De typische symptomen van een “echte griep” zijn pijn in de ledematen, hoesten, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en koude rillingen.
Het vaccin bestaat uit twee componenten: De zogenaamde virale envelop en griepvirussen die niet meer actief zijn. Het doel van het inspuiten van dit vaccin is het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van antistoffen.
In de eerste drie dagen na de vaccinatie kunt u lichte koorts, spierpijn en rillingen hebben. Deze verschijnselen verdwijnen echter na ongeveer twee dagen.
Het debat over welke vaccinaties een kind wel of niet zou moeten krijgen is al sinds mensenheugenis gaande, en voor bijna elke vaccinatie zijn er voor- en tegenstanders. In dit artikel vertellen wij u welkepunten deze opinieleiders aanvoeren over de griepvaccinatie voor kinderen om deze aan te bevelen of af te raden, en in welke gevallen wij deze vaccinatie aanbevelen.
[button]Vaccinatiewijzer[/button]
Inhoudsopgave
1. griepvaccinatie bij kinderen. Ja of nee?
Griepkiemen zijn overal
Griepkiemen zijn virussen die overal ter wereld voorkomen. Ze worden overgedragen via druppeltjes, zoals bij niezen of hoesten. Ze kleven aan deurklinken en voorwerpen waarmee iedereen voortdurend in contact komt.
Een “echte griep”, d.w.z. griep en geen verkoudheid, is zeer besmettelijk en kan zich snel verspreiden op kleuterscholen en scholen. Typische symptomen van griep zijn pijnlijke ledematen, hoest, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en koude rillingen. De duur van griep hangt altijd af van het kind zelf, maar in de regel moet uw kind met griep en zonder vaccinatie één tot twee weken in bed blijven.
Sommige kinderen hebben echter reeds bestaande aandoeningen of een verzwakt immuunsysteem. Het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting heeft een aanbeveling online staan van de Permanente Vaccinatiecommissie (STIKO). Volgens deze aanbeveling behoren kinderen met aandoeningen van de luchtwegen, het hart, de bloedsomloop, de nieren, de lever en kinderen met stofwisselingsziekten, diabetes, neurologische stoornissen, een verstoord immuunsysteem of een HIV-infectie tot de belangrijkste risicogroepen waarvoor de STIKO een griepvaccinatie voor kinderen sterk aanbeveelt. De griepvaccinatie wordt ook aanbevolen in Zwitserland en Oostenrijk.
Als uw kind tot deze belangrijkste risicogroep behoort, is het van groot belang uw kind te laten vaccineren. De griep is ook bijzonder gevaarlijk voor kleine kinderen, omdat deze snel kan uitmonden in een longontsteking. Als uw kind naar een gemeenschapsvoorziening zoals een crèche gaat, is vaccinatie zinvol. Op veel plaatsen liggen griepvirussen ook op de loer voor uw kind in de crèche en op school. Als uw kind veel contact heeft met oudere mensen (die ook een risicogroep zijn voor griepvirussen), moet u ook aan een griepprik denken. Aangezien griepvirussen voortdurend veranderen, moet de vaccinatie elk jaar worden herhaald met het nieuwste vaccin.
Tip voor zwangere vrouwen: Als u en uw partner van plan zijn een kind te krijgen, hoeft u niet per se een griepprik te halen. Bespreek met uw gynaecoloog wanneer een vaccinatie voor zwangere vrouwen raadzaam is. Tijdens de zwangerschap moet u wachten tot het tweede trimester voordat u zich laat vaccineren. Voor uw eigen bescherming en die van uw baby moet u contact met risicogroepen en zieke mensen vermijden.
2 Griepvaccinatie bij kinderen heeft voor- en nadelen. Een overzicht
De volgende tabel laat zien wat voor en tegen griepvaccinatie bij kinderen pleit:
- Voor kinderen met reeds bestaande aandoeningen of een (nog) zwak immuunsysteem kan de griepvaccinatie een zinvolle bescherming bieden. Het risico om ziek te worden kan met 50 procent worden verminderd.
- Wie ondanks de griepvaccinatie toch griep krijgt, komt meestal sneller en met minder heftige symptomen over zijn ziekte heen dan zonder de vaccinatie.
- Griepvirussen veranderen. De productie van een aangepast vaccin duurt meestal negen maanden tot het klaar is voor de markt. De bescherming van de vaccinatie is dus niet altijd hetzelfde.
- Een andere kwestie zijn de bijwerkingen die uw kind na elke vaccinatie kan hebben: Koorts, rode huid en spierpijn behoren tot de meest voorkomende bijwerkingen.
Let op: Vaccinatie wordt alleen afgeraden als er een bekende allergie is voor een van de bestanddelen van het vaccin. Voor kinderen in goede gezondheid wordt vaccinatie niet aanbevolen.
3. Er worden twee soorten vaccins gebruikt
Het griepvaccin bestaat uit twee componenten: Van de zogenaamde virale envelop en griepvirussen die niet meer actief zijn. Het doel van het inspuiten van dit vaccin is om het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van antistoffen.
De volgende vaccinaties zijn gebruikelijk bij griepvaccinaties voor kinderen:
- Zuigelingen en peuters worden geïnjecteerd metde helft van een dosis voor volwassenen. Dit is meestal een dood vaccin. Kinderen kunnen worden ingeënt vanaf de leeftijd van zes maanden.
- De beste tijd om dit te doen is tussen oktober en november.
- Kinderen die vóór hun negende jaar nog nooit zijn gevaccineerd, moeten twee vaccindoses krijgen met een tussenpoos van vier weken.
- Er is ook een levend vaccin beschikbaar voor kinderen en adolescenten. Dit wordt toegediend als neusspray. Deze methode kan nuttig zijn als uw kind bang is voor injecties of als u weet dat uw kind een bloedstollingsstoornis heeft. Deze vaccinatiemethode is niet haalbaar voor kinderen met astma.
- Een 4-voudige griepvaccinatie voor kinderen beschermt tegen alle bekende seizoensgriepvirussen. Sinds 2018 staat dit vaccin bovenaan de aanbevelingslijst; daarvoor was dat het drievoudige preparaat.
Het ziekenfonds vergoedt dan de kosten als voor uw kind een vaccinatieadvies is opgesteld. Helaas is het mogelijk dat uw kind een griepvirus oploopt, ook al is het gevaccineerd. Er is geen 100% bescherming, maar het verloop van de griep is zwakker als uw kind gevaccineerd is.
4. bijwerkingen kunnen ook optreden bij de griepvaccinatie
De meeste kinderen verdragen de griepvaccinatie vrij goed. Na de inenting van het dode vaccin kan er roodheid optreden op de injectieplaats. Ook is zwelling mogelijk door de prikkeling van de lichaamseigen afweer. In de eerste drie dagen na de vaccinatie kunt u last krijgen van lichte koorts, spierpijn en koude rillingen. Deze symptomen verdwijnen echter na ongeveer twee dagen. Zeer zelden treden ernstige bijwerkingen op, zoals een tijdelijke verlaging van de bloedplaatjes.
Een neusspray met levend vaccin kan als bijwerking een verstopte of loopneus veroorzaken. Een onwel gevoel en hoofdpijn zijn ook mogelijk. Als uw kind met het levende vaccin is ingeënt, moet het de eerste één tot twee weken contact met risicogroepen zoals ouderen of kleine kinderen vermijden, omdat het virus theoretisch kan worden overgedragen.