allereerst moet u warmte proberen. Leg een kersenpitkussen of een warmwaterkruik op het getroffen gebied.

Een andere optie is om de benen en armen te masseren om de bloedsomloop te stimuleren. Homeopathische middelen zoals arnica of sint-janskruid zijn geschikt. Daarnaast kan de inname van mineralen, zoals magnesium of calcium, verlichting geven.

Medicijnen mogen daarentegen alleen worden gebruikt als de pijn zo hevig is dat kinderen er nauwelijks tegen kunnen. Bespreek de individuele dosering wel met uw kinderarts.

Let op: Als de pijn zeer hevig is of als er andere symptomen zoals vermoeidheid, koorts of zwelling optreden, is het raadzaam een kinderarts te raadplegen. In dat geval kunnen er ook ernstige ziekten aan de klachten ten grondslag liggen.

5. muurstickers kopen voor lichaamsmeting

No products found.

Gerelateerde berichten