- In tegenstelling tot griepachtige infecties komt echte griep minder vaak voor. Influenza bij kinderen is vooral te herkennen aan het feit dat het gepaard gaat met koorts en de symptomen zeer uitgesproken zijn.
- Influenza bij kinderen is een ernstige ziekte die in het ergste geval tot ernstige complicaties kan leiden. Daarom is het belangrijk de ziekte door een arts te laten onderzoeken.
- Net als veel andere ziekten kan griep alleen symptomatisch worden behandeld. Het is belangrijk dat u uw kind rust geeft, zodat het kan herstellen.
Vooral inhet koude seizoen worden kinderen vaak geplaagd door verkoudheid en hoesten. Dit komt vooral doordat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Door ziekteverwekkers af te weren, wordt het kind na verloop van tijd immuun voor veel virussen en bacteriën. Een onschuldige griepachtige infectie moet echter worden onderscheiden van een echte griep.
In onze gids geven wij u informatie over griep bij kinderen. We leggen uit hoe u echte griep kunt herkennen en welke symptomen vooral voorkomen. Ook geven we tips over welke medicijnen en huismiddeltjes helpen tegen griep bij kinderen.
Inhoudsopgave
1. Slechts zelden is het de echte griep.
Er gaat bijna geen winter voorbij dat een kind of peuter geen kriebelige keel en loopneus heeft. Vooral kinderen en jongeren worden vaak getroffen door verkoudheden. Enerzijds komt dit doordat het lichaam eerst moet wennen aan de vele virussen en bacteriën. Anderzijds brengen kinderen veel tijd door in instellingen, zoals kleuterscholen of scholen, waar ziekten zich snel verspreiden.
Terwijl een griepachtige infectie in de meeste gevallen ongevaarlijk is en na een paar dagen over is, is de echte griep een ernstige ziekte.
Zomergriep daarentegen is geen echte griep, maar gewoon een normale verkoudheid.
Soms is het voor ouders echter niet zo gemakkelijk om onderscheid te maken tussen griep en een griepachtige infectie. Daarom willen wij u in de volgende tabel de belangrijkste verschillen laten zien.
Ziekte | Verloop | Trigger |
---|---|---|
Griepachtige infectie | Een verkoudheid begint meestal met een kriebelende keel en keelpijn. In de dagen daarna komen daar verkoudheid, hoest en hoofdpijn bij. In sommige gevallen krijgen de kinderen lichte koorts. Na enkele dagen is de verkoudheid voorbij. | Er zijn meer dan 200 verschillende virussen |
Echte griep | De symptomen treden plotseling op en zijn ernstig. Binnen zeer korte tijd is er sprake van hoge koorts (meer dan 38,5°C), ernstige hoofdpijn en pijn in de ledematen, en een uitgesproken gevoel van ziek zijn. De duur van de symptomen bedraagt tot twee weken. | Griepvirussen |
Uit deze tabel blijkt dat de symptomen van een echte griep veel uitgesprokener zijn dan die van een griepinfectie. Bij kinderen kunnen ook buikpijn, misselijkheid en braken optreden, net als bij buikgriep.
Hoe lang de symptomen aanhouden, hangt af van zowel de leeftijd van het kind als zijn algemene gezondheidstoestand. Terwijl sommige kinderen zich na een paar dagen al weer fit voelen, hebben andere kinderen tot twee weken last van de symptomen van de infectie.
2. als je griepsymptomen hebt, moet je naar de dokter gaan
De gezondheid van je eigen kinderen gaat iedere ouder aan het hart. Daarom moet je niet aarzelen om een arts te raadplegen als je kind last heeft van de genoemde symptomen. Hij of zij kan ook gemakkelijk vaststellen of het daadwerkelijk om de echte griep gaat.
Als in een uitstrijkje griepvirussen kunnen worden aangetoond, is het ook mogelijk een antiviraal geneesmiddel tegen de griep voor te schrijven. Het heeft echter alleen zin om de medicijnen in de eerste 48 uur in te nemen.
Verder kan de behandeling van griep alleen symptomatisch zijn. Dit betekent dat de arts medicijnen kan voorschrijven om de symptomen te verlichten.
Griepepidemieën in Duitsland
Van tijd tot tijd wordt Duitsland getroffen door bijzonder ernstige griepepidemieën. Tijdens de laatste grote griepepidemie in 1995/96 stierven alleen al in Duitsland 30.000 mensen. Maar ook in 2017/18 bezochten ongeveer 9 miljoen patiënten een arts vanwege de griep.
Gevallen in kwestie:
- Ibuprofen of paracetamol voor hoge koorts en pijn in de ledematen.
- Neusdruppels die een decongestief effect hebben op de slijmvliezen
- Ontzwellende middelen om de hoest te verlichten
Antibiotica worden zelden gebruikt om griep te behandelen, omdat ze alleen werkzaam zijn tegen bacteriën en niet tegen virussen. Als er daarentegen complicaties optreden, zoals een ontsteking van het middenoor of een longontsteking, moeten ter behandeling antibiotica worden toegediend.
In sommige gevallen kan ernstige griep echter ook gevaarlijk zijn. Als het griepvirus bijvoorbeeld kinderen met een verzwakt immuunsysteem treft, kan het leiden tot een bacteriële superinfectie die zich uit in een middenoorontsteking, sinusitis, purulente bronchitis of zelfs longontsteking. In dat geval is behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.
De incubatietijd van griep is ongeveer één tot drie dagen. Een besmet persoon is al besmettelijk voordat de eerste symptomen optreden en tot vijf dagen daarna.
3. Rust en ontspanning ondersteunen het herstel
In veel gevallen komt griep echter zonder complicaties opzetten, zodat strikte bedrust volstaat om van de ziekte te herstellen. Dit betekent dat je kind een paar dagen niet naar de crèche of school moet gaan.
Ook is het zinvol dat u of uw partner een paar dagen vrij neemt van het werk, zodat u goed voor uw kind kunt zorgen. Wat helpt voor het kind is vooral de liefde en aandacht van de ouders.
Aangezien griep meestal gepaard gaat met koorts, kunnen koude kuitkompressen helpen om de temperatuur omlaag te brengen. Dit is echter alleen nodig als de koorts erg hoog is. Het is ook belangrijk dat uw kind veel vocht drinkt, bij voorkeur in de vorm van water of ongezoete thee. Om het lichaam aan te sterken moet uw kind regelmatig iets eten, ook al heeft het geen honger. Een lichte voeding zoals soep of pap wordt aanbevolen.
Er zijnook enkele homeopathische middelen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Deze mogen echter alleen als ondersteunende maatregel worden gebruikt.
FAQ 4: Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is de beste manier om griep te voorkomen?
De beste manier om uw kind tegen griep te beschermen is zijn afweer en dus zijn immuunsysteem te versterken. Dit betekent vooral veel beweging in de frisse lucht, een gezonde voeding met veel groenten en fruit en voldoende vochtinname.
Heeft vaccinatie tegen griep zin?
Volgens de aanbevelingen van de Vaccinatiecommissie moeten vooral zwangere vrouwen en 60-plussers zich jaarlijks tegen griep laten vaccineren om ernstige complicaties te voorkomen. Dit geldt vooral als er sprake is van een aangeboren immuundeficiëntie of een chronische ziekte. Bij gezonde kinderen is het meestal niet nodig.
Hoe kan ik het risico van besmetting binnen het gezin beperken?
De virussen worden door druppels overgedragen en verspreiden zich dus snel. Om besmetting te voorkomen, moet u meer aandacht besteden aan hygiënische maatregelen. In het geval van griep of buikgriep bij kinderen is het vooral belangrijk om uw handen goed te wassen. Zo voorkomt u dat de virussen via uw handen in de slijmvliezen terechtkomen.