Goed tandenpoetsen voor kinderen: instructies voor een gezonde tandverzorging

Tegenwoordig wordt een alarmerende 14% van de kinderen van drie jaar getroffen door tandbederf. Daarom is het des te belangrijker dat kinderen vanaf het begin goed leren tandenpoetsen. Maar op welk moment moeten kinderen eigenlijk …

Goed tandenpoetsen voor kinderen: instructies voor een gezonde tandverzorging

Zähne putzen Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Goed tandenpoetsen voor kinderen: instructies voor een gezonde tandverzorging
Waarom is tandverzorging van jongs af aan zo belangrijk?

Een goede mondhygiëne is belangrijk om tandbederf te voorkomen. Dat tandverzorging meestal te laat begint, blijkt uit het feit dat bijna 14% van de kinderen van drie jaar aan cariës lijdt.

Hoe leer ik mijn kind zijn tanden goed te poetsen?

Met de KAI-techniek kunt u uw kind gemakkelijk leren de tanden goed te poetsen. Als de kinderen de precieze instructies opvolgen, kan geen enkel tandoppervlak worden vergeten.

Wat kan ik doen als mijn kind weigert zijn tanden te poetsen?

Als uw kind weigert zijn tanden te poetsen, moet u creatief worden. Er zijn een paar eenvoudige trucs die het tandenpoetsen veel gemakkelijker maken.

Tegenwoordig wordt een alarmerende 14% van de kinderen van drie jaar getroffen door tandbederf. Daarom is het des te belangrijker dat kinderen vanaf het begin goed leren tandenpoetsen. Maar op welk moment moeten kinderen eigenlijk hun tanden poetsen? Welke techniek moet worden gebruikt? En hoe vaak en hoe lang moeten kinderen hun tanden poetsen?

In dit artikel leggen we uit hoe kinderen hun tanden moeten poetsen. Vervolgens geven we tips hoe je je kind op een leuke manier regelmatig zijn tanden kunt laten poetsen.

[button]Aanbeveling van de redactie: Kinderboeken over tandenpoetsen[/button]

1. regelmatig tandenpoetsen beschermt tegen cariës

Cariëspreventie bij de tandarts

Sinds 2016 wordt preventieve tandheelkundige zorg door een gecontracteerde tandarts gestimuleerd voor kinderen tot zes jaar. Tijdens de U-onderzoeken kunnen kinderartsen kinderen doorverwijzen naar de tandarts als er afwijkingen zijn. Daarnaast krijgen ouders veel belangrijke informatie over het voorkomen van cariës bij hun kind.

Gezonde tanden zien er niet alleen goed uit, ze dragen ook bij aan iemands algehele gezondheid. Veel mensen vergeten echter dat ook melktanden verzorgd moeten worden. Zelfs als ze weer uitvallen, kunnen bestaande problemen worden overgedragen op de tanden die teruggroeien.

Volgens een onderzoek in opdracht van de Duitse vereniging voor tandverzorging voor jongeren (DAJ) heeft bijna 80% van de 12-jarigen een cariësvrij gebit. Met deze waarde staat Duitsland internationaal gezien aan de top. Het is echter alarmerend dat 14% van de kinderen op de kleuterschool al getroffen is door cariës.

Hetfeit dat kinderen van drie jaar oud al cariës hebben, is vooral te wijten aan slechte voeding en een gebrek aan tandverzorging. Veel kinderen krijgen als baby al zoete drankjes uit de zuigfles. Omdat de fles altijd in de mond zit, zijn de tanden voortdurend omgeven door suiker.

Daarom is een goede gebitsverzorging des te belangrijker. Ouders moeten het melkgebit van hun kinderen twee keer per dag poetsen. Eén keer per dag met een fluoridetandpasta en één keer per dag met een fluoridevrije tandpasta. Vanaf twee jaar kunt u de tanden van uw kind twee keer per dag twee tot drie minuten poetsen met een fluoridetandpasta.

2. Tanden poetsen volgens de KAI-techniek

Mutter übt mit ihrem Sohn das Zähneputzen
Laat je kind zien hoe je de techniek correct toepast.

Maar niet alleen de duur en de frequentie van het poetsen zijn belangrijk, kinderen moeten ook de juiste techniek van het tandenpoetsen aangeleerd krijgen. De KAI-techniek is een bewezen systeem dat kinderen heel goed kunnen onthouden.

En zo werkt de KAI techniek:

 • K voor occlusale oppervlakken: Eerst worden alle kauwvlakken gepoetst. Hiervoor mogen de kinderen hun tandenborstel heen en weer bewegen.
 • A voor de buitenste oppervlakken: Dan zijn de buitenste oppervlakken aan de beurt. In tegenstelling tot de kauwvlakken worden de buitenvlakken met cirkelvormige bewegingen gepoetst.
 • I voor de binnenoppervlakken: In een laatste stap worden de binnenoppervlakken gereinigd door vanaf het tandvlees tot het uiteinde van de tand van boven naar beneden te poetsen.

Zodat uw kinderen de techniek en de volgorde niet vergeten, kunt u hier instructies downloaden. Deze kunt u bijvoorbeeld in de badkamer ophangen.

Ook al moeten kinderen na verloop van tijd leren zelfstandig hun tanden te poetsen, het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de tanden altijd opnieuw te poetsen. De leeftijd waarop een kind zelf zijn tanden kan poetsen hangt af van hoe goed het de techniek beheerst. In principe is het zinvol dat ouders de tanden grondig poetsen tot het kind de schoolleeftijd bereikt.

Hoe het tandenpoetsen met de KAI-techniek in zijn werk gaat, zie je ook in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=xYYud_CGts0

3. tips om tandenpoetsen leuk te maken voor kinderen

Familie putzt zusammen die Zähne
Maak van tandenpoetsen een ritueel dat het hele gezin samen doet
.

Tandenpoetsen is niet per se de favoriete bezigheid van een kind. Terwijl sommige kinderen de procedure zonder complicaties voorbij laten gaan, ervaren andere ouders veel gedoe bij het tandenpoetsen.

Wanneer een peuter zich hevig verzet tegen tandverzorging, is het een kwestie van creatief worden. Er zijn veel manieren om het tandenpoetsen voor kinderen tenminste half lekker te maken.

Hieronder vindt u tips over hoe tandenpoetsen echt leuk kan zijn voor kinderen:

 • Laat uw kind kiezen welke tandenborstel en tandpasta het gebruikt.
 • Leg uw kind uit waarom het zo belangrijk is om regelmatig de tanden te poetsen. Er bestaan veel leuke kinderboeken over dit onderwerp.
 • Maak van tandenpoetsen een ritueel dat u samen met uw kind doet.
 • Zet een zandloper klaar, zodat uw kind kan inschatten hoe lang het duurt om de tanden te poetsen.
 • Dr. Best en Odol-med3 hebben een speciaal kinderliedje ontwikkeld om kinderen tot vijf jaar te motiveren om hun tanden te poetsen. U kunt het hier vinden.
 • Gebruik een speciale app die kinderen vermaakt terwijl ze hun tanden poetsen en hen belangrijke informatie geeft. Sommige bevatten zelfs een timer die laat zien hoe lang het kind nog heeft om zijn tanden te poetsen.
 • Leer je kind rijmpjes die het tandenpoetsen wat makkelijker maken. Bijvoorbeeld: “Rip, rip, heen en weer, tandenpoetsen is niet moeilijk. Cirkels, cirkels, rondom, tandenpoetsen is niet gek. We vegen uit, we vegen uit, de kruimels moeten er allemaal uit”.
 • Als uw kind nog steeds weigert zijn tanden te poetsen, kunt u een zogenaamde speelborstel gebruiken. Dit is een tandenpoetsspel. Je hebt een controller nodig die aan de tandenborstel vastzit. Met een bijbehorende app kunnen kinderen nu verschillende spelletjes spelen die erg leuk zijn.


4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Baby mit ersten Milchzähnen
Tanden moeten worden gepoetst zodra het eerste melktandje is uitgebarsten.
Wanneer kunnen kinderen een elektrische tandenborstel gaan gebruiken?

Als u een tandenborstel koopt, moet u er altijd op letten dat deze geschikt is voor de leeftijd van uw kind. In de meeste gevallen geven de fabrikanten een leeftijdsindicatie waar u zich in ieder geval ongeveer op moet oriënteren. In principe mogen kinderen vanaf ongeveer drie jaar hun tanden elektrisch poetsen. Het kind moet dan wel over de juiste motorische vaardigheden beschikken.

Welke tandpasta is het beste voor mijn kind?

Voor een gezond kindergebit is de keuze van de tandpasta van groot belang. Omdat een baby een grote hoeveelheid tandpasta inslikt, is het raadzaam speciale babytandpasta te gebruiken. Deze heeft een fluoridegehalte van 500 ppm (parts per million). Vanaf zes jaar mag de tandpasta 1000 ppm fluoride bevatten.

Op welke leeftijd moeten kinderen naar de tandarts?

De meeste ouders zijn van mening dat hun kinderen pas naar de tandarts hoeven als ze al hun melktanden hebben. Dit is echter niet juist. Om tandbederf te voorkomen, moet u met uw kind naar de tandarts voor controle zodra de eerste melktand doorkomt. Zo went uw kind het beste aan het bezoek. Bovendien krijgt u waardevolle tips over tandverzorging.

5e aanbeveling van de redactie: Kinderboeken over tandenpoetsen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten