Cariës is de meest voorkomende chronische ziekte bij jonge kinderen in Duitsland. Ongeveer 15% van de 0- tot 3-jarigen wordt getroffen.
De meest voorkomende oorzaak van cariës bij kinderen zijn suikerhoudende kant-en-klare dranken.
Behandeling met een boor is onvermijdelijk bij bestaande gaatjes. Om cariës te voorkomen moet u een afspraak maken bij de tandarts.
De verzorging van je gebit wordt steeds belangrijker in de wereld van vandaag. Zo zijn er ook steeds minder kinderen en jongeren die last hebben van cariës. Helaas geldt dit niet voor cariës op jonge leeftijd bij kinderen onder de drie jaar. Maar hoe ontstaat deze cariës? En hoe kan het worden behandeld?
In onze gids vindt u gedetailleerde informatie over cariës bij kinderen. We laten u de meest voorkomende oorzaken zien en leggen uit hoe u cariës bij uw kind kunt herkennen. Tot slot geven we u tips over hoe u tandbederf kunt voorkomen.
[button]Veel plezier met tandverzorging met de juiste tandenborstel[/button].
Inhoudsopgave
1. ongeveer 15% van alle kinderen lijdt aan cariës.
Cariës is een tandziekte die relatief vaak voorkomt. Bacteriën veroorzaken aanvankelijk heldere plekken op de tanden, dus in het glazuur. Worden deze niet behandeld, dan graaft de cariës zich steeds verder in de tand in tot in het tandbeen. Het resultaat is kiespijn en verhoogde gevoeligheid voor zoet, koud en warm voedsel. Als de tanden niet worden behandeld, breidt de cariës zich uit naar het hele gebit.
Hetaantal gevallen van cariës bij kinderen en jongeren is de laatste jaren sterk gedaald. Dat komt natuurlijk vooral omdat de gezondheid van het gebit een veel hogere prioriteit heeft dan ooit tevoren. Volgens cijfers van de Duitse Dental Association is 81% van de twaalfjarige kinderen in Duitsland tegenwoordig cariësvrij.
Helaas is de situatie voor jonge kinderen echter anders. Ongeveer 15% van de kinderen van 0 tot 3 jaar heeft cariës op jonge leeftijd. Deze kan zich al ontwikkelen bij het doorkomen van de eerste melktanden. Cariës is daarmee de meest voorkomende chronische ziekte bij jonge kinderen.
Kindertanden zijn ook extra gevoelig omdat het glazuur nog niet sterk genoeg is. Daardoor kunnen bacteriën zich gemakkelijker door de hele mondholte verspreiden.
Wettelijke ziektekostenverzekeringen voorzien pas in de eerste tandartscontrole als het kind 30 maanden oud is. Op dat moment hebben veel kinderen echter al beginnende cariës.
2. de meest voorkomende oorzaak zijn suikerhoudende dranken
.Tandbederf ontstaat wanneer we veel voedsel eten dat veel suiker bevat. De ingenomen suiker wordt door de bacteriën omgezet in zuur, dat op zijn beurt het tandglazuur aantast en broos maakt.
Dat vooral kinderen uit geïndustrialiseerde landen last hebben van tandbederf, komt doordat er steeds meer dranken en voedingsmiddelen op de markt zijn die bijzonder veel suiker bevatten. Dat er ondanks het poetsen gaatjes ontstaan, komt doordat de tanden een groot deel van de dag omgeven zijn door water en suiker.
De voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van tandbederf. Daarom moeten ouders ervoor zorgen dat ze hun kind zo weinig mogelijk snoep aanbieden, zoals gummibeertjes of chocolade.
Steeds meer ouders beginnen ook zoete drankjes in de zuigfles te doen. Dit zijn vaak gezoete theeën, vruchtensappen of suikerhoudende melkvoeding. Hierdoor zuigen kinderen de hele dag door steeds weer op de fles, wat leidt tot zogenaamde speenflescariës.
Vooral desnijtanden lopen gevaar, omdat die heel vaak in contact komen met de gezoete dranken. Na verloop van tijd breidt cariës zich echter ook uit naar de andere tanden en kiezen.
Andere oorzaken voor het ontstaan van cariës zijn:
- Tandplak door onvoldoende mondhygiëne
- Verminderde speekselvloed
- Ziekten die de tanden en het tandvlees vatbaarder maken voor bacteriën
3. Cariës op de tanden opsporen en effectief behandelen.
In veel gevallen wordt cariës door ouders niet vroeg genoeg opgemerkt, zodat ze pas met hun kind naar de tandarts gaan als de cariës al vergevorderd is. In het ergste geval moeten de melktanden volledig worden verwijderd.
Maar hoe kunnen ouders cariës bij hun peuter herkennen? Beginnende tandplak is meestal niet zichtbaar met het blote oog, dus het is verstandig om de poetsresultaten regelmatig door een tandarts te laten controleren. In het beginstadium van tandbederf zijn aanvankelijk helderwitte vlekken op de tanden zichtbaar. Deze worden na verloop van tijd steeds bruiner.
Vooral in het begin hebben kinderen met cariës weinig of geen klachten. Pas in een later stadium kan kiespijn optreden bij het eten van koud of zoet voedsel.
Het gebit van het kind moet altijd door een tandarts worden behandeld. Zonder behandeling kunnen andere symptomen ontstaan, zoals moeite met eten of spreken. Als alleen het buitenste glazuur is aangetast, gebruiken tandartsen alleen speciale fluoridelak om de aangetaste gebieden te behandelen.
Als detanden al gaatjes hebben, moet het aangetaste tandweefsel met een boor of laser worden verwijderd. Vervolgens sluit de tandarts deze gaatjes met een geschikte vulling. In ergere gevallen kan het nodig zijn de snijtand of kies te verwijderen.
Let op: Veel ouders zijn van mening dat het niet zo erg is als hun kinderen cariës hebben, omdat de melktanden toch weer uitvallen. Dit is echter helemaal niet waar! Cariës in de babytijd heeft grote gevolgen voor de gezondheid van het blijvende gebit.
4 Tandbederf voorkomen door effectieve tandverzorging
De KAI-methode
De KAI-methode is een poetstechniek die bijzonder geschikt is voor kleine kinderen. Hierbij worden eerst de kauwvlakken (K) gepoetst, daarna de buitenvlakken (A) en ten slotte de binnenvlakken (I) van de tanden in een cirkelvormige beweging. Vanaf de leeftijd van vijf tot zes jaar moet u uw kind echter de basistechniek aanleren.
Tandbederf kan echter vrij gemakkelijk worden voorkomen. Aangezien peuters en kinderen hier zelf nog niet voor kunnen zorgen, is het de verantwoordelijkheid van de ouders om te zorgen voor een dagelijkse mondhygiëne.
In het volgende geven wij u tips om cariës bij uw kind te voorkomen:
- Poets de tanden dagelijks: Zodra de eerste tandjes doorkomen, moet u ze één keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta. Vanaf de tweede verjaardag moet u twee keer per dag poetsen. Zodra er blijvende tanden komen, mag het fluoridegehalte hoger zijn (1.000 tot 1.500 ppm).
- Bezoek aan de tandarts: Het eerste onderzoek moet plaatsvinden vanaf de zesde levensmaand. Om het ontstaan van cariës uit te sluiten, wordt een halfjaarlijkse controle aanbevolen.
- Let op de voeding: Laat uw zuigeling alleen op bepaalde momenten op de fles zuigen. Ongezoete thee of water zijn het beste. Zodra uw kind kan zitten, moet het leren drinken uit een glas of beker in plaats van een zuigfles.
- Vermijdeten en zoete dranken voor het slapengaan: In veel gezinnen is het gebruikelijk dat kinderen nog met een zuigfles naar bed gaan. Het is echter belangrijk dat kinderen ’s avonds na het tandenpoetsen alleen water drinken. Zo zorg je ervoor dat het speeksel zich kan herstellen.
- Snack alleen met mate: Kinderen zijn dol op zoetigheid. Daarom moet volledige onthouding ten koste van alles worden vermeden. Stel echter regels op voor het snoepen. Het mag bijvoorbeeld alleen op bepaalde tijdstippen en niet de hele dag door.
De bevordering van een gezond gebit bij kinderen gaat vooruit. Zo moeten wettelijke maatregelen ertoe bijdragen dat regelmatige bezoeken aan kleuterscholen verplicht worden gesteld.
5 Plezier beleven aan tandverzorging met de juiste tandenborstel
No products found.