Conjunctivitis bij kinderen: Wat u moet weten over de ziekte

Conjunctivitis is een van de meest voorkomende ooginfecties. Zelfs kleine kinderen en baby’s kunnen bindvliesontsteking krijgen. [button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button] 1. oorzaken van bindvliesontsteking Conjunctivitis kan veel verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt …

Conjunctivitis bij kinderen: Wat u moet weten over de ziekte

Kind mit Bindehautentzündung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Conjunctivitis bij kinderen: Wat u moet weten over de ziekte
Wat zijn de mogelijke oorzaken van bindvliesontsteking?

De oorzaken zijn divers en kunnen worden veroorzaakt door griep of allergieën.

Hoe kan ik bindvliesontsteking bij mijn kind herkennen?

Rode, gezwollen ogen zijn een van de symptomen van bindvliesontsteking. Als uw kind ook klaagt over hevige jeuk in of rond het oog, kunt u er zeker van zijn.

Hoe kan bindvliesontsteking worden behandeld?

U moet altijd een arts raadplegen. Hij of zij zal meestal oogdruppels voorschrijven om bindvliesontsteking te behandelen.

Conjunctivitis is een van de meest voorkomende ooginfecties. Zelfs kleine kinderen en baby’s kunnen bindvliesontsteking krijgen.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. oorzaken van bindvliesontsteking

Bindehautentzündung bei Babys
Conjunctivitis kan vele oorzaken hebben.

Conjunctivitis kan veel verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt het veroorzaakt door een virus, dat vaak voorkomt in combinatie met griepachtige infecties. Allergische conjunctivitis kan worden veroorzaakt door pollen of andere allergenen. Ontstekingen veroorzaakt door bacteriën of schimmels zijn relatief zeldzaam geworden.

Conjunctivitis veroorzaakt door virussen is zeer besmettelijk. De ziekteverwekkers worden gewoonlijk van persoon tot persoon overgedragen door besmetting via uitstrijkjes. In het kader van een griepachtige infectie kan het voorkomen dat virussen op het bindvlies van het oog terechtkomen, vooral als de slijmvliezen van de neus-keelholte geïrriteerd zijn.

2. symptomen van bindvliesontsteking

Bindehautentzündung bei Kindern bekämpfen
Bij symptomen moet de kinderarts worden geraadpleegd.

Meestal zijn de ogen rood en gezwollen. Omdat het bindvlies geïrriteerd is, scheidt het een waterige gelige afscheiding af die de ogen plakkerig maakt, vooral ’s morgens. Het oog jeukt en brandt. Vaak hebben de getroffenen ook hetgevoel dat ze een vreemd voorwerp in hun oog hebben. Door in de ogen te wrijven kan de ziekteverwekker ook naar het andere oog worden overgebracht. Lichte visuele stoornissen kunnen worden veroorzaakt door kleine slijmdraadjes op het oog. Het gezichtsvermogen kan ook worden belemmerd als de ontsteking zich uitbreidt naar het hoornvlies, waar kleine hoornvliesvertroebelingen ontstaan.

Verdere symptomen kunnen een slechte algemene conditie of zwelling van de lymfeklieren zijn.

3. verloop en therapie

Kinderarzt Augenkrankheit
De kinderarts schrijft de juiste medicatie voor uw kind voor.

Vaak geneest conjunctivitis vanzelf na één of twee weken. Als de ontsteking zich echter uitbreidt naar het hoornvlies, kan dit leiden tot littekenvorming of zelfs een verslechtering van het gezichtsvermogen. Ook hoornvliesopaciteit verdwijnt soms pas na weken of maanden.

Aangezien achter de symptomen ook andere ziekten schuil kunnen gaan, moet u een arts raadplegen als u dat vermoedt. In ieder geval is zelfbehandeling niet aan te raden.

Als de conjunctivitis is veroorzaakt door virussen, kunnen alleen de symptomen worden behandeld, bijvoorbeeld met decongestieve oogdruppels. Als de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels, worden antibiotica aanbevolen.

Om besmetting te voorkomen, moeten patiënten een strikte hygiëne in acht nemen, zoals het regelmatig wassen van de handen, het vermijden van handen schudden en het gebruik van eigen handdoeken.

Conjunctivitis veroorzaakt door adenovirussen is ook meldingsplichtig.

Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en is geen vervanging voor een onderzoek, diagnose of consultatie van een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.

4. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten