Gespleten lip: De misvorming heeft deze oorzaken en gevolgen

Je hebt het misschien al kunnen zien op de echografie: Het gebied tussen neus en mond, de inkeping met de Griekse naam “philtrum”, is niet zichtbaar. In plaats daarvan draagt uw baby op dit punt …

Gespleten lip: De misvorming heeft deze oorzaken en gevolgen

lippenspalte
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Gespleten lip: De misvorming heeft deze oorzaken en gevolgen
Wat zijn de oorzaken van een gespleten lip?

Een gespleten lip bij pasgeborenen kan verschillende oorzaken hebben. De misvorming is erfelijk, maar kan ook worden veroorzaakt door medicijngebruik tijdens de zwangerschap.

Hoe herken je een gespleten lip?

Kort voor de geboorte van je baby kun je de gespleten lip vaak al herkennen op de echo. Een gespleten gehemelte is een bijzondere vorm waarbij meerdere delen van het gezicht zijn aangedaan.

Hoe wordt een gespleten lip bij de baby behandeld?

Een baby met een gespleten lip moet worden geopereerd. Dit is nodig om de baby goed en gezond te laten opgroeien. Dit is de enige mogelijke vorm van therapie.

Je hebt het misschien al kunnen zien op de echografie: Het gebied tussen neus en mond, de inkeping met de Griekse naam “philtrum”, is niet zichtbaar. In plaats daarvan draagt uw baby op dit punt een spleet. Als dit het geval is, heeft uw baby een gespleten lip. Dit betekent dat de bovenlip niet gesloten is tijdens de vroege zwangerschap. In dit artikel vertellen we u wat een gespleten lip onderscheidt van een gespleten gehemelte, wanneer uw kind waarschijnlijk wordt geopereerd en welke therapieën kunnen volgen.

[knop]Gids voor een gezonde zwangerschap[/knop]

1. gespleten lip is een misvorming tijdens de zwangerschap

Frequentie

Als we alle mogelijke misvormingen bekijken, kunnen we zeggen dat in heel Europa ongeveer één op de 500 baby’s met een gespleten lip wordt geboren.

Van een gespleten lip is sprake wanneer het middelste gedeelte van de bovenlip tijdens de zwangerschap niet volledig is gesloten. Door het gebrek aan sluiting, dat bij een gezond kind aan het eind van de tweede maand van de zwangerschap automatisch gebeurt, ontstaat een spleet die heel verschillend van grootte kan zijn. Bij sommige kinderen is dit slechts een klein kerfje, andere hebben een diepe spleet aan beide zijden van de bovenlip tot aan de neus.

In de volksmond werd deze misvorming een “hazenlip” genoemd. Deze term wordt tegenwoordig echter niet meer gebruikt, omdat hij zeer denigrerend klinkt voor de betrokkene. Als uw baby met een hazenlip wordt geboren, is dat niet het einde van de wereld. Tegenwoordig zijn er behandelingsmogelijkheden waardoor deze misvorming bijna geheel verdwijnt.

1.1 Een gespleten lip en gehemelte is een speciale vorm van een gespleten lip.

Een gespleten lip en gehemelte is een meer uitgesproken vorm van een gespleten lip. In dit geval zijn de keelholte, de kaak en de lip van elkaar gescheiden door een spleet. Bij sommige baby’s is de spleet minder uitgesproken en bij andere zeer uitgesproken. De misvorming kan ook afzonderlijk voorkomen. In dat geval is alleen het gehemelte of alleen de kaak of lip aangetast. Deze misvorming had in de volksmond ook een onaangename naam. Het werd “wolventong” genoemd.

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap kunnen een gespleten lip veroorzaken.

Drogenkonsum in der Schwangerschaft
Uw wangedrag (bijvoorbeeld het gebruik van alcohol en sigaretten) kan de misvorming bevorderen.

Terwijl je baby zich in de baarmoeder ontwikkelt, groeien gebieden als het hoofd en het gezicht geleidelijk aan naar elkaar toe. Het kan echter gebeuren dat bepaalde gebieden niet volledig sluiten. Dit heet een misvorming, die in de allereerste weken van de zwangerschap optreedt en kan leiden tot een gespleten lip. Als de misvorming erg uitgesproken is, kun je dat al duidelijk zien op de echo aan het einde van de zwangerschap.

Een misvorming zoals een hazenlip is mogelijk erfelijk. Andere oorzaken zijn echter nog niet volledig bekend. Er zijn verschillende factoren die het risico voor uw baby actief verhogen:

 • Alcohol- en sigarettengebruik tijdens de zwangerschap.
 • Gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap
 • Hogere leeftijd van de ouders bij conceptie, zwangerschap en geboorte

Let op: Als u regelmatig tabletten moet innemen, informeer dan in een vroeg stadium uw arts. U moet tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk gezond eten met foliumzuur. Dit helpt het risico op misvormingen te minimaliseren. Helaas kan niemand een precies advies geven, omdat de wetenschap nog geen sluitend bewijs heeft voor het ontstaan van een gespleten lip of een gespleten gehemelte.

Het Duitse centrum voor verslavingsproblemen (DHS) heeft een brochure gepubliceerd met informatie en hulp voor drugsverslaafde zwangere vrouwen.

3. Als uw kind een gespleten lip heeft, is een operatie aanstaande.

operierte Lippenspalte
Als je kind later last heeft van het litteken dat de operatie achterlaat, kan een esthetische operatie volgen.

Als je kind met een gespleten lip is geboren, wordt het rond de leeftijd van drie maanden geopereerd. Vaak lukt het zuigen aan de borst of de fles niet goed en daarom is een correctie meestal onvermijdelijk. Tijdens de operatie sluit de arts de spleet.

In de regel herstellen kinderen van deze leeftijd vrij snel van deze lipoperatie. Meestal kunt u uw baby na ongeveer drie dagen weer mee naar huis nemen. Het voor- en na-effect ziet er dan zo uit: Na de operatie is borstvoeding en flesvoeding geen probleem meer. En u went snel aan het operatielitteken.

Als uw kind is geboren met een gespleten gehemelte, wordt de gezichtsoperatie later gepland, omdat de kaak anders niet goed kan groeien. Om het voor de baby gemakkelijker te maken om te eten, is het mogelijk om een gehemelteplaatje in te brengen. Dit kan kort na de geboorte en dient om de spleet tijdelijk te dichten.

Tip: Als uw kind bij het ouder worden last heeft van het litteken na de operatie, kunnen er esthetische behandelingen volgen. Sommige kinderen moeten echter meerdere keren worden geopereerd om de misvorming te sluiten en een voor de gezondheid ongevaarlijk effect te bereiken.

4 U als ouders bent in belangrijke mate betrokken bij de gevolgen van een gespleten lip.

Natuurlijk is iemands gezicht het eerste wat opvalt bij een ontmoeting en interactie. Maar een gespleten lip of deze geopereerde misvorming is slechts een uiterlijk vertoon waartoe u uw kind in geen geval mag reduceren.

Probeer als ouders uw kind als volkomen normaal te zien en u zult zien: Uw kind zal zich goed redden, want het kent toch alleen het gezicht met een (geopereerde) gespleten lip. Uw acceptatie en liefde zijn van doorslaggevend belang voor de manier waarop uw kind zich ondanks of juist dankzij de misvorming aan zijn omgeving kan aanpassen.

Idealiter voorkomt u dat uw kind emotionele problemen ontwikkelt door er op een liefdevolle manier mee om te gaan.

Logopedie en beugels zijn later vaak nodig.

Mogelijke therapieën die kunnen volgen zijn deze:

 • Als uw kind ouder wordt en problemen kan hebben met de uitspraak, kunt u het helpen door te beginnen met logopedie. Oefen met de logopedist tot de moeilijkheden verdwijnen en uw kind normaal kan spreken.
 • Het kan ook gebeuren dat uw kind vaker last heeft van infecties van de neus-keelholte dan andere kinderen.
 • Het kan ook nodig zijn om uw kind een beugel te geven, omdat bij een aangeboren lipspleet de tanden meestal scheef groeien. De ontwikkeling van kaakziekten en de noodzaak van een kaakplaat zijn vrij zeldzaam.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat uw volwassen kind verdere behandeling nodig heeft. Afhankelijk van hoe het gezicht of de spieren zich ontwikkelen, kan verdere correctie nodig zijn. Het kan zijn dat het oude litteken moet worden verfraaid of dat een tandheelkundige behandeling nodig is. De meeste behandelingen die op volwassen leeftijd gedaan moeten worden, zijn voor het zelfvertrouwen.

Laat uw kind op jonge leeftijd wennen aan een sociaal leven met een ander uiterlijk. Versterk zijn of haar zelfvertrouwen en help uw kind een normaal en mooi leven te leiden – ondanks de gespleten lip.

5. gids voor een gezonde zwangerschap

No products found.

Gerelateerde berichten