Geelzucht is niet besmettelijk en is ontwikkelingsgebonden. Het wordt veroorzaakt door de afbraak van rode bloedcellen en het afvalproduct bilirubine.
Hepatitisvirussen kunnen geelzucht bij kinderen veroorzaken. Er bestaat een vaccinatie tegen hepatitis B.
De geelheid van de ogen en de huid die typisch is voor geelzucht kan meer dan 8 weken aanhouden. De duur hangt af van het bilirubinegehalte.
De veronderstelling dat geelzucht besmettelijk kan zijn, is onjuist. Baby geelzucht is wijdverbreid en meestal niet verontrustend of gevaarlijk. In deze gids leggen we uit waar u op moet letten als uw baby geelzucht heeft en wat baby geelzucht onderscheidt van virale geelzucht bij kinderen. Ook geven we praktische informatie en tips voor je dagelijkse leven als ouder op de vragen “wat moet je doen als je baby geelzucht heeft” en “hoe lang duren de gele ogen”.
[button]Uitgebreide literatuur over kinderziekten[/button]
Inhoudsopgave
1. baby geelzucht is niet besmettelijk.
Tip: U kunt geelzucht herkennen aan de ogen van uw baby in de eerste dagen na de geboorte. De oogbollen en de huid worden licht gelig. Ongeveer 80 procent van de te vroeg geboren baby’s en 60 procent van de gezond en “op tijd” geboren baby’s heeft hier last van. De geelzucht die je baby na de geboorte heeft, heet neonatale geelzucht, of “neonatale icterus”.
Vergeleken met virale geelzucht (hepatitis) is baby geelzucht meestal ongevaarlijk. Geelzucht ontstaat bij je baby hierdoor: Baby’s hebben vanaf hun geboorte een hoog aantal rode bloedcellen. Als de overtollige bloedcellen worden afgebroken, komt het afvalproduct bilirubine vrij. Omdat dit galpigment niet snel genoeg door de lever kan worden verwerkt, slaat het neer in de oogballen en de huid. Het resultaat: oogballen en huid worden gelig. Meestal is het probleem na tien tot 14 dagen voorbij en verdwijnt de verkleuring. Tegenwoordig worden u en uw baby ook bij lichte geelzucht uit het ziekenhuis ontslagen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken, want de baby geelzucht verdwijnt meestal vanzelf.
Let op: Als de geelzucht heviger wordt of langer dan 14 dagen zichtbaar blijft in de ogen of op de huid van uw baby, moet u beslist een arts raadplegen. In het weekend kan de spoeddienst u helpen. Als uw baby met geelzucht apathisch is, braakt, stuiptrekt of andere afwijkingen vertoont, moet in elk geval onmiddellijk medisch advies worden ingewonnen.
2. de oorzaken: Waarom het bilirubinegehalte verhoogd is
Het is heel normaal dat het bilirubinegehalte van een baby verhoogd is. In de baarmoeder van de moeder heeft de baby meer rode bloedcellen dan hij na de geboorte nodig heeft. Maar de volgende oorzaken kunnen ook niet-besmettelijke geelzucht bij de baby veroorzaken:
- Incompatibiliteit van de bloedgroepen van de baby en de moeder kan een verhoogd verlies van rode bloedcellen veroorzaken. Moedermelk kan ook verhinderen dat bilirubine wordt afgebroken.
- Een aangeboren bloedarmoede of een stofwisselingsziekte kan geelzucht bij de baby veroorzaken.
- Premature baby’s en kinderen die medicijnen gebruiken hebben een verhoogd risico op geelzucht.
3. de symptomen: Geel worden van ogen en huid wijst op geelzucht
Een vergeling van de ogen van uw baby, evenals een gelige gloed op de huid van uw baby, wijzen erop: Je baby heeft waarschijnlijk neonatale geelzucht. Als uw baby ook weinig eetlust heeft, slaperig is en niet erg actief, dan wijzen alle symptomen op een milde vorm van geelzucht. De symptomen variëren van apathie tot lusteloosheid en verminderde reflexen zoals grijpen, slikken of zuigen, terwijl een uitgerekte rug, verhoogde spierspanning, toevallen en kortademigheid wijzen op een ernstige vorm van geelzucht . Schreeuwende kreten, onwil om te drinken en het zogenaamde “zonsondergangfenomeen” zijn andere symptomen. Bij dit laatste verdwijnt het hoornvlies van het oog onder het onderste ooglid.
4. behandeling: vanaf een bilirubinegehalte van 15 milliliter per deciliter wordt uw baby behandeld
De vuistregel is: tot een bilirubinegrens van 14 milliliter per deciliter (mg/dl) is geen behandeling voor geelzucht nodig.
Bilirubine waarde | Behandeling noodzakelijk? |
---|---|
tot 14 mg/dl | geen behandeling nodig |
tussen 15 en 20 | Behandeling: lichttherapie |
boven 20 | ernstige vorm van geelzucht, behandeling door bloedverversing kan noodzakelijk zijn |
Om late complicaties te voorkomen krijgt uw baby bij een score van 15, een score van 16, een score van 17, een score van 18 en een score van 19 lichttherapie. Uw baby wordt naakt in een warme couveuse gelegd. Daar valt blauw licht van een speciale lamp op uw baby en helpt om bilirubine sneller af te breken en af te voeren. Twee dingen zijn belangrijk tijdens de lichttherapie: uw baby draagt een blinddoek om de ogen te beschermen en moet veel drinken. Wat kunt u doen? Frequente borstvoeding ondersteunt de behandeling op lange termijn.
Tip: Als uw baby geelzucht heeft die onder de gevaarlijke grens ligt, helpt het om veel tijd buiten en bij daglicht door te brengen – maar natuurlijk niet in de brandende middaghitte en onder direct zonlicht!
Lichttherapie is de eenvoudigste vorm van behandeling van geelzucht. De ziekte is overigens niet besmettelijk voor u. Bij een ernstigere vorm van geelzucht (die soms ook door een intolerantie wordt veroorzaakt) kan echter een bloedverversing nodig zijn.
4.1 Indien onbehandeld en niet gediagnosticeerd, bestaat het risico op doofheid, krampen en andere late gevolgen.
“Kernicterus” is de benaming voor de ernstige vorm van geelzucht die zonder lichttherapie of maatregelen zoals bloedverversing tot deze onomkeerbare, ernstige gevolgen kan leiden:
- Gevoelloosheid
- Veranderingen in botten en gewrichten
- Aanvallen
- Verminderde intelligentie
- Bewegingsstoornissen
5. Geelzucht bij kinderen en volwassenen is een ziekte van het bloed, de lever en de galblaas.
Terwijl geelzucht bij uw baby een relatief normaal ontwikkelingsproces is, wijst geelzucht bij kinderen en volwassenen op een ziekte van het bloed, de lever of de galblaas. In verreweg de meeste gevallen vallen de virussen de lever aan. Net als bij baby-jeuk is geelzucht bij kinderen en volwassenen op zich niet besmettelijk, maar hepatitisvirussen kunnen worden overgedragen – en zo tot de ziekte leiden.
5.1 Hepatitis A-virussen worden overgedragen door contact en besmetting via uitstrijkjes
.Meestal raken getroffen mensen besmet met het hepatitis A-virus via besmet water of voedsel. Het hepatitis E-virus wordt ook fecaal-oraal overgedragen. Dragers van het virus kunnen het verspreiden zonder ziek te worden. De eerste symptomen treden vaak pas 15 dagen na de besmetting op, zo niet later. Als hepatitis A eenmaal is overwonnen, is de lijder levenslang immuun voor het virus. Andere vormen van de ziekte van het hepatitisvirus – hepatitis C, B en D – worden meestal via lichaamsvloeistoffen overgedragen.
5.2 De virusziekte bij kinderen en volwassenen wordt symptomatisch behandeld
Preventie van geelzucht bij kinderen
De eerste vaccinatie tegen hepatitis B wordt gegeven na de negende levensweek, de tweede na de derde maand, de derde na de vierde maand en de laatste tussen de 11e en 14e levensmaand.
Hepatitis A kan alleen symptomatisch worden behandeld. Er zijn medicijnen tegen koorts of misselijkheid. Mensen met virale geelzucht zijn namelijk besmettelijk. U moet alleen licht voedsel eten en het rustig aan doen. U kunt de lever ontlasten door vetarm en koolhydraatrijk te eten.
Om het besmettingsgevaar voor derden zo klein mogelijk te houden, moet meer aandacht worden besteed aan hygiëne; een apart toilet is gunstig. In het algemeen geneest hepatitis A goed, zonder risico op chronische hepatitis. Het kan echter tot drie maanden duren voordat een volledig herstel optreedt.
Hepatitis A is aangifteplichtig. Uw arts informeert de bevoegde gezondheidsinstantie. Alle verdachte gevallen van een mogelijke besmetting moeten ook met naam en toenaam aan het gezondheidsbureau worden gemeld. Het consultatiebureau stuurt de gegevens door. Het Robert Koch Instituut beoordeelt de gegevens statistisch.
6 Uitgebreide literatuur over kinderziekten
No products found.
No products found.
No products found.