Het woord concentratie betekent in het oorspronkelijke Latijn zoiets als“samen naar het centrum“. Dit betekent dat de hele concentratie gericht is op een specifieke activiteit. Deze concentratie vindt vrijwillig plaats.
Er zijn enorm veel mogelijke oorzaken. Ze kunnen echter grofweg worden ingedeeld in lichamelijke oorzaken, psychische oorzaken en ADHD. Meer gedetailleerde beschrijvingen vind je in hoofdstuk 2.
In hoofdstuk 3 hebben we enkele oefeningen samengesteld. Onder andere stappen tellen, kinderyoga of insectenverhalen helpen.
Omtaken snel en doelgericht te kunnen oplossen is een goede concentratie enorm belangrijk. In het dagelijks leven worden we echter aan veel prikkels tegelijk blootgesteld. Daarbij vergeten we merkbaar hoe we ons voortdurend op één ding kunnen blijven concentreren.
Sommige kinderen kunnen zich niet zo goed concentreren als andere. Deze concentratieproblemen worden meestal opgemerkt op school, maar soms ook op de kleuterschool. Maar wat is nu precies een gebrek aan concentratie? Is het mogelijk om de concentratie te verbeteren door middel van verschillende oefeningen?
In onze gids leggen we uit wat de oorzaken zijn van slechte concentratie bij kinderen en hoe het mogelijk is om de concentratie te verbeteren. U leert hoe u concentratieproblemen bij uw kind kunt herkennen. Ook laten we zien hoe concentratie samenhangt met aandacht en ontspanning.
[Button]Hier vind je een aantal geteste spelletjes voor concentratietraining[/button].
Inhoudsopgave
1. concentratie – het zich concentreren op een bepaalde activiteit
Wie kent dit niet? We zijn bezig met een bepaalde taak als we ons plotseling herinneren dat we nog boodschappen wilden doen. Wat heb ik precies nodig voor de lunch en was er niets anders in de aanbieding? En dan is de concentratie weg. We concentreren ons niet meer op één taak, maar op meerdere tegelijk. En dat gaat in de meeste gevallen mis.
Het woord concentratie is afgeleid van het Latijnse woord concentra, wat samen naar het centrum betekent. Dit betekent dat de hele concentratie gericht is op een specifieke activiteit. Dit concentreren gebeurt bewust.
Het meten van concentratie
Het concentratievermogen kan worden gemeten met verschillende tests. Deze tests worden uitgevoerd door een arts of een kinderpsycholoog.
Hetdoel is om de concentratie vast te houden totdat de taak is opgelost of het doel is bereikt. Concentratie vasthouden gedurende een langere periode vergt echter veel oefening. Bovendien is het zeer vermoeiend om de aandacht op slechts één ding te richten.
U kunt bepalen of uw kind een gebrek aan concentratie heeft door naar deze kenmerken te kijken:
- Onoplettendheid
- Gemakkelijk afgeleid
- Afwezigheid
- Motivatieproblemen
- Weinig doorzettingsvermogen
- Gebrek aan uithoudingsvermogen
Maar waarom kunnen sommigen zich beter concentreren dan anderen?
2. de verschillende oorzaken van slechte concentratie
Iedereen heeft wel eens last van slechte concentratie. Of we in staat zijn ons ergens op te concentreren hangt vaak samen met de vorm van de dag. Kortstondige verslapping van de concentratie kan natuurlijk ook te maken hebben met de omgeving. Dat kan lawaai zijn, muffe lucht of zelfs ongunstig licht. Zodra deze storende factoren zijn weggenomen, kunnen we ons echter weer beter concentreren.
Er kunnen echter veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan langdurige of vaak voorkomende concentratieproblemen. Vooral bij kinderen moeten ouders beslist een arts of kinderpsychotherapeut raadplegen om de triggers te vinden.
Uit een door de Duitse overheid gefinancierde studie bleek dat kinderen die meer dan een half uur per dag een smartphone gebruiken, zes keer meer kans hebben op concentratieproblemen.
De volgende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan concentratieproblemen bij kinderen:
- Lichamelijke oorzaken: Dit kan een verzwakking van het immuunsysteem zijn of verstoringen in de hormoon- of mineralenbalans. Ook een gebrek aan lichaamsbeweging of slaap kan een negatief effect hebben op het concentratievermogen.
- Psychologische oorzaken: Vooral bij kinderen hebben te veel stress en een emotioneel onevenwicht invloed op het concentratievermogen. Ook overbelasting, trauma’s of depressies kunnen leiden tot een gebrek aan concentratie.
- ADHD: Kinderen die lijden aan ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) of ADD (attention deficit disorder) hebben ook moeite om zich te concentreren op een specifieke activiteit of taak. Dit komt doordat hun gedachten vaak afdwalen en de concentratie niet lang kan worden vastgehouden.
De desbetreffende behandeling is uiteraard gebaseerd op de oorzaak. Terwijl bij lichamelijke oorzaken verschillende behandelmethoden worden toegepast, verwijst de arts uw kind bij psychische oorzaken naar een kinderpsychotherapeut. Afhankelijk van de oorzaak wordt therapie toegepast. In sommige gevallen worden ook medicijnen gebruikt.
Tip: Zorg ervoor dat uw kind voldoende slaap krijgt en rustig kan werken! Een evenwichtige voeding en voldoende beweging zijn ook belangrijk.
3. Concentratie gericht trainen
Er is echter ook goed nieuws: het is mogelijk om de concentratie bij kinderen te verhogen. Het werkt met een paar gerichte concentratieoefeningen. De hersenen werken als elke andere spier in ons lichaam. Hoe beter hij getraind wordt, hoe efficiënter hij wordt.
Er zijn verschillende manieren om concentratie te oefenen. Het is het beste om te beginnen met kleine oefeningen die je na verloop van tijd opvoert. Vermijd koste wat kost overbelasting van uw kind. Overbelasting leidt tot een gebrek aan motivatie en concentratieproblemen.
Hieronder vindt u een tabel met enkele concentratieoefeningen voor kinderen.
Oefening | Uitleg |
---|---|
Stappen tellen | Bij dit spel moeten de kinderen raden en vervolgens tellen hoeveel stappen er nodig zijn om bijvoorbeeld thuis te komen. Deze concentratieoefening voor kinderen kan worden gedaan tijdens wandelingen of tijdens het boodschappen doen. Er kan ook een kleine wedstrijd van worden gemaakt om de motivatie te vergroten. |
Doolhofopdrachten | Op verschillende websites kun je gratis een doolhof downloaden. Bij deze oefening moet uw kind proberen de weg uit het doolhof te vinden. Het helpt om met de vinger langs de gangen te rennen. Door een concreet doel te hebben, leren kinderen zich langer op het spel te concentreren dan ze gewend zijn. |
Ik pak mijn koffer | Dit spel is een zeer creatieve manier om de concentratie te bevorderen. De eerste speler zegt: “Ik pak mijn koffer in en neem mee…”. De volgende speler herhaalt het eerder genoemde item en voegt een nieuw item toe. Het spel gaat door totdat een speler zich niet meer alle items kan herinneren. De oefening bevordert zowel het concentratievermogen als het geheugen. |
Foutverhalen | Het doel is hier om fouten in verhalen te ontdekken. Een ouder bedenkt een verhaal en vertelt het. Fouten als “Hij gaat de hoek om” of “Hij speelt met een harde, zachte bal” moeten er wel in voorkomen. Zodra een kind een fout vindt, mag het hardop “fout” roepen. Om de fouten te vinden, moet uw kind goed luisteren en zich concentreren op het verhaal. |
De dag achterstevoren vertellen | Deze oefening is geschikt voor de late namiddag of avond. Laat uw kind de ervaringen van de dag in omgekeerde volgorde vertellen. Dit betekent dat u begint met de laatste activiteit en eindigt met de eerste activiteit van de dag. Er is veel concentratie nodig om de gebeurtenissen in omgekeerde volgorde te zetten. |
Yoga voor kinderen | Met lichamelijke oefeningen leren niet alleen volwassenen maar ook kinderen zich te ontspannen en tot rust te komen. Het maakt niet uit of je de oefeningen met je kind thuis doet of in een speciale klas. Het enige belangrijke is dat uw kind leert luisteren naar het lichaam. Zo kan de aandacht aanzienlijk worden vergroot. |
Natuurlijk zijn er nog veel meer oefeningen die u met uw kind kunt doen om concentratie te leren. Er zijn concentratieoefeningen voor de basisschool of voor de middelbare school.
Naast speciale concentratietraining voor kinderen kun je ook kleine stappen zetten om de motivatie en concentratie van je kind in het dagelijks leven te vergroten.
Wij geven u de volgende tips en suggesties:
- Verhoog de eigenwaarde van uw kind door lof en erkenning.
- Zoek naar verschillende leermethoden en media. Dit verhoogt de motivatie om taken op te lossen.
- Lees zoveel mogelijk met uw kind. Luisteren en lezen verhoogt het concentratievermogen enorm.
- Creëer een regelmatige dagelijkse routine. Regelmatige leermomenten zijn erg belangrijk voor kinderen.
- Maak plannen. Vergeet echter niet om voldoende pauzes in te lassen.
- Moedig de zelfmotivatie van uw kind aan door hem of haar te laten beslissen welke taken het eerst worden gedaan. Kleine beloningen zijn een extra stimulans.
- Zorg ervoor dat de werkplek rustig is. Alle materialen moeten georganiseerd zijn en binnen handbereik liggen.