Droge huid bij baby’s: hoe de droge plekken te behandelen

Baby’s hebben een zeer gevoelige huid. Het is dus geen wonder dat baby’s vaker een droge huid hebben. Maar wat zijn precies de oorzaken? Welke verzorgingsproducten zijn zinvol? Wijzen droge huidplekken mogelijk op een ziekte? …

Droge huid bij baby’s: hoe de droge plekken te behandelen

Beine und Füße eines babys
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Droge huid bij baby’s: hoe de droge plekken te behandelen
Waarom hebben baby’s zo vaak een droge huid?

De babyhuid is nog erg gevoelig. De reden hiervoor is de dunheid van de huid.

Hoe kan ik een droge huid bij mijn baby behandelen?

Meestal volstaan babycrèmes die de huid hydrateren. Maar ook huismiddeltjes kunnen wonderen doen.

Wat kan ik doen als de droge huid erger wordt?

Als crèmes en huismiddeltjes niet helpen, moet u niet naar een kinderarts gaan. Een droge huid bij baby’s kan ook wijzen op een ziekte.

Baby’s hebben een zeer gevoelige huid. Het is dus geen wonder dat baby’s vaker een droge huid hebben. Maar wat zijn precies de oorzaken? Welke verzorgingsproducten zijn zinvol? Wijzen droge huidplekken mogelijk op een ziekte? In ons artikel lees je hoe je een droge huid bij baby’s kunt behandelen , wat helpt en wanneer je met je kind naar de dokter moet.

[button]De populairste babycrèmes[/button]

1. de babyhuid is gevoelig

Kinderhände mit Creme
De huid heeft in het begin veel verzorging nodig.

In tegenstelling tot volwassenen hebben baby’s een relatief dunne huidlaag. Dit werkt uitdroging in de hand en kan snel leiden tot een schilferige huid.

In de loop van de tijd ontwikkelt de beschermende laag van ons lichaam zich verder en wordt deze steeds dikker en dus veerkrachtiger. De bescherming tegen milieu-invloeden neemt toe.
Dit is ook de reden waarom baby’s en peuters altijd goed gekleed moeten zijn. Zowel bij hitte als bij koude is het voor het organisme moeilijk om zich aan te passen.

Enerzijds zijn de buitenste huidlagen minder stevig en nog enigszins doorlatend. Anderzijds is het hormonale evenwicht vaak nog niet volledig tot stand gekomen. Dit leidt tot onvoldoende talgproductie, waardoor de baby een droge huid krijgt.

Tip: Elke baby moet voldoende drinken. Zo voorzie je de huid van binnenuit van water om het vochtgehalte van de huid te verhogen.

2. zo verergert een droge huid bij baby’s

Naast de basisgevoeligheid van de babyhuid zijn er enkele factoren die de ontwikkeling van droge huidzones bevorderen of uitlokken.

Mutter trocknet ihr Baby ab
Droog je baby zorgvuldig af na het badje.

Aan het droge klimaat in de winter is nauwelijks iets te doen. Zelfs de kachels, die extra vocht onttrekken aan de lucht in huis, kun je niet uitzetten.
Toch is het zinvol om een vochtigheidsmeter in de flat te hebben. Idealiter zou de luchtvochtigheid in woonkamers tussen 45 en 55 % moeten liggen. Zonder dure apparatuur kan de luchtvochtigheid snel en eenvoudig met enkele procenten worden verhoogd met een vochtige theedoek over de verwarming.

Daarnaast moeten de volgende tips in acht worden genomen:

 • Niet te vaak baden: Vooral lang baden droogt de huid uit – slechts één of twee keer per week baden is aan te bevelen.
 • Gebruik geen ruwe materialen die over de huid schuren of erg strak zitten.
 • Gebruik geenwasverzachter en koop bij voorkeur waspoeder zonder geurstoffen.
 • Zorg ervoor dat de kleding goed past: Een kind mag niet zweten of bevriezen.
 • Bescherm in de winter uw handen tegen de ijzige, droge lucht doorhandschoenen te dragen. Op warme zomerdagen kun je daarentegen zonder sokken en schoenen.
 • Gebruik hygiëneproducten speciaal voor baby’s: waslotions en shampoos speciaal voor baby’s vind je in elke drogisterij – en niet voor niets. Deze zijn speciaal ontworpen om huidvriendelijk te zijn en irritatie te voorkomen, want zelfs de verkeerde shampoo kan een droge huid veroorzaken.

3. huismiddeltjes en verzorgingsproducten tegen droge huid bij baby’s

Junge Frau cremt ihrem Baby das Gesicht ein
Maak hydrateren leuk.

De verzorging van de huid van een pasgeborene is uiterst belangrijk. Veel douchegels en shampoos veroorzaken een droge huid bij de baby. Zoek daarom naar speciale badadditieven met oliën om de huid vochtig te houden.

Ook huismiddeltjes kunnen helpen: voeg een paar druppels olijfolie of amandelolie toe aan het badwater en gebruik die in plaats van dure verzorgingsproducten. Probeer je baby daarna alleen voorzichtig te deppen om het vettige laagje er niet helemaal af te wrijven.

Als de huid schilfert, moeten ouders echter niet afzien van het aanbrengen van lotion. Geschikte producten voor baby’s bevatten geen parfum om geen allergie te veroorzaken. Dit geldt vooral als kinderen al lijden aan ziekten als neurodermitis of psoriasis.

U beslist zelf of u melkvet gebruikt of welke crème u gebruikt. Zorg er alleen voor dat de lichaams- of gezichtscrème een hydraterende werking heeft en voldoende vocht geeft. Als u na een paar minuten niets op uw huid voelt, is deze crème minder geschikt.

Tip: Crèmes met ureum hebben een goed effect op droge plekjes op de huid omdat ze een desquamerende werking hebben en er sneller nieuwe huidcellen kunnen worden gevormd.

4. Een zeer droge huid bij baby’s kan een teken van ziekte zijn.

Neurodermatitis:

Volgens cijfers van het medisch tijdschrift treft deze huidziekte ongeveer 10 tot 15 % van alle kinderen en volwassenen. Daarmee is het de meest voorkomende huidziekte.

Als gewone huismiddeltjes of verzorgingsproducten niet veel helpen, als uw kind een jeukende hoofdhuid heeft of als er rode en ontstoken plekken ontstaan, kan er ook sprake zijn van een huidziekte.

Neurodermitis komt vooral bij kinderen voor. Het ziektebeeld, door artsen atopisch eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door

 • Harde huidschilfers
 • Rode plekken
 • kleine ontstekingen
 • ernstige jeuk

uit. Als deze of andere symptomen optreden, kunt u niet verkeerd gaan met vochtinbrengende crèmes, maar u moet toch een arts raadplegen voor opheldering.

Baby mit Neurodermitis
Sommige kinderen hebben er veel last van.

Veel zeldzamer maar ook mogelijk is psoriasis. Neurodermitis treft kinderen al vanaf 3 maanden, terwijl psoriasis veel later verschijnt, niet voor de leeftijd van twee of drie jaar.

Als de droge delen van het lichaam zich beperken tot het gezicht of het haar, kan hoofdpijn ook een oorzaak zijn. In dat geval is de hormoonhuishouding verstoord. Bij deze aandoening hoeft u uw kind, behalve in uitzonderlijke gevallen, geen speciale behandeling te geven. Een droge huid bij baby’s verdwijnt meestal vanzelf na enkele weken, uiterlijk na enkele maanden.
Regelmatig aanbrengen van crème ondersteunt echter het genezingsproces.

Let op: Sommige oorzaken van een droge huid in het gezicht of op andere lichaamsdelen kunnen ook in de voeding zitten. Als de symptomen aanhouden, is een allergietest raadzaam.

5 Belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

ein Baby liegt in der Wanne
Het hoeft niet altijd een volledig bad te zijn.
Is het goed om een molton te gebruiken voor het wassen?

Natuurlijk is het noodzakelijk om te letten op voldoende lichaamshygiëne. Bij een zeer droge en geïrriteerde huid kan dit echter ook met water en zachte PH-huidneutrale producten.
Wrijven met een molton moet dus voorzichtig of helemaal niet gebeuren.

Waarom komt droge huid bij baby’s voor in de zomer?

Chloor in het zwembad en zonlicht drogen de huid uit. Als de huid ook nog eens oververhit raakt en meer gaat zweten, ontstaat snel een rode en schilferige huid.
Zorg daarom voor verkoeling en hydrateer intensief. Dit geldt vooral na een bezoek aan het zwembad of openluchtbad.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als u na één of twee weken van intensieve inspanningen geen verbetering of zelfs een verslechtering van de huidaandoening opmerkt, moet u contact opnemen met een arts.
Veel huidziekten kunnen goed worden behandeld met de juiste middelen. Maak je dus niet te veel zorgen als je niet meteen een afspraak krijgt.

Kan een droge huid ook met homeopathie worden behandeld?

In het algemeen is er niets tegen het gebruik van homeopathische middelen. Dit mag echter een medische opheldering niet in de weg staan.

6 De populairste babycrèmes

No products found.

Gerelateerde berichten