Een kind op 4 jaar: Ontwikkelingsstatus van kinderen in het vierde levensjaar

Niet elke fase in het leven van een kind is gemakkelijk. Hoewel de ontwikkeling van veel kinderen sterk verschilt, zijn er toch enkele gemeenschappelijke kenmerken die typisch zijn voor een bepaalde leeftijd. In ons artikel …

Een kind op 4 jaar: Ontwikkelingsstatus van kinderen in het vierde levensjaar

kind 4 jahre
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Een kind op 4 jaar: Ontwikkelingsstatus van kinderen in het vierde levensjaar
Hoe groot is een kind op 4-jarige leeftijd?

Gemiddeld ligt de lengte tussen 103 en 107 cm. Het is echter helemaal niet ongewoon dat uw kind iets korter of langer is dan gemiddeld.

Moet mijn kind op 4-jarige leeftijd een bal kunnen vangen?

Eenvoudige vangoefeningen zouden al moeten werken. Hoe verfijnd dit in detail is, hangt echter sterk af van de desbetreffende begeleiding.

Is het goed voor kinderen om langer op de kleuterschool te blijven?

Hierover lopen de meningen uiteen. De meeste deskundigen zijn het er echter over eens dat kinderen sociale contacten nodig hebben.

Niet elke fase in het leven van een kind is gemakkelijk. Hoewel de ontwikkeling van veel kinderen sterk verschilt, zijn er toch enkele gemeenschappelijke kenmerken die typisch zijn voor een bepaalde leeftijd.

In ons artikel willen wij u laten zien hoe de ontwikkelingsfase van een kind op 4-jarige leeftijd er typisch uitziet.
Daarnaast leert u op welke gebieden u uw kind kunt ondersteunen.

[button]Stimuleer je kind met oefenboeken[/button]

1. lichamelijke ontwikkeling – zo groot is een kind op 4-jarige leeftijd

Gezond eten:

Alleen kinderen die gezond eten kunnen zich gezond ontwikkelen. Helaas hebben veel kinderen op 4-jarige leeftijd al last van overgewicht. Hoe u dit kunt voorkomen, leest u hier.

Zowel het gewicht als de lengte van meisjes en jongens verschillen niet al te veel in de eerste levensjaren. De individuele verschillen in ontwikkeling zijn veel belangrijker dan de verschillen tussen de geslachten.

Gemiddeld is de lengte van een kind op 4-jarige leeftijd ongeveer 103 tot 107 cm. Het kan echter voorkomen dat het ene of het andere kind nog wat korter is of al boven de andere kinderen uittorent.
Dit hoeft niet te betekenen dat een kind lang of kort zal zijn als het groot is.

Het gewicht van een 4-jarig kind ligt tussen de 15 en 17 kilogram, afhankelijk van de ontwikkelingsfase. Grotere kinderen moeten iets zwaarder zijn en kleinere iets lichter.

Tip: Als u het gevoel hebt dat er iets mis is met de ontwikkeling van uw kind en dat uw kind bijvoorbeeld te klein is, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

Een persoonlijk ervaringsverslag van een moeder en haar 4-jarige dochter zie je in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=3AqBO-Zf3Ac

2. grove en fijne motoriek – er zijn grote verschillen op dit punt.

ein kind mit 4 jahren baut mit baukloetzen
Motorische vaardigheden kunnen op verschillende manieren worden verbeterd.

Lopen, rennen, klimmen en op één been staan zijn voor de kleine rakkers geen probleem meer. Maar om hun evenwicht voortdurend te verbeteren en niet stil te staan, zijn andere coördinatieve uitdagingen geschikt die kinderen specifiek uitdagen en dus stimuleren.

Balspelen, zowel met de voet als met de hand, bieden kinderen de mogelijkheid om hun grove motoriek te trainen.
Zowel voetbal als balwerpen vergen echter veel van kinderen, zodat u niet elke dag vooruitgang kunt verwachten.

Om het evenwicht te verbeteren kunt u beginnen met een step, een loopfiets en natuurlijk met een kind vanaf 4 jaar op de fiets.
Hoe dat het beste kan en hoe je een geschikte fiets kiest, lees je in ons aparte artikel.

Maar niet alleen de grove motoriek wordt steeds beter. Ook op het gebied van de fijne motoriek zijn er veel vaardigheden die kinderen in deze periode kunnen leren.

De juiste potloodhouding in de klassieke driepuntsgreep stelt kinderen in staat nauwkeurig te tekenen en is een uitstekende voorbereiding op het schrijven op de basisschool.

Door het toenemende zelfvertrouwen en het vertrouwen in het gebruik van de eigen handen kunnen kinderen op 4-jarige leeftijd ook zelf hun tanden poetsen. Wel moet u altijd in de gaten houden of ze dit al voldoende doen en zo nodig opnieuw poetsen.

3 Sociale interactie in het vierde levensjaar

kinder mit ihrer erzieherin
Contact met leeftijdsgenootjes moet niet onderschat worden.

Het toenemende sociale contact op de kleuterschool vraagt veel van kinderen. Ze moeten in het reine komen met de groep, vrienden maken en ruzies beslechten.

Gelukkig zou de uitdagende fase nu voorbij moeten zijn (althans voor de meeste kinderen), zodat het thuis weer wat rustiger en minder stressvol is.
Driftbuien behoren steeds meer tot het verleden. De moeilijke fase is dus voorbij, hoewel dit niet de laatste zal zijn geweest.

Kinderen leren veel op de kleuterschool, maar nog veel meer binnen het gezin. Zorg er daarom als ouders voor dat je je kind steeds meer betrekt bij de gezinsplanning.
Geef een kind van 4 jaar de kans om zelf voorstellen te doen en beslis niet langer alles over zijn hoofd heen. De tijd van baby zijn is immers al lang voorbij.

Let op: helaas hebben sommige kinderen een verlengde fase van defiance en kunnen driftbuien ook na de fase van defiance nog voorkomen.

4. vragen over vragen – kinderen stellen alles in vraag

De woordenschat is inmiddels enorm gegroeid, zodat veel verschillende dingen niet alleen onderscheiden, maar ook precies benoemd kunnen worden.

ein kind steht auf dem bett und kann das universum greifen
Voor kinderen zit de wereld nog vol magische elementen.

Daardoor kunnen ze steeds meer verbanden leggen en de wereld in vraag stellen.

De wereld is echter niet alleen echt, maar nodigt veel kinderen uit om te dromen. De magische fase begint, zodat werkelijkheid en fantasie samensmelten.

Ook al lijkt dit soms vreemd, het is meer dan een spelletje. In deze periode leren de kleintjes omgaan met iets en wat echt of fictief is.
Zorg er wel voor dat hieruit geen dwanghandelingen voortkomen. Als een kind de hele tijd huilt omdat het bang is en niet in slaap kan komen, helpt een kalmerende manier om het kind te laten zien dat er geen monster onder het bed zit, zelfs de 50e keer niet.

Opmerking: Als een kind niet goed eet, erg uit balans is of nog niet droog is, observeer dit dan korte tijd. Als de toestand echter niet snel verandert, is het de moeite waard een kinderarts of therapeut te raadplegen.

5 Het bevorderen van cognitieve vaardigheden bij een kind van 4 jaar

Als u uw kind op jonge leeftijd wilt stimuleren, hoeft u niet per se educatieve spelletjes te gebruiken, hoewel sommige erg nuttig zijn. Het is vooral in deze tijd belangrijk dat kinderen plezier hebben tijdens het leren.

In geval van twijfel moet u daarom minder eisen stellen en meer prikkels bieden. Aangezien een kind van 4 jaar meestal erg nieuwsgierig is, vindt het sowieso genoeg dingen om te doen.

Als er voldoende prikkels zijn en u openstaat voor vragen, kunt u het zonder veel extra tips stellen.

6. oefenboeken voor kinderen vanaf 4 jaar

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten