- Cyclusschommelingen van enkele dagen zijn heel normaal.
- Houd uw cyclus goed in de gaten om de vruchtbare dagen te bepalen.
- Als u bijzonder onregelmatige schommelingen ervaart, moet u een arts raadplegen.
Talloze vrouwen krijgen in de loop van hun leven te maken met cyclusschommelingen en vooral als het slechts om een onregelmatigheid van enkele dagen gaat, is dat volkomen normaal. De schommelingen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals stoppen met de pil, stress, reizen of andere veranderingen in de hormoonhuishouding.
Als je een kinderwens hebt en last hebt van cyclusschommelingen, is het vooral belangrijk om je eigen lichaam goed te kennen en enkele methoden te gebruiken om de vruchtbare dagen in je cyclus te bepalen. Zo kun je proberen zwanger te worden. In dit artikel lees je meer over hoe je ondanks cyclusschommelingen je kinderwens kunt vervullen.
Inhoudsopgave
1. cyclus fluctuaties: Een deel van de natuur
De vrouwelijke cyclus is een fascinerend proces dat slechts weinigen begrijpen. Het begint met de menstruatie, wanneer het baarmoederslijmvlies van de vorige cyclus wordt afgestoten. Tegelijkertijd schept het lichaam ideale omstandigheden voor sperma en geeft het veel oestrogeen vrij. Dit leidt onder meer tot de rijping van één eicel per cyclus, die klaar is om bevrucht te worden op de dag van de ovulatie, die ongeveer 13-15 dagen na het begin van de cyclus plaatsvindt. 24 uur na de eisprong ben je niet meer vruchtbaar tot het begin van de volgende cyclus.
Als er een kinderwens is, stoppen vrouwen vaak met de pil, die dan de cyclus heeft gereguleerd tot 28 dagen. Zonder de kunstmatige hormonen worden de menstruaties vaak onregelmatig en kan het een tijdje duren voordat het lichaam weer tot rust komt en de cyclus zijn natuurlijke lengte vindt. Voor sommige vrouwen schommelt de cyclus altijd. U kunt nog steeds leren hoe u uw vruchtbare dagen kunt identificeren om zwanger te worden.
Tip: Houd je cyclus bij, zodat je ondanks onregelmatigheden altijd je eisprong en vruchtbare dagen kunt bijhouden.
De volgende tips zijn vooral belangrijk om het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen te begrijpen:
- Ongeveer vier of vijf dagen voor de eisprong ben je al vruchtbaar, omdat de mannelijke zaadcellen zo lang in je lichaam overleven.
- Zodra de eicel vrijkomt in de eierstok, kan ze zich combineren met een bestaand sperma.
- Het eitje is ongeveer 24 uur vruchtbaar.
- Bijna altijd komt er maar één eitje per maand vrij.
Dit betekent dat je vruchtbaar bent enkele dagen voor de eisprong en in de 24 uur nadat het eitje is vrijgekomen. Om van dit tijdsvenster te profiteren, zijn er enkele methoden die u kunt gebruiken om erachter te komen wanneer de vruchtbare tijd begint, zelfs als u onregelmatige cycli hebt. Tegelijkertijd moet u altijd letten op onregelmatige cycli, zodat u zo nodig een arts kunt raadplegen.
1.1 De oorzaken van onregelmatige cycli zijn talrijk
Een cyclus duurt gemiddeld tussen 20 en 35 dagen, met een gemiddelde van 27 dagen. Met de pil, die de cyclus kunstmatig opwekt, duurt de cyclus altijd 28 dagen, waardoor de misvatting is ontstaan dat alle andere getallen niet normaal zijn. In feite maken schommelingen deel uit van een gezonde cyclus, omdat het vrouwelijk lichaam elke dag aan verschillende invloeden wordt blootgesteld. Daartoe behoren veranderingen in de voeding, seizoensgebonden veranderingen, stress in het dagelijks leven of lichaamsbeweging.
Zolang de lengte van de cyclus binnen de bovengenoemde grenzen blijft, is er geen reden tot zorg. Als uw menstruatie echter stopt zonder dat u zwanger bent, of als de schommelingen extreem zijn, moet u een arts raadplegen.
2. Begrijp onregelmatige cycli met de kalendermethode
Vooral als je onregelmatige menstruatiecycli hebt, is het belangrijk om je lichaam goed te kennen en te begrijpen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Daarom is het raadzaam om uw ovulatie- en vruchtbare dagen bij te houden met de kalendermethode.
Als vuistregel voor alle vrouwen kunt u de dag van de eisprong vinden aan de hand van de volgende formule: 1e dag van uw laatste menstruatie + (gemiddelde duur van de cyclus – 15 dagen). Dit betekent bijvoorbeeld dat als je een cyclus van 30 dagen hebt, de eisprong waarschijnlijk zal beginnen op de 15e dag na het begin van je menstruatie.
Je kunt met onderstaande methoden nagaan of de 15-dagenregel op jou van toepassing is. Zo ja, dan helpt de kalendermethode je om voor elke cyclus bij benadering de dag van de eisprong te bepalen. Dit betekent dat de dagen ervoor de vruchtbare dagen zijn. U kunt trouwens ook uw basale lichaamstemperatuur meten, die stijgt tijdens de vruchtbare periode.
2.1 Veranderingen in de afscheiding geven aanwijzingen voor de vruchtbaarheid
Een andere aanwijzing in welke fase van de menstruatiecyclus je lichaam zich momenteel bevindt, kan je natuurlijke afscheiding zijn. Houd goed in de gaten hoe die verandert: In de vruchtbare dagen vlak voor de eisprong is de afscheiding vaak transparant, trekt ze draden en heeft ze een zeer vloeibare consistentie. Na de eisprong, wanneer je ongeveer twee weken niet meer vruchtbaar bent, wordt de afscheiding wit of gelig en verandert de consistentie in brokkelig aan het einde van de cyclus.
Dus door uw vermoedelijke dag van de eisprong in de kalender te noteren en tegelijkertijd te letten op de kwaliteit van de afscheiding, kunt u al veel belangrijke informatie verzamelen over uw vruchtbaarheid – ongeacht schommelingen in de maandelijkse cyclus.
2.2 De ovulatie lokaliseren met een ovulatietest
Een vrij betrouwbare methode om het exacte tijdstip van de eisprong te bepalen is een ovulatietest. Je plast op een klein teststaafje, dat van kleur verandert en je een indicatie geeft van je hormoonstatus. Ongeveer 24 tot 36 uur voor de eisprong neemt het niveau van het luteïniserend hormoon (LH), dat verantwoordelijk is voor de eisprong, aanzienlijk toe. Dus zodra je veranderingen opmerkt met de ovulatietest, kun je er zeker van zijn dat de eisprong eraan komt. Je bent dan al in de vruchtbare fase.
Hetbeste is om de ovulatietest gedurende meerdere cycli te gebruiken om te bepalen op welke dag na het begin van je menstruatie je normaal gesproken ovuleert, ondanks onregelmatigheden. Vooral als je pas bent gestopt met de pil en je lichaam zich nog aan het settelen is, is het nuttig om met deze methode de eisprong te analyseren.
3. kinderwens: geen probleem, zelfs niet bij cyclusschommelingen
Als uw cyclus niet meer schommelt dan normaal, zou het geen probleem moeten zijn om uw vruchtbare dagen te bepalen. Dit verhoogt ook aanzienlijk de kans om zwanger te worden.
Gebruik de combinatie van beschreven methoden om je cyclus te begrijpen en let ook op wat schommelingen kan beïnvloeden. Een verandering van tijdzone, een lange reis of andere ongewone situaties leiden bijvoorbeeld bijna altijd tot schommelingen. Wat te doen om je kinderwens te vervullen? Lees tot slot dit overzicht van de beste methoden om de eisprong en de vruchtbare dagen op te sporen. Het enige wat je hoeft te doen is er samen met je partner het beste van te maken.
- Gebruik de kalendermethode om na te gaan of de 15e dag na het begin van de bloeding in jouw geval overeenkomt met de eisprong.
- Meet uw basale lichaamstemperatuur om de vruchtbare dagen met een iets hogere temperatuur te herkennen.
- Observeer de afscheiding om de voorbereidingen van het lichaam op de eisprong te begrijpen.
- Gebruik een ovulatietest om het exacte tijdstip van de eisprong te bepalen.