Darmobstructie bij kinderen: symptomen, behandeling en wanneer naar de dokter?

Een darmobstructie kan vele oorzaken hebben. Maar het is altijd een noodgeval dat onmiddellijk in het ziekenhuis moet worden behandeld. In dit artikel lees je precies wat de oorzaken van een darmobstructie kunnen zijn, hoe …

Darmobstructie bij kinderen: symptomen, behandeling en wanneer naar de dokter?

kind hat bauchschmerzen.
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Darmobstructie bij kinderen: symptomen, behandeling en wanneer naar de dokter?
Wat is een darmobstructie?

Een darmobstructie is een gevaarlijke en levensbedreigende situatie. Door verschillende oorzaken kan de stoelgang niet meer plaatsvinden.

Hoe herken je een darmobstructie?

De symptomen van een darmobstructie zijn talrijk. Een opgeblazen buik, koud zweet en bloed bij de ontlasting zijn in het beste geval zorgwekkend en kunnen wijzen op een darmobstructie. Als ook de stoelgang uitblijft, moet u onmiddellijk met uw kind een arts raadplegen.

Wanneer moet u naar de dokter?

Als u vermoedt dat uw kind een darmobstructie heeft, moet u geen tijd verliezen en een arts raadplegen, zodat het zo snel mogelijk kan worden behandeld.

Een darmobstructie kan vele oorzaken hebben. Maar het is altijd een noodgeval dat onmiddellijk in het ziekenhuis moet worden behandeld. In dit artikel lees je precies wat de oorzaken van een darmobstructie kunnen zijn, hoe je zoiets kunt herkennen en hoe de dokter kan helpen om de klachten weer onder controle te krijgen.

[button]Verder lezen over de spijsvertering van kinderen[/button]

1. om darmobstructie bij jonge kinderen te herkennen, moet je de oorzaken kennen

Pijn en krampen zijn typische waarschuwingssignalen

Als winderigheid, pijn of krampen merkbaar vaker voorkomen in koliekachtige vorm (hevige en golfachtige verspreiding van de pijn), moet u uit voorzorg een arts raadplegen. Deze klachten kunnen wijzen op een darmobstructie – een van de gevaarlijkere ziekten in de buik van kinderen. Ongeveer 1 op de 1.000 kinderen krijgt tussen de leeftijd van één en drie jaar een darmobstructie.

De oorzaken van darmobstructies, in het vakjargon ook wel ileus genoemd, zijn zeer uiteenlopend en kunnen alleen door een uitgebreid medisch onderzoek betrouwbaar worden vastgesteld. Typische oorzaken van darmobstructie zijn:

 • De darm loopt zichzelf voorbij
 • Stagnatie van de ontlasting
 • Tumoren
 • Parasieten
 • Ingeslikte vreemde voorwerpen
 • Verklevingen na operaties
 • Verdikking van de darmwand
 • Galstenen
 • Hernia
 • Darmtorsies

In principe wordt onderscheid gemaakt tussen mechanische en functionele ileus. Bij mechanische ileus wordt de weg die de ontlasting in de darm aflegt, geblokkeerd door obstakels (tumoren, poliepen). Bij functionele ileus daarentegen zijn de darmbewegingen beperkt in hun functie.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een darmobstructie bij een kind is een aandoening die intussusceptie wordt genoemd. Dit betekent dat een deel van de darm een ander deel overlapt. Zo’n intussusceptie komt vooral voor in het laatste deel van de dunne darm. De dunne darm overlapt dan de blindedarm of de dikke darm.

Stenen van de ontlasting, tumoren, poliepen of ingeslikte vreemde lichamen, maar ook virussen kunnen verantwoordelijk zijn voor een intussusceptie of invaginatie van de darm. Hierdoor wordt het verdere transport van de darminhoud bemoeilijkt of, in het ergste geval, zelfs helemaal stopgezet. Ook wormbesmettingen of stompe verwondingen aan de buik kunnen tot darmobstructie leiden. Kinderen worden vaker getroffen door een zogenaamde volvulus. In dit geval wikkelt de ene darmlus zich om de andere en kan de ontlasting niet worden afgevoerd.

Meconium ileus
Blasses Kind hat Bauchschmerzen
Er zijn vele oorzaken van darmobstructie.

Een andere oorzaak, hoewel vrij zeldzaam, is meconium (ook wel foetaal sputum genoemd) – de eerste uitscheiding direct na de geboorte. Dit bestaat uit gal, vruchtwater, haar en huidcellen die zich tijdens de zwangerschap in de darm van de baby hebben opgehoopt. Als er binnen enkele uren na de geboorte geen meconium is, kan dit wijzen op een ileus.

Vaak wordt meconium ileus ook veroorzaakt door taaislijmziekte (een stofwisselingsziekte), waardoor de darminhoud extreem kleverig wordt. Op dit moment kunnen we echter alleen de belangrijkste oorzaken van ileus bij kinderen opnoemen. Het is sowieso belangrijker om de symptomen te herkennen. Deze zijn altijd hetzelfde. Zelfs als ze worden uitgelokt door ziekten.

2. de symptomen van darmobstructie zijn even talrijk als de oorzaken

Abbildung eines Darmverschlusses
Op deze afbeelding is te zien waar de darminhoud in de meeste gevallen terugslaat.

De tekenen van een darmobstructie zijn:

 • Bleekheid
 • Koud zweet
 • Constipatie met bloed in de ontlasting
 • Een opgeblazen, drukgevoelige buik
 • Rusthouding met opgetrokken benen

Als u deze tekenen opmerkt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen:

 • Problemen met de bloedsomloop
 • Hoge koorts
 • Dagenlang geen stoelgang
 • Flauwvallen

Omdat baby’s hun klachten niet duidelijk kunnen uiten, moet u uw kind goed observeren om erachter te komen waar de pijn zit. Een darmobstructie veroorzaakt koliekachtige buikpijn. Een kind of baby die hier last van heeft, heeft zoveel pijn dat het meestal helemaal niet tot rust kan komen.

Bovendien zijn de kinderen vaak bleek en hebben ze last van koud zweet. Vaak worden de benen opgetrokken omdat deze uitgangshouding de buikwand ontspant en zo de pijn verlicht. Dit is een duidelijk waarschuwingsteken

Daarnaast is de maag erg opgeblazen en voelt hard aan. In het begin wordt de maaginhoud uitgestoten – later alleen de gal. Naast een volledige afwezigheid van stoelgang kunnen er ook bloederige en slijmerige afscheidingen zijn. Door de onbekende pijn is het ook mogelijk dat uw kind in een shocktoestand raakt.

Een ileus openbaart zich vaak heel spontaan – zonder voorafgaande tekenen. In sommige gevallen treden de symptomen slechts gefaseerd op.

3. medische behandeling is vereist, zelfs als een darmobstructie wordt vermoed.

Kind mit Mutter beim Arzt
Hoe eerder u naar een arts gaat, hoe groter de kans dat de darmobstructie zonder operatie kan worden behandeld.

Zodra een ileus wordt vermoed, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Zonder behandeling leidt een darmobstructie tot darmletsel, waardoor bacteriën vanuit de darmen in de buikholte terechtkomen. Het gevolg is een mogelijke buikvliesontsteking, die onder bepaalde omstandigheden levensbedreigend kan zijn.

Normaal gesproken kan met een echografie snel worden vastgesteld of er sprake is van een darmobstructie. Als er nog twijfel bestaat, kan een röntgenfoto absolute duidelijkheid verschaffen.

Als een darmobstructie wordt vastgesteld, is ziekenhuisopname onvermijdelijk. Hoe sneller u na de diagnose handelt, hoe beter de prognose voor uw kind. In zeldzame gevallen kan een darminvaginatie in zeer korte tijd worden verholpen met behulp van een massage of een klysma (zoutoplossing).

In de meeste gevallen is helaas een operatie nodig om het darmgebied weer in de oorspronkelijke positie te brengen. Als de ileus heel laat wordt vastgesteld, moet misschien een deel van de darm worden verwijderd. Als de operatie echter binnen 48 uur wordt uitgevoerd, is het risico zeer klein.

Let op: Na chirurgische behandeling van ileus worden kinderen meestal een of twee dagen op de intensive care gehouden voor controle. Voeden gebeurt via een infuus voor onbepaalde tijd. Zodra de darm zijn normale activiteit hervat, kunnen de kinderen ook vast voedsel eten.

4. darmobstructie bij kinderen – profylaxe is slechts beperkt mogelijk

Darmobstructie is moeilijk te voorkomen. Wat kan helpen is voldoende beweging en veel vocht, zodat de ontlasting niet te vast wordt. Verder kunt u er alleen voor zorgen dat uw kind geen voorwerpen inslikt. Medicijnen uit het medicijnkastje worden niet aanbevolen als remedie.

Helaas ligt de rest niet in uw handen. Vaak worden kinderen die volkomen gezond waren getroffen – geheel zonder verschijnselen. Maar als u de symptomen kent, kan de behandeling in een vroeg stadium plaatsvinden, zodat de risico’s relatief gering zijn.

Als uw kind last heeft van hevige buikpijn, moet u altijd rekening houden met een darmobstructie. Het is beter één keer te vaak naar de dokter te gaan dan één keer te weinig. Hier vindt u meer oorzaken van ernstige buikpijn bij kinderen.

5. verdere literatuur over de spijsvertering bij kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten