De meest voorkomende en duidelijke symptomen zijn zware, klonterige ontlasting, verstopte anus, onvolledig toiletteren en een onregelmatige stoelgang.
Psychische problemen leiden vaak tot constipatie. Kinderen van echtscheiding lopen bijvoorbeeld meer risico op constipatie dan kinderen die opgroeien in gelukkige gezinnen.
Er zijn veel manieren om uw kind te helpen. Geef uw kind bijvoorbeeld een vezelrijk dieet en zorg ervoor dat het veel vers fruit en groenten eet, ook sap. Meer tips vindt u in hoofdstuk 4.
Help, mijn kind heeft al een dag geen stoelgang gehad! Misschien kent u dit soort hulpkreten van jonge ouders of heeft u zich al eens afgevraagd: Wat helpt tegen constipatie bij kinderen? Op dit punt willen we graag alles duidelijk maken. Geen paniek, wespreken pas van constipatie bij kinderen als ze langer dan drie dagen hun grote behoefte niet hebben kunnen doen en dan met pijn harde ontlasting hebben.
Naar het toilet gaan kan niet anders zijn: Sommige mensen hebben drie keer per dag een stoelgang, anderen maar drie keer per week. Zolang je kind binnen dit bereik valt, is het volkomen normaal en onopvallend. In dit artikel leggen we uit hoe je je kind kunt helpen als het echt constipatie is.
[button]Kindvriendelijk boek over de spijsvertering[/button]
Inhoudsopgave
1. artsen maken onderscheid tussen acute constipatie en chronische constipatie.
In het begin is al gezegd: het aantal toiletbezoeken varieert van persoon tot persoon, maar er zijn niettemin tekenen, aanwijzingen en symptomen die spreken van acute constipatie bij kinderen en ook symptomen die wijzen op chronische constipatie bij kinderen.
De volgende tabel laat zien hoe u kunt herkennen welke vorm van constipatie:
Chronische constipatie | Acute constipatie | |
---|---|---|
Symptomen |
|
|
Duur van de symptomen | drie maanden | van korte duur |
Mogelijke gevolgen | Chronische constipatie moet operatief of met medicijnen worden behandeld | Risico op darmobstructie |
2. verkeerde voeding of psychische problemen kunnen leiden tot constipatie
Zoals bij bijna alle kinderziekten zijn de oorzaken van constipatie divers. Oorzaken kunnen zijn ziekten of ontstekingen van de darm, disfunctionele zenuwen in de darm en, last but not least, stoornissen van de schildklier.
Heel vaak is het te wijten aan verkeerde voeding, want over het algemeen eten veel mensen te weinig voedingsvezels, drinken ze te weinig en bewegen ze te weinig. In het ergste geval wordt dit gedrag automatisch doorgegeven of gekopieerd door onze kinderen.
Psychische problemen leiden vaak tot constipatie bij kinderen, de medische term voor verstopping bij kinderen. Kinderen van echtscheiding lopen bijvoorbeeld meer risico op constipatie dan kinderen die opgroeien in gelukkige gezinnen, maar ook een verhuizing of conflicten op school kunnen een mogelijke aanleiding zijn.
Als er dan constipatie is opgetreden, kan uw kind ontlasting – het zogenaamde loslaten – associëren met pijn. Daardoor houdt hij of zij zich steeds meer in, waardoor de ontlasting nog moeilijker wordt. De volgende keer is dan nog pijnlijker en begint een vicieuze cirkel.
3. een röntgenfoto bij de kinderarts zorgt voor een duidelijke diagnose
Als u merkt dat uw kind last heeft van constipatie, neem dan contact op met uw kinderarts. Hij zal uw kind onderzoeken en bij twijfel een röntgenfoto laten maken. Een echografisch onderzoek, laboratoriumanalyses of een colonoscopie behoren ook tot de mogelijkheden. Controleer ten slotte of de constipatie geen organische oorzaken heeft. Een klysma kan op korte termijn helpen, maar moet niet te vaak worden gebruikt. De darmen kunnen eraan wennen en traag worden.
3.1 Voorkom de vicieuze cirkel van beïnvloeding van de consistentie van de ontlasting
Zorg ervoor dat de ontlasting van uw kind qua voeding zo zacht mogelijk is. Als het een zachte consistentie heeft, is een pijnloze lediging mogelijk.
Deze lijst laat zien wat helpt om uw kind te ondersteunen bij het “losmaken” (d.w.z. poepen):
- U kunt vijgenstroop, lactulose sap of melksuiker geven als “weekmakers”, maar ook gedroogde vijgen, pruimen en oliën zijn beproefde middelen tegen constipatie. Deze worden beschouwd als de meest gebruikelijke huismiddeltjes tegen constipatie.
- Vermijd bananen, producten die cacao (chocolade) bevatten en fastfood. Deze voedingsmiddelen hebben de neiging de ontlasting “op te vullen” en hard te maken. Bied uw kind verse groenten en fruit, salade of muesli aan.
- Hulp bij constipatie is ook verkrijgbaar in de homeopathie: zwavel, silicea, Bryonia, Nux vomica en lycopodium zijn de middelen tegen de symptomen van constipatie.
4. Met voldoende beweging, een evenwichtige voeding en tijd om te eten voorkomt u constipatie bij kinderen en bevordert u het “loskomen”.
Constipatie is erg belastend voor je kind. Wat helpt zijn huismiddeltjes en gemakkelijk te volgen tips over beweging, voeding en eetgewoonten om constipatie te voorkomen.
- Geef uw kind veel bewegingsruimte, het moet zich kunnen uitleven.
- Regelmatig naar de wc gaan kan de darmen trainen, dus het is zinvol om rituelen te creëren.
- Een buikmassage in de ochtend kan wonderen doen.
- Geef uw kind vezelrijke voeding, die de spijsvertering bevordert.
- Geef uw kind voldoende tijd op het toilet, vraag nooit ongeduldig: Hoe lang gaat dit nog duren?
- Help uw kind een houding van 35 graden aan te nemen op het toilet met een toiletkrukje. Dit helpt de darmen te ledigen.
- Haast u niet tijdens de maaltijd. Zorg ervoor dat uw kind bewust kauwt; de spijsvertering begint immers in de mond.
- Bied uw kind na het opstaan een glas sap of water aan en moedig hem of haar aan om twee liter per dag te drinken.
- Vermijd stress en zorg ervoor dat uw kind zich ontspant.
- Zorg ervoor dat uw kind veel vers fruit en groenten eet, ook sap tegen constipatie.