Eerste hulp aan kinderen: dit zijn de maatregelen die je moet beheersen

Degrootste angst van de meeste ouders is dat hun baby of peuter iets overkomt. Maar kinderen zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en zijn zich nog niet bewust van gevaren. Daardoor gebeuren er af en …

Eerste hulp aan kinderen: dit zijn de maatregelen die je moet beheersen

erste hilfe am kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Eerste hulp aan kinderen: dit zijn de maatregelen die je moet beheersen
Wat moet je eerst doen als je een bewegingsloos kind vindt?

Als het kind bewegingsloos op de grond ligt, moet u eerst de reactie testen. Als het kind bewusteloos is, moet u eerst de ademhaling controleren. Als het kind ademt, kunt u hem of haar in de herstelpositie leggen om het risico van verstikking tot een minimum te beperken.

Hoe reageer ik op open wonden bij kinderen?

Om te voorkomen dat ziekteverwekkers binnendringen, moet u de wond schoonmaken met een beetje water en verbinden met een pleister. Bedek grotere en diepere wonden met een kompres en laat ze daarna door een arts behandelen.

Voor wie is een EHBO-cursus geschikt?

Wie vaak met kinderen te maken heeft, moet beslist een EHBO-cursus voor kinderen volgen en zijn kennis regelmatig opfrissen.

Degrootste angst van de meeste ouders is dat hun baby of peuter iets overkomt. Maar kinderen zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en zijn zich nog niet bewust van gevaren. Daardoor gebeuren er af en toe ongelukken. Gelukkig zijn dit meestal onschuldige incidenten.

Als kinderen echter in noodsituaties terechtkomen, is het belangrijk om eerste hulp te kunnen verlenen aan het kind. Daarom willen wij u in deze gids uitleggen hoe u in een noodsituatie moet reageren en waar u in het geval van kinderen speciaal op moet letten. Daarna vindt u informatie over speciale EHBO-cursussen voor kinderen.

[button]Eerste hulpgids voor kinderen door Malteser Hilfsdienst[/button]

1. snel reageren in geval van nood

Stabiele zijligging

Draai het kind op één zijde van het lichaam. Buig het bovenste been en leg de onderste arm gebogen met de palm naar boven naast het hoofd. De andere arm wordt eroverheen gekruist. Leg het hoofd van het kind iets achter in de nek om de luchtweg vrij te maken. Een zuigeling daarentegen moet op de buik worden gelegd, het hoofd opzij gedraaid en de mond open.

Veel ongelukken gebeuren binnen de vier muren van het kind zelf of in de kleuterschool. Tegelijkertijd betekent dit dat ouders of opvoeders in de meeste gevallen de eerste hulpverleners moeten worden om in het ergste geval het leven van hun kinderen te redden. De meeste mensen zijn echter volledig overdonderd in deze situaties omdat ze bang zijn iets verkeerds te doen en het kind daarbij pijn te doen.

Vooral in de pers wordt steeds weer benadrukt dat eerstehulpverleners liever niets doen uit angst fouten te maken en wachten tot de ambulance arriveert. Toch is het zo belangrijk om onmiddellijk levensreddende maatregelen te nemen.

Snelle actie kan levens redden. Aangezien het vaak lang duurt voordat de spoedarts arriveert, is eerste hulp aan het kind een belangrijke taak. Als het kind bewegingsloos op de grond ligt, moet u eerst de reactie testen. Als het kind bewusteloos is, controleer dan eerst de ademhaling. Als het kind ademt, kunt u hem of haar in de herstelpositie leggen om het risico op verstikking tot een minimum te beperken.

Belangrijk: Vraag een andere persoon om de noodarts op 112 te bellen terwijl u voor het kind zorgt.

Alsu geen ademhaling meer kunt waarnemen, moet u onmiddellijk beginnen met mond-op-mondbeademing. Bij een baby worden mond en neus tegelijkertijd beademd. Als beademing niet lukt, begin dan met hartmassage. Druk ongeveer 30 keer zachtjes op het borstbeen in hetzelfde ritme.

Tip: Om de juiste frequentie aan te houden, kunt u het ritme volgen van de liedjes “Stayin’ Alive” of “Breathless”.

2. onmiddellijke maatregelen aanpassen aan het incident

Gelukkig zijn ongevallen niet altijd levensbedreigende situaties. In het geval van een kleine noodsituatie is een EHBO-kit vaak voldoende om te helpen. Wanneer een kind gewond raakt, is het belangrijkste om kalm te blijven en het kind een veilig gevoel te geven.

Vanwege het grote aantal verschillende gevaarlijke situaties is het echter belangrijk om de juiste onmiddellijke maatregelen te nemen, die wij u in de volgende hoofdstukken kort willen voorstellen.

2.1 Open wonden en botbreuken

Mutter versorgt die Schürfwunde ihrer kleinen Tochter
Voor kleine schaafwonden is het voldoende het getroffen gebied schoon te maken en te verbinden met een pleister.
.

Vallen van een fiets of van een klimrek kan leiden tot schaafwonden, die zeer pijnlijk kunnen zijn, maar meestal ongevaarlijk. Om te voorkomen dat ziekteverwekkers binnendringen, moet u de wond schoonmaken met een beetje water en verbinden met een pleister. Bedek grotere en diepere wonden met een kompres en laat ze daarna door een arts behandelen.

Bij een rijtwond daarentegen is het bloedverlies wat groter. Daarom moeten deze wonden door een arts of op de spoedeisende hulp worden behandeld. In sommige gevallen kan het nodig zijn het getroffen gebied te hechten.

Als kinderen vallen, kunnen de botten echter ook breken. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor kinderen. Breuken zijn zeker een zaak voor de dokter. Met goed gedoseerde pijnstillers kan de pijn worden verzacht.

Voorzichtig: Als het kind op zijn of haar hoofd is gevallen, moet u controleren of er roodheid of zwelling is. Als er bulten op de zijkant zijn of als het kind bewusteloos is, moet u onmiddellijk de spoedarts bellen.

2.2 Ademhalingsmoeilijkheden door het inslikken van kleine onderdelen

kleiner Junge isst einen Apfel
Omdat de schil van sommige vruchten, zoals appels of peren, niet oplost, kan deze de luchtpijp of het strottenhoofd blokkeren.

Jonge kinderen stoppen alles wat ze vinden in hun mond. Deze kleine onderdelen kunnen zeer gevaarlijk zijn, vooral voor baby’s. Als ze worden ingeslikt, kunnen ze de nog zeer kleine en nauwe luchtwegen blokkeren, waardoor kinderen kunnen stikken. In sommige gevallen kan het voorwerp worden verdreven door te hoesten.

Als het kind echter blauw aanloopt of zelfs het bewustzijn verliest, moet u de hulpdiensten waarschuwen. In de tussentijd kan de zogenaamde Heimlichgreep levens redden. Houd uw kind van achteren vast met beide armen en plaats uw handen tussen de navel en het borstbeen. Geef nu enkele rukken om druk uit te oefenen op de bovenbuik.

Let op: Omdat deze methode tot verwondingen kan leiden, mag u de Heimlichgreep alleen in noodgevallen gebruiken en niet bij kinderen jonger dan één jaar.

2.3 Vergiftiging door medicijnen of schoonmaakmiddelen

Säugling an einem Schrank mit Reinigern
Bewaar schoonmaakmiddelen nooit waar ze toegankelijk zijn voor jonge kinderen.

Medicijnen en agressieve schoonmaakmiddelen vormen altijd een grote bron van gevaar voor kinderen. Kinderen onder de zes jaar zijn betrokken bij ongeveer 90% van de vergiftigingsongevallen. Om dergelijke kindercalamiteiten te voorkomen, moet u deze producten daarom altijd buiten het bereik van kinderen houden.

Als uw kind toch iets heeft gedronken of ingeslikt, moet u onmiddellijk de hulpdiensten bellen. Verzorg het kind door het in de herstelpositie te leggen of door passende reanimatiemaatregelen te nemen. Vermijd echter het opwekken van braken. Bijtende stoffen kunnen zo blijvende schade aan de slokdarm veroorzaken.

2.4 Brandwonden en brandwonden

Hete kookplaten, strijkijzers die aanstaan, een pan met kokend water – brandwonden en verbrandingen behoren tot de meest voorkomende ongevallen in huis.

Als de wond klein is en alleen de bovenste huidlaag is aangetast, is het voldoende om het getroffen deel van de huid vijf tot tien minuten onder lauw water te koelen. Daarna kunt u een pleister of verband op de wond aanbrengen. Grote brandwonden en brandwonden daarentegen zijn altijd een zaak voor een arts.

Als meer dan 15% van het lichaamsoppervlak van het kind gewond is, mag u het in geen geval koelen. In het ergste geval kan dit leiden tot levensgevaarlijke onderkoeling.

3. veiligheid door een EHBO-cursus

Männer und Frauen im Erste-Hilfe-Kurs für Babys und Kleinkinder
In een EHBO-cursus voor kinderen leer je welke levensreddende directe maatregelen je bij kinderen moet nemen.

Eerste hulp aan kinderen iseen belangrijk onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Vooral ouders, grootouders en opvoeders zijn vaak overgeleverd aan situaties thuis of op de kleuterschool waarin ze een kind zo snel mogelijk moeten helpen.

Een EHBO-cursus dient om iets te doen aan de eigen hulpeloosheid bij een ongeval. In deze cursus leer je wat je kunt doen om de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen. Dergelijke cursussen worden bijvoorbeeld aangeboden door het Duitse Rode Kruis, de Johanniter of de Malteser. U kunt hier nagaan wat er bij u in de buurt wordt aangeboden .

Na afloop van de cursus kunt u natuurlijk de brochure inzien die de verschillende verenigingen u van tijd tot tijd geven. Daarin vindt u belangrijke informatie over eerste hulp aan kinderen.

Het is echter belangrijk dat u om de twee jaar uw kennis opfrist door opnieuw een cursus te volgen. Normale EHBO-cursussen kunnen ook zonder voorkennis worden gevolgd. Als u echter alleen uw cursus wilt opfrissen, hebben veel aanbieders een speciale opfriscursus in hun programma.

4. gids voor eerste hulp aan kinderen door Malteser Hilfsdienst

No products found.

Gerelateerde berichten