Clubvoet bij baby’s: oorzaken en behandelingsmogelijkheden van de misvorming

Wanneer een kind wordt geboren, zijn de ouders dolblij als het gezond en levendig is. Velen schrikken echter als ze zien dat de voetjes van hun kind ernstig misvormd zijn. In dit geval lijdt de …

Clubvoet bij baby’s: oorzaken en behandelingsmogelijkheden van de misvorming

klumpfuss baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Clubvoet bij baby’s: oorzaken en behandelingsmogelijkheden van de misvorming
Hoe vaak komen klompvoeten voor bij baby’s?

Ongeveer 1 tot 3 op de 1000 kinderen lijden aan een aangeboren misvorming van de voet. Jongens worden twee keer zo vaak getroffen als meisjes.

Waarom krijgen sommige baby’s klompvoeten?

De precieze oorzaken van klompvoeten zijn nog niet bekend. De misvorming wordt vaak veroorzaakt door een ongunstige ligging in de baarmoeder of door een tekort aan vruchtwater.

Hoe worden klompvoeten behandeld?

Omdat de botten na de geboorte nog erg zacht zijn, moet de behandeling enkele dagen na de geboorte beginnen. In de regel brengt de arts eerst gips aan, dat in de loop van de tijd door een spalk wordt verwijderd.

Wanneer een kind wordt geboren, zijn de ouders dolblij als het gezond en levendig is. Velen schrikken echter als ze zien dat de voetjes van hun kind ernstig misvormd zijn. In dit geval lijdt de baby aan klompvoeten, een van de meest voorkomende misvormingen bij kinderen.

De misvorming van de voetjes kan verschillende oorzaken hebben. Omdat klompvoeten het lopen belemmeren, is behandeling absoluut noodzakelijk. In dit artikel willen we u kennis laten maken met de meest voorkomende methoden.
[knop]Leestips: Meer over voetafwijkingen bij baby’s[/button]

1. klompvoet is een verscheidenheid aan voetafwijkingen

Baby mit Klumpfuß
Bij een klompvoet is de voet volledig naar binnen gedraaid, zodat alleen de rand van de voet de grond raakt.

Als de baby aan klompvoeten lijdt, zijn de voeten zeer ernstig misvormd. Door een gebrek aan spierkracht is de voet naar binnen gedraaid met de voetzolen naar boven gericht. Bovendien zijn er extreme boogbenen. Clubvoet is een combinatie van verschillende misvormingen.
Dit betekent dat veel van de getroffen baby’s er één hebben:

 • Puntvoet (verhoogde hiel)
 • Sikkelvoet (voorvoet wijkt naar binnen) en
 • Holvoet (extreme kromming van de wreef).

Klompvoeten zijn een van de meest voorkomende misvormingen bij pasgeborenen. In de meeste gevallen is klompvoet bij een baby aangeboren. Slechts in enkele gevallen ontstaat het na verloop van tijd door een zenuwafwijking, stoornissen in de bloedsomloop of letsel aan de kuitspieren.

De misvorming kan één of beide voeten betreffen. Als de klompvoet niet wordt gecorrigeerd, kan het kind alleen op de rand van de voet bewegen. Dit veroorzaakt meestal veel pijn. Een aangepaste therapie is dus dringend nodig. Omdat babyvoetjes nog zeer flexibel zijn, is de kans zeer groot dat de misvorming kan worden genezen.

Sommige kinderen lijden niet aan een “echte klompvoet”, maar aan een klompvoetstand. In dat geval kunnen specialisten de voet in de juiste stand brengen door zachte druk uit te oefenen.

2. het ontstaan van klompvoeten wordt nog niet volledig begrepen

Fötus im Mutterleib
Sommige baby’s liggen zo gedraaid in de baarmoeder dat de groei van hun benen wordt beperkt.

Hoe en waarom zo’n klompvoet ontstaat, is nog niet volledig verklaard. Artsen gaan er echter van uit dat verschillende factoren ervoor verantwoordelijk kunnen zijn.
De volgende oorzaken zijn mogelijk:

 • Een verdraaiing van de baby in de baarmoeder, waardoor de groei van de benen wordt beperkt.
 • Een langdurig tekort aan vruchtwater
 • Hersenschade in de vroege kindertijd door zuurstofgebrek
 • Amniotische band syndroom (aangeboren afwijkingen die ontstaan tijdens de zwangerschap)

Aangezien klompvoeten in sommige families vaker voorkomen, nemen wetenschappers aan dat genetische afwijkingen ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ervan. Complicaties tijdens de zwangerschap kunnen ook een rol spelen.

Let op: klompvoeten kunnen ook ontstaan als de moeder tijdens de zwangerschap rookt.

3. Het is het beste om onmiddellijk na de geboorte met de behandeling te beginnen.

In veel gevallen wordt de aangeboren klompvoet van een baby al ontdekt tijdens de echografie. Maar om het type en de ernst van de misvorming goed te kunnen beoordelen, moet na de geboorte altijd een röntgenfoto worden gemaakt. In sommige gevallen wordt ook een echografisch onderzoek of een dynamische voetdrukmeting uitgevoerd.

Het is ook belangrijk om zo vroeg mogelijk met de behandeling te beginnen. Alleen zo kunnen de beste resultaten worden bereikt.
Hieronder laten wij u kennismaken met de twee meest voorkomende behandelmethoden.

Het doel van de behandeling is dat het kind daarna weer onbeperkt kan lopen en normale schoenen kan dragen. In de meeste gevallen kunnen getroffen kinderen zelfs net als ieder ander aan sport doen.

3.1 Behandeling van een baby met de Ponseti-methode

Succesvolle behandeling van de Ponseti-methode

Door verschillende onderzoeken te analyseren konden wetenschappers vaststellen dat door het uitvoeren van de Ponseti-methode in 95% van de gevallen een open gewrichtsoperatie kon worden vermeden. Bij ongeveer 30% van de getroffen mensen moesten de voeten echter opnieuw worden ingegipst vanwege een terugval.

Al inde jaren vijftig ontwikkelde de Spaanse arts Ignacio Ponseti een methode om klompvoeten met succes te behandelen. Maar pas toen de therapie in Engelstalige landen grote behandelsuccessen boekte, werd ze ook in Duitsland in toenemende mate toegepast.

Bij debehandeling worden de voeten met behulp van gips in vorm gebracht. Omdat de botten, banden en pezen van een baby nog heel zacht zijn, veroorzaakt deze methode geen pijn. Het gips wordt altijd na enkele weken vernieuwd. Hoe vaak dit nodig is, hangt vooral af van de ernst van de misvorming. Gemiddeld zijn drie tot acht gipsen voldoende.

Na degipsbehandeling moet het kind gedurende enkele maanden de klok rond een spalk dragen. Ook in de jaren daarna zal het kind ’s nachts met deze spalk moeten slapen.

De methode kan bovendien worden ondersteund door massages en speciale fysiotherapie.

3.2 In ernstige gevallen kan alleen een operatie helpen.

Als een niet-invasieve methode geen succes oplevert, moet de voet in een operatie worden rechtgezet. Dit geldt ook als de klompvoet na verloop van tijd terugkeert. De operatie is het meest zinvol als het kind ongeveer 3 maanden oud is. Tijdens de operatie wordt de achillespees verlengd. Daarnaast worden de verantwoordelijke spieren gecorrigeerd.

De Ponseti-methode is echter nog steeds de meest veelbelovende optie, zodat slechts ongeveer 10 tot 15 % van de behandelde kinderen nog een operatie hoeft te ondergaan.

4. leestips: Meer over voetafwijkingen bij baby’s

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten