Een liesbreuk bij een kind herkennen en goed laten behandelen

Een liesbreuk is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Bij jongens komt het ongeveer vier keer zo vaak voor als bij meisjes. Maar hoe herken je een liesbreuk bij een kind? …

Een liesbreuk bij een kind herkennen en goed laten behandelen

Baby auf Bett
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Een liesbreuk bij een kind herkennen en goed laten behandelen
Hoe ontstaat een hernia bij een kind?

In de meeste gevallen is de aandoening aangeboren. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen een indirecte en een directe liesbreuk.

Hoe herken ik een liesbreuk bij mijn kind?

Bij beide typen is een zwelling in de lies het meest voorkomende symptoom.

Hoe wordt een liesbreuk behandeld?

Bij baby’s en kinderen is een operatie absoluut noodzakelijk om complicaties zoals beknelde organen te voorkomen.

Een liesbreuk is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Bij jongens komt het ongeveer vier keer zo vaak voor als bij meisjes. Maar hoe herken je een liesbreuk bij een kind? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de symptomen?

In onze gids vindt u veel belangrijke informatie over liesbreuken bij kinderen. We leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe u die bij uw kind kunt herkennen. Tot slot laten we zien hoe een liesbreuk wordt behandeld.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. bij kinderen is een hernia meestal aangeboren.

Frühchen
Bij premature baby’s is de ontwikkeling soms nog niet volledig.

Een liesbreuk, in de volksmond liesbreuk genoemd, is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij zuigelingen en jonge kinderen. Het is een gat in het spierweefsel waardoor het buikvlies uitpuilt in het lieskanaal.

Er zijn twee verschillende soorten liesbreuken:

 • Een indirecte hernia is in de meeste gevallen aangeboren en het gevolg van een niet volledig gesloten lieskanaal. Slechts in zeldzame gevallen kan een indirecte hernia tijdens het leven ontstaan.
 • Een directe liesbreuk kan worden veroorzaakt door een zwakke plek in de wand van het lieskanaal. Ziekten, operaties of zware verrekkingen zijn meestal de oorzaak.

Volgens statistieken van de stichting Sterntaler Düsseldorf e.V. lijdt gemiddeld één op de 50 jongens en één op de 200 meisjes aan een liesbreuk. De hernia wordt zichtbaar tussen de eerste levensweken en de eerste twee levensjaren.

Door de anatomische omstandigheden hebben jongens ongeveer vier keer zoveel kans op een liesbreuk als meisjes. De testikels van een jongen verplaatsen zich pas rond de zevende maand van de zwangerschap van de buik naar het scrotum. Daarbij bewegen ze door het zogenaamde lieskanaal.

Hydrocele

Een hydrocele is een soort hernia die niet per se behandeld hoeft te worden en zonder operatie kan genezen. In sommige gevallen sluit de buis zich vanzelf in de eerste levensmaanden.

In sommige gevallen sluit de buis dan echter niet helemaal. Deze opening wordt dan een hernia genoemd. Hetzelfde geldt voor premature baby’s. Bij ongeveer 25% van de premature baby’s komt een hernia voor. Dit komt doordat zij zo vroeg geboren worden dat de rijping in de baarmoeder nog niet voltooid is.

Eenliesbreuk bij een kind is daarom meestal duidelijk te onderscheiden van een liesbreuk bij een volwassene. Als volwassenen last hebben van een liesbreuk, kan aan verschillende oorzaken worden gedacht. Zo kan een liesbreuk ontstaan door een verwonding bij een ongeval, door stofwisselingsziekten of door een ongewoon hoge fysieke belasting.

2. liesbreuken vallen op door zwelling.

beim wickeln einen leistenbruch erkennen
De zwellingen worden vaak ontdekt bij het inwikkelen
.

Soms is het voor ouders niet zo gemakkelijk om een hernia bij hun kind te herkennen. Het meest voorkomende symptoom is een zwelling in de lies die zich bij jongens kan uitbreiden naar het scrotum en bij meisjes naar de schaamlippen. Dit wordt meestal herkend tijdens het verschonen of verzorgen. In sommige gevallen wordt de diagnose ook gesteld tijdens preventieve zorg.

In de meeste gevallen treedt de zwelling op zonder pijn. Sommige kinderen kunnen een lichte trekpijn voelen. Afhankelijk van de positie kan deze zwelling bijna verdwijnen of duidelijk zichtbaar worden. Bovendien kan de hernia naar binnen worden geduwd.

Het wordt problematisch als een deel van de darm bekneld raakt. In dat geval wordt de bloedcirculatie onderbroken, zodat in het ergste geval een darmobstructie kan ontstaan.

Bij complicaties kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Ernstige pijn in de buik
 • Winderigheid en opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid en braken
 • Koorts
 • Verkleuring van de zwelling

Veel ouders vragen zich af welke arts de juiste is. Een opgesloten hernia moet onmiddellijk worden behandeld. Neem zo snel mogelijk contact op met uw kinderarts of ziekenhuis.

Let op: Zonder operatie kan deze aandoening levensbedreigend worden.

3. Een operatie is vaak onvermijdelijk.

Kind wird von Arzt untersucht
Om een diagnose te kunnen stellen, tast de arts de liesstreek van het kind af.

Als uw kind tekenen van een hernia vertoont, moet u beslist een arts raadplegen. Door de lies te palperen, kan hij of zij vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat. Vaak wordt een echo gemaakt om de resultaten te bevestigen.

De liesbreuk kan bij een kind niet vanzelf verdwijnen, dus moet er een medische behandeling en dus een operatie plaatsvinden. Als u uw kind niet laat opereren, kunnen de organen vroeg of laat bekneld raken, zelfs als er geen bestaande problemen zijn.

De operatie is een routineoperatie die onder algemene verdoving wordt uitgevoerd en ongeveer 20-30 minuten duurt. De opening in de lies wordt gesloten met een hechting via een klein sneetje.

Bij ernstige incarceratie is een spoedoperatie nodig, die binnen enkele uren moet worden uitgevoerd om verdere complicaties te voorkomen.

Aangezien de operatie meestal poliklinisch wordt uitgevoerd, mogen de patiënten dezelfde dag nog naar huis. Kinderen jonger dan een jaar moeten daarentegen vaak een nacht in het ziekenhuis blijven voor controle.

Uw kind moet het de eerste dagen na de operatie rustig aan doen. Na ongeveer zeven tot tien dagen is het mogelijk om weer naar de kleuterschool of school te gaan. Een kind kan na een liesbreuk na ongeveer drie weken weer sporten.

FAQ 4: Veelgestelde vragen en antwoorden

mann mit eiern
Het risico om onvruchtbaar te worden door een hernia of een bijbehorende operatie is zeer klein.
.

Kan een indirecte liesbreuk nog voorkomen op 5- of 6-jarige leeftijd?

In de meeste gevallen ontstaan liesbreuken bij baby’s of tot de leeftijd van 3 of 4 jaar. Er zijn echter ook kinderen bij wie een aangeboren bindweefselzwakte pas na enkele jaren duidelijk wordt.

Welke complicaties kunnen optreden tijdens de operatie?

Een liesoperatie is meestal een ongevaarlijke ingreep met weinig risico’s. In zeer zeldzame gevallen kunnen de zaadleiders, zenuwen of vaten tijdens de operatie gewond raken. Kinderen moeten het na de operatie echter rustig aan doen, zodat het litteken niet gaat ontsteken.

Kan een hernia leiden tot onvruchtbaarheid?

Afhankelijk van waar de hernia precies zit, kan deze de bloedtoevoer naar de testikels afsluiten, zodat de voortplantingsorganen beschadigd kunnen raken. Maar ook een operatie aan de hernia kan in zeldzame gevallen leiden tot onvruchtbaarheid. Als u een kinderwens hebt, moet u dit met een arts bespreken.

5 Verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten