Gordelroos bij kinderen: symptomen en behandelingsmogelijkheden

De meeste mensen denken dat vooral oudere mensen gordelroos krijgen. In principe is dit ook waar. Gordelroos kan echter ook bij kinderen voorkomen als secundaire ziekte van waterpokken. In dit artikel leggen we uit hoe …

Gordelroos bij kinderen: symptomen en behandelingsmogelijkheden

guertelrose bei kindern
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Gordelroos bij kinderen: symptomen en behandelingsmogelijkheden
Wat is gordelroos?

Gordelroos is het herpesvirus herpes zoster, dat net als waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella zoster-virus. Kinderen die voor het eerst met dit virus worden besmet, krijgen meestal eerst waterpokken.

Wat zijn de typische symptomen?

In het beginstadium zijn de belangrijkste symptomen dezelfde als die van een verkoudheid of griep. Naarmate de ziekte voortschrijdt, treden echter duidelijkere verschijnselen op, zoals zenuwpijn en een jeukende huiduitslag.

Hoe kan gordelroos worden behandeld?

De behandeling bestaat meestal uit vijf stappen: bestrijden van de virussen, verminderen van de uitslag, voorkomen van secundaire infecties, behandelen van complicaties en verlichten van de pijn.
Antivirale middelen worden gebruikt om de virussen te bestrijden.

De meeste mensen denken dat vooral oudere mensen gordelroos krijgen. In principe is dit ook waar. Gordelroos kan echter ook bij kinderen voorkomen als secundaire ziekte van waterpokken.

In dit artikel leggen we uit hoe gordelroos ontstaat en op welke symptomen de nadruk ligt bij kinderen. Daarnaast krijgt u informatie over hoe herpes zoster wordt behandeld en waarom het zo belangrijk is om meteen naar een arts te gaan.

[button]Gordelroosgids[/button]

1. gordelroos ontstaat door een reactivering van het waterpokkenvirus.

varizella-zoster-virus
Het varicella-zostervirus kan zowel waterpokken als gordelroos veroorzaken.

Gordelroos is het herpesvirus herpes zoster, dat net als waterpokken ook wordt uitgelokt door het varicella-zostervirus. Kinderen die voor het eerst met dit virus worden besmet, krijgen meestal eerst waterpokken.

Terwijl waterpokken meestal vooral bij kinderen voorkomt, zijn het vooral volwassenen die last hebben van gordelroos. Volgens het Robert Koch Instituut zal één op de twee mensen die de leeftijd van 85 jaar bereiken eenmaal in hun leven herpes zoster oplopen. Dit betekent echter niet dat volwassenen geen waterpokken en kinderen geen gordelroos kunnen krijgen.

Waterpokken genezen na ongeveer een week. De virussen blijven echter in het lichaam, zodat de immuniteit meestal een leven lang duurt. Maar omdat de virussen in het lichaam sluimeren, kunnen ze opnieuw worden geactiveerd. In dat geval verspreiden ze zich via de zenuwbanen, met ontstekingen tot gevolg.

De meest voorkomende oorzaken voor de reactivering van het virus zijn:

  • stress op school of in de gezinsomgeving
  • een eerdere griepinfectie
  • Aangeboren immunodeficiënties
  • Kanker en chemotherapie

Hoewel er veel verschillende oorzaken voor reactivatie zijn, wordt de ziekte bij de meeste getroffenen uitgelokt door stress. Door mentale stress worden de lichaamseigen afweermechanismen aangetast.

Opmerking: Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad, kan ook gordelroos krijgen. Daarom is het belangrijk kinderen op jonge leeftijd te vaccineren.

2. typische symptomen zijn huiduitslag en soms hevige pijn

Lupe zeigt Bläschen vergrößert
De met vocht gevulde blaasjes worden zoster genoemd.

In principe komt gordelroos vrij zelden voor bij kinderen. In het beginstadium zijn de belangrijkste symptomen dezelfde als die van een verkoudheid of griep. Deze omvatten lichte koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en pijn in de ledematen en gezwollen lymfeklieren.

Naarmate de ziekte voortschrijdt, verschijnen er echter duidelijkere symptomen, waardoor u gordelroos bij uw kind gemakkelijker kunt herkennen. De getroffen kinderen hebben zenuwpijn, die ook merkbaar kan zijn door gevoelsstoornissen van het getroffen gebied.

Daarnaast is er een jeukende huiduitslag die het meest opvalt rond de borst en de buik. De blaasjes kunnen echter overal op het lichaam verschijnen. Aanvankelijk is er een aspecifieke roodheid, waarbij zich kleine huidknobbeltjes vormen. Deze ontwikkelen zich tot blaasjes, waarvan sommige jeuken en gevuld zijn met een vloeistof. Als de blaasjes openbarsten, drogen ze na enkele dagen op.

Omdat de virussen zich langs de zenuwbanen verplaatsen, verspreidt de uitslag zich vaak in stroken. Als ze steeds vaker in het gezicht voorkomen, wordt dit ook wel gezichtserysepsis genoemd.

Specifiek voor gordelroos is dat, zoals de naam al aangeeft, de blaasjes zich meestal alleen ophopen rond de helft van de buik en de rug, als in een gordel.

3. de therapie is gebaseerd op de klachten van de kinderen

kleines Mädchen mit einer Tablette im Mund
Antivirale middelen zorgen ervoor dat de virussen zich niet verder vermenigvuldigen.

Als u vermoedt dat uw kind gordelroos heeft, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Want om complicaties te voorkomen is het belangrijk om gordelroos bij kinderen zo snel mogelijk te laten behandelen.

Omdat de diagnose in sommige gevallen erg moeilijk kan zijn, worden speciale tests gebruikt om herpes zoster met zekerheid op te sporen. Om zeker te weten dat het echt om gordelroos gaat, kunnen artsen de ziekteverwekkers opsporen met behulp van een wonduitstrijkje.

De behandeling verloopt meestal in vijf stappen:

  1. Virussen bestrijden
  2. De uitslag verminderen
  3. Secundaire infecties voorkomen
  4. Complicaties behandelen
  5. De pijn verlichten

Zogenaamde antivirale middelen worden gebruikt om de virussen te bestrijden. Als de kinderen ernstige pijn hebben, kunnen passende medicijnen worden toegediend. Daarnaast zijn er crèmes en tincturen die de jeuk verlichten en de huid helpen sneller te genezen.

Tip: Hoe vroeger de behandeling begint, hoe groter de kans dat de ziekte binnen enkele weken zonder complicaties geneest.

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Gordelroos tijdens de zwangerschap

Als zwangere vrouwen waterpokken krijgen, kan dat zeer gevaarlijk zijn voor zowel de moeder als de baby. Gordelroos daarentegen is een ander verhaal. De moeder kan gordelroos niet overdragen op het ongeboren kind, dus is er meestal geen gevaar voor het ongeboren kind.

Hoe wordt gordelroos overgedragen?

Zowel waterpokken als gordelroos zijn zeer besmettelijk. Kinderen die gordelroos hebben, moeten contact met andere mensen zoveel mogelijk vermijden, omdat zij anders de virussen op andere kinderen kunnen overdragen. Gordelroos is vooral besmettelijk door direct of indirect contact met de inhoud van de blaasjes.

Hoe lang is gordelroos besmettelijk?

De infectie is besmettelijk totdat de blaasjes volledig op de huid zijn gekroesd. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan de duur sterk variëren. Gemiddeld zijn de getroffenen ongeveer één tot drie weken besmettelijk.

Welke complicaties kunnen optreden?

Normaal gesproken geneest gordelroos zonder complicaties. Als de getroffenen echter niet onmiddellijk worden behandeld, kunnen zij encefalitis (ontsteking van de hersenen), oogproblemen, gezichtsverlamming of postzosterneuralgie ontwikkelen. Vooral mensen met een immuundeficiëntie zijn gevoelig voor deze complicaties. In dat geval kan de virusziekte zeer gevaarlijk worden.

Kan men zich laten vaccineren tegen gordelroos?

Mensen die nooit besmet zijn geweest met het varicella zoster-virus kunnen ertegen gevaccineerd worden. Dit is vooral zinvol als zij zogenaamde risicopersonen zijn (zwangere vrouwen, personen met een immuundeficiëntie, enz.). Sinds mei 2018 is er een vaccin tegen gordelroos, dat artsen vooral voor 60-plussers aanraden. Het vermindert het risico om gordelroos op te lopen. Het komt echter ook voor dat mensen ondanks de waterpokkenvaccinatie het varicella-zostervirus oplopen.

5. gordelrooswijzer

No products found.

Gerelateerde berichten